Novice

Mednarodna konferenca Neuvrščena sodobnost?

V Moderni galeriji (Ljubljana) bo 27. in 28. maja 2019 potekala mednarodna konferenca z naslovom »Neuvrščena sodobnost?«. Konferenca je del razstave Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih s podporo Ustvarjalne Evrope in je v MSUM na ogled do 10. sept. 2019.

Kultura · 23. maja 2019
Sekarputi Sidhiwati, Optimist #1, predmeti iz keramike, 2018 & Syaiful Ardianto, Ransum, kolaž, 2018. Vir: Moderna galerija.

Konferenca bo posvečena vprašanju, kako razpravljati o zgodovinskih vizijah neuvrščenosti v luči sedanje geopolitične situacije v svetu. Drugo pomembno vprašanje bo obravnavalo dediščino kulture v duhu internacionalizma gibanja neuvrščenih in njegovih potencialov za današnji čas.

Sodelujoči: Fernanda Carvajal, Dóra Hegyi & Eszter Szakács, Tvrtko Jakovina, Joy Mboya, Vali Mahlouji, Vera Mey, Igor Štiks.

Konferenca je del razstave Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, ki bo na ogled v MSUM do 10. sept. 2019. Razstava se posveča gibanju neuvrščenih s posebnim poudarkom na njegovih idejah, idealih in načelih, ki so se dotikali kulturne politike, v sodobni kontekst pa jih umešča z vprašanjema: bi lahko obstajala neuvrščena sodobnost? In če ja, kakšna bi bila? Kustosinja razstave je Bojana Piškur.

Neuvrščena sodobnost?
KAJ: Mednarodna konferenca
KDAJ: 27. in 28. maj 2019
KJE: avditorij Moderne galerije, Ljubljana
Več o programu in sodelujočih predavateljih tukaj (.pdf).
Konferenca bo potekala v angleškem jeziku.

Konferenca je del širšega projekta Nova mapiranja Evrope, ki ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa, v katerem poleg Moderne galerije sodelujejo še Muzej Jugoslavije, Akademija likovnih umetnosti na Dunaju in Middlesbrough Institute of Modern Art.