Novice

Music Moves Europe – nova pobuda Komisije za glasbeno industrijo

Evropska komisija glasbi pripisuje pomembno mesto in se od letos udeležuje enega največjih glasbenih sejmov MIDEM, kjer je predstavila primere dobre prakse zagonskih podjetij v glasbi. Med njimi je tudi slovenski Viberate – čestitamo! Zdaj vas Komisija vabi k oblikovanju »popolnega seznama poletnih popevk«, s čimer si prislužite koncert ali naročnino na Spotify.

Vir: Evropska komisija.
Vir: Evropska komisija.

Music Moves Europe je pobuda za oblikovanje strategije EU na področju glasbene industrije, ki jo Evropska komisija promovira prek programa Ustvarjalna Evropa. Za kritje stroškov delovne skupine, dialog z glasbenim sektorjem, pet tematskih delavnic in organizacijo European Music Forum je Komisija iz programa namenila že 180.000 EUR (glej E-007425/2016 z dne 23. 11. 2016).

V procesu dialoga, ki ga vodi Komisija z glasbenim sektorjem že od leta 2015, želi doseči tri cilje:
1. izboljšati dialog in interakcijo z/med predstavniki glasbenega sektorja;
2. vplivati na oblikovanje zakonodaje na ravni EU, ki bi bila v prid glasbenim ustvarjalcem;
3. ustvariti pogoje za oblikovanje nove pobude (podpore) v okviru prihodnjega programa EU za kulturne in ustvarjalne sektorje, ki bi koristila glasbeni industriji.

Komisija je letos s postavitvijo paviljona Music Moves Europe prvič sodelovala na MIDEM (Marché International du Disque et de l’Edition Musicale), enem od vodilnih svetovnih glasbenih sejmov, ki je junija v Cannesu (Francija) vse od leta 1967. V sodelovanju z organizacijo StartupSesame, ki je letos spomladi zbrala in popisala projekte, pobude in zagonska podjetja v digitalnem okolju na področju (distribucije spletne) glasbe, je Komisija na MIDEM predstavila osem glasbenih projektov. Med njimi je tudi slovensko zagonsko podjetje Viberate, ki upravlja s podatki v glasbeni industriji.

V okviru letošnjega Midema so poleg predstavitev projektov potekale tudi razprave na temo financiranja glasbe, pomena žive glasbe, spletne promocije evropske glasbe, ipd.

Zdaj vas Komisija vabi k sodelovanju pri oblikovanju »popolnega seznama poletnih popevk« (Perfect European Summer Festival Playlist), s čimer si lahko prislužite vstopnico na koncert ali tri-mesečno naročnino na glasbeni platformi Spotify.

Komisija bo s predstavniki glasbene industrije nadaljevala dialog, prav tako z Evropskim parlamentom, da bi skupaj pripravili in podprli pripravljalno akcijo na področju glasbe. Komisija prek Ustvarjalne Evrope omogoča podporo glasbenim projektom oziroma uspešnim izvajalcem letno podeli nagrado EU za rock, pop in plesno glasbo EBBA.