Novice

MEDIA podprti “iOtok” na evropskih doku-stičiščih

Interaktivni dokumentarni film iOtok/iIsland, ki ga slovenski režiser in producent Miha Čelar (Astral) z MEDIA podporo Ustvarjalne Evrope razvija v koprodukciji s hrvaškim Factumom, se izjemno uspešno uvršča na priznane, prav tako MEDIA podprte, mednarodne dogodke za razvoj in promocijo projektov.

Rezultati · 19. aprila 2015

Potem ko je bil film med 5. in 7. marcem kot eden 7 obetavnih družbeno angažiranih dokumentarcev iz Srednje in Vzhodne Evrope predstavljen na laboratoriju za razvoj transmedijskih projektov DOC TANK v organizaciji češkega Inštituta za dokumentarni film (IDF), se Miha Čelar skupaj s hrvaško koproducentko Tamaro Babuntrenutno v družbi 12 drugih izbranih ustvarjalcev dokumentarnih filmov iz vse Evrope udeležuje intenzivne delavnice za razvoj večmedijskih projektov I_doc workshop. Usposabljanje poteka v okviru industrijskega programa enega uglednejših evropskih festivalov Visions du Reel, ki med 17. in 25. aprilom poteka v švicarskem Nyonu, in je namenjena vsem aspektom razvoja, produkcije in distribucije dokumentarnih filmov.

Zgodba o slovenskem Ernestu Hemingwayu, pisatelju in ljubitelju Jadrana Matu Dolencu, ki se vrača na oddaljeni hrvaški otok Biševo, da bi tam spisal svoj poslednji veliki roman, je prav tako pričevanje o vztrajnosti zadnjih prebivalcih umirajočega otoka, ki se trmasto borijo proti turističnem izkoriščanju otoka ter si prizadevajo za njegovo trajnostno preživetje. Končni izdelek bo transmedijski projekt v obliki spletnega in kino/TV dokumentarca ter knjige.

Trailer filma si je na spletu že ogledalo precejšnje število ljudi, potrdilo kakovosti projekta pa je tudi selekcija med le štiri projekte, ki se bodo konec maja imeli priložnost predstaviti izbranim financerjem na Interaktivnem pitchu v okviru pomembnega španskega festivala Docs Barcelona. iOtok bo tam edini predstavnik male države z nizko avdiovizualno zmogljivostjo, saj so vsi ostali trije izbrani projekti iz tim. velikih držav – Nemčije, Velike Britanije in Španije!


Biševo (foto: Moj Pogled).