Novice

Mednarodna konferenca “Filmska vzgoja v kinu”

7. in 8. maja 2014 bo v Kinodvoru potekala mednarodna konferenca Filmska vzgoja v kinu o pristopih k mlademu občinstvu.

Dogodki · 7. maja 2014

Po uspešni mednarodni konferenci Mesto kina, ki je v okviru Leta kina potekala oktobra 2013 v Kinodvoru, Center Ustvarjalna Evropa tudi letos z veseljem podpira novo Kinodvorovo pobudo na področju filmske vzgoje – mednarodno konferenco Filmska vzgoja v kinu o pristopih k mlademu občinstvu. Filmsko-vzgojnih programov je v Sloveniji vse več. Odvijajo se v šolah, knjižnicah, kulturnih domovih in kinematografih. Nekateri programi filmske vzgoje spodbujajo ogled kakovostnih filmov in vzgajajo kritičen pogled, spet drugi spodbujajo predvsem ustvarjalnost mladih na področju filma. Kakšna je vloga kinematografov pri izvajanju filmske vzgoje? Kako naj se kino povezuje z vzgojno-izobraževalnimi ustanovami, kakšne programe naj pripravlja za najstnike in kakšno je razmerje med kinom in novimi mediji pri izvajanju filmske vzgoje? To so osnovna vprašanja, na katera bomo skušali odgovoriti na mednarodni konferenci.

Ciljna skupina in gosti
Konferenca je namenjena kinematografom, filmskim festivalom, drugim kulturno-vzgojnim delavcem, strokovnim delavcem v VIZ ustanovah, študentom in ostali zainteresirani javnosti. Nabor govornikov sestavljajo vidni domači in tuji gosti:
* Ian Christie (nekdanji predsednik združenja Europa Cinemas),
* Céline Ravenel (predsednica Evropskega združenja za otroški film ECFA,
* Cecilia Grubb (producentka mednarodnega filmskega festivala BUFF),
* Gert Hermans (generalni tajnik ECFA in predsednik edinega festivala otroškega filma v Evropi, ki na program uvršča izključno evropske filme), * Barbara Hanuš (dolgoletna sodelavka revij Ciciban in Cicido ter Kinodvorova sodelavka za pedagoško gradivo),
* Martina Peštaj (psihologinja, urednica, avtorica in scenaristka oddaj v Otroškem in mladinskem programu Televizije Slovenija),
* Riccardo Costantini (koordinator Cinemazera, enega glavnih kulturnih društev na področju filma v Italiji),
* Kathy Loizou (ustanovna direktorica The Children’s Media Conference, vodilnega dogodka za strokovnjake na področju otroških medijev v Veliki Britaniji in nekdanja direktorica mednarodnega festivala dokumentarnih filmov v Sheffieldu).

Prijave udeležbe
Udeležba na konferenci je brezplačna, potrebne so predhodne prijave prek spletnega obrazca.
Konferenca bo potekala v slovenskem in angleškem jeziku, zagotovljeno je prevajanje v oba jezika.

Organizatorji in partnerji
Dogodek organizira javni zavod Kinodvor v sodelovanju s Centrom Ustvarjalna Evropa in Slovenskim filmskim centrom, javno agencijo.

Več informacij:
Petra Slatinšek Tel: +386 1 239 22 20 E-mail: petra.slatinsek(at)kinodvor.org
Kinodvor Kolodvorska 13 1000 Ljubljana Slovenija