Novice

Na ogled »Pionirke konservatorstva na Slovenskem«

Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU je razstavo pripravil v sodelovanju s Centrom arhitekture Slovenije, domačijo Pr’Lenart in pod okriljem evropskega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje, ki ga sofinancira Evropska komisija v okviru programa Ustvarjalna Evropa. Razstava bo na ogled do 6. okt. na domačiji Pr’Lenart, Belo nad Medvodami.

Kultura · 25. septembra 2018

Razstava Pionirke konservatorstva na Slovenskem predstavlja šest konservatork, ki so širši javnosti manj znane. Na ta način želi razstava osvetliti življenje in delo do sedaj spregledanega dela slovenskega konservatorstva in ponuja priložnost, da iz bogatega nabora projektov obnov in prenov 20. stoletja izpostavimo tista dela, ki so le redko razstavljena in na ogled javnosti, vendar zato nič manj pomembna, kakovostna in večplastna. Izbrana dela na tej razstavi tako predstavljajo pomembnejše projektne stvaritve prvih generacij slovenskih konservatork.

Razstava Pionirke konservatorstva na Slovenskem predstavlja ustvarjalke, zaposlene na tedanjem zavodu za spomeniško varstvo in tiste, ki so se s konservatorstvom srečevale preko projektov prenove umetnostnih spomenikov (Nataša Štupar Šumi, Špelka Valentinčič Jurkovič, Staša Blažič Gjura, Milica Detoni, Erna Tomšič in Barbara Rot). Zasnovana je večplastno, s poudarkom na kakovosti del in razkriva ustvarjalno moč posameznih avtoric.

Razstava bo na ogled od 22. septembra do 6. oktobra 2018 – vabljeni!

Interdisciplinarni projekt MoMoWo obravnava kulturni in družbeno-ekonomski pomen dosežkov žensk na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture in urbanizma, ki so/veljajo za tradicionalno moške poklice.