Novice

Mladi filmski selektorji za mlado občinstvo!

Strokovni seminar o vključevanju mladih v oblikovanje filmskih programov, 13. in 14. marca 2023 v Ljubljani. Dogodek je del aktivnosti projekta “Mladi programerji za mlado občinstvo! Mreža evropskih filmskih festivalov” s podporo Ustvarjalne Evrope.

Priložnosti · 31. januarja 2023

13. in 14. marca 2023 bo v Kinodvoru (Ljubljana) potekal mednarodni strokovni seminar o vključevanju mladih v oblikovanje filmskih programov. Sodelovali bodo domači in tuji gostje iz Hrvaške, Italije, Litve, Nemčije, Srbije in Španije. Seminar je namenjen filmskim pedagogom, programskim sodelavcem kinematografov in filmskih festivalov, mladinskim in kulturnim delavcem, oblikovalcem politik na področjih kulture, vzgoje in izobraževanja ter učiteljem filmske vzgoje v osnovnih in srednjih šolah. [Foto: Katja Goljat, arhiv Kinodvora.]

Filmski festivali, kinematografi in drugi prikazovalci filmov se vse bolj posvečajo razvoju raznolikih programov za mlado občinstvo, pri čemer za oblikovanje vsebin v večini primerov skrbijo odrasli strokovnjaki. Kot svežo alternativo tej ustaljeni praksi organizatorji tokratni strokovni seminar posvečajo raziskovanju aktivnega vključevanja osnovnošolcev in srednješolcev v ustvarjanje filmskih dogodkov za njihove vrstnike in širše. Domači in tuji gostje bodo predstavili metodološki okvir in primere dobre prakse participativnih dejavnosti, izkušnjo iz prve roke pa bodo z udeleženci delili tudi mladi selektorji filmskih programov.

Strokovni seminar soorganizirajo Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema in Otok, zavod za razvoj kulture in družbe ter Javni zavod Kinodvor.

V izvedbo programa strokovnega seminarja bodo vključeni strokovnjaki štirih tujih mednarodnih festivalov – Mednarodnega festivala kratkih filmov Vilna (Litva), Filmskega festivala Piccolo Grande Cinema (Milano, Italija), Filmskega festival Motovun (Hrvaška), Mednarodnega festivala dokumentarnega filma Beldocs (Beograd, Srbija) – in treh organizacij, ki delujejo na področju filmske vzgoje – A Bao A Qu (Barcelona, Španija), Meno Aviliys (Vilna, Litva) in Kijufi (Berlin, Nemčija).

Strokovni seminar bo potekal v angleškem jeziku.

Program bo objavljen v prvi polovici februarja 2023. Udeležba je brezplačna, število mest je omejeno, obvezne so prijave. Te bodo potekale od 20. februarja na Kinodvorovi spletni strani.

Strokovni seminar je del evropskega projekta Mladi programerji za mlado občinstvo! Mreža evropskih filmskih festivalov, ki ga koordinira Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, s podporo programa EU Ustvarjalna Evropa, podprogram MEDIA.