Novice

MEDIA e–novice, 4. junij 2021

Nova Ustvarjalna Evropa // Dogodki // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Druge priložnosti

E-novice · 4. junija 2021

NOVA USTVARJALNA EVROPA (2021-2027)

Evropska komisija je konec maja sprejela letni delovni načrt programa Ustvarjalna Evropa (2021), s čimer je začela izvajati nove ukrepe za podporo evropskim kulturnim in ustvarjalnim sektorjem. Prvi razpisi za področje filma so že objavljeni.
Centri Ustvarjalne Evrope, v sodelujočih državah ponujajo informacije o programu, spodbujajo sodelovanje z organizacijami v drugih državah in prijaviteljem pomagajo pri razvoju njihovih projektov. Motovila, ki je v Sloveniji vzpostavila enega najbolj prepoznavnih in uspešnih centrov CED znotraj evropske mreže, na podlagi pogodbe z Ministrstvom za kulturo izvaja dejavnosti CED Slovenija še do konca junija 2021. Strokovna podpora, ki se je v preteklem obdobju izkazala kot ključen dejavnik izjemne uspešnosti Slovenije v Ustvarjalni Evropi, bo ponovno na voljo, ko ministrstvo izpelje postopek imenovanja centra CED Slovenija za obdobje 2021–2027.

Funding & Tenders Portal
Gre za spletni portal Evropske komisije za iskanje priložnosti financiranja projektov. Portal vključuje tudi vse informacije za prejemnike podpore EU iz različnih programov financiranja. Komisija je 27. maja organizirala spletni seminar The Funding & Tenders Portal for beginners (oglej si posnetek) na katerem so predstavili priložnosti financiranja, kako do partnerjev, kako oddati projektno dokumentacije ipd.

DOGODKI

NAPOVEDUJEMO:Info dan Ustvarjalna Evropa
Motovila (CED Slovenija) za zainteresirane predstavnike organizacij kulturnega in ustvarjalnih sektorjev v torek, 29. junija, organizira informativni spletni dogodek, na katerem bomo predstavili program Ustvarjalna Evropa 2021–2027 in ključne poudarke prvih razpisov. Več sledi, spremljajte nas.

V torek po nasvet
Ker bodo prvi razpisi nove Ustvarjalne Evrope objavljeni predvidoma konec maja ali v začetku junija in z zelo kratkimi roki za oddajo vlog, vas vabimo na KULTorke na spletu. Brezplačno svetovanje s podporo Ministrstva za kulturo izvajamo do konca junija.

OGLED NAZAJ
Priporočamo ogled preteklih dogodkov, ki smo jih pripravili za vas. Izpostavljamo:

PODPRTI PROJEKTI

Kino Istra ponovno na poti
Po zimovanju na spletu zaradi ukrepov za zamejitev epidemije, Kino Istra junija nadaljuje pot po številnih malih in večjih krajih Istre. Ogledali si boste lahko šest filmskih projekcij. Program preverite tukaj. Izpostavljamo MEDIA podprti film Zgodbe iz kostanjevih gozdov (r. Gregor Božič), ki bo na ogled 12. junija v Gračišču.

Odpuščanje na festivalu človekovih pravic One World v Pragi
Film režiserke Marije Zidar v produkciji Vertigo je bil izbran v glavni tekmovalni program festivala. Čestitamo! Svetovna premiera filma je bila sicer aprila letos na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma CPH:DOX na Danskem.

VOD platforma Picl kot primer dobre prakse
Osrednja prednost platforme je lokalni pristop. S platformo sodeluje tudi Cinema Middelburg. Simon Blaas je lani novembra na Motovilinem dogodku spregovoril o prednostih povezovanja kinematografov z VOD platformami.

Borederline
Borderline je zbirka šestih ustvarjalnih dokumentarnih filmov, ki so jih posneli nadarjeni evropski filmski ustvarjalci. Vsak film se osredotoča na mejo, ki obdaja ali deli evropsko celino. Film The Wire, npr., je bil ta teden eden od uvodnih filmov na festivalu CROSSING EUROPE Filmfestival v Linzu. Projekt je nastal tudi s podporo MEDIA, ki ga je ustvarjalna tudi ekipa Inštituta za transmedijski dizajn (ITD) iz Slovenije. Čestitamo!

Andraž Jerič med letošnjimi producenti na potezi
Cilj programa Producers on the Move je promocija perspektivnih evropskih producentov mlajše generacije. Dogajanje, ki je letos potekalo prek spleta so zaključili konec maja. Še vedno so na ogled brezplačni seminarji o izzivih filmske produkcije. Andraž Jerič je sicer tudi producent MEDIA podprtega filma v razvoju Noben glas, režiserke Ester Ivakič.

Kakšen pečat je pustilo uveljavljeno usposabljanje za izkušene filmske producente EAVE?
Usposabljanja se je udeležilo tudi nekaj slovenskih producentov. Miha Černec (Staragara) izpostavlja: “My main benefit was to have co-production partners in almost whole Europe. Now I am opening company also in Italy as a new opportunity.” Odlične izkušnje ima tudi Bojan Mastilović (Iridum Film); tukaj (0:35′) preverite, kaj nam je povedal.

RAZPISI

POZOR: Objavljeni so prvi razpisi Ustvarjalne Evrope 2021–2027 s prijavnimi roki v letu 2021. Prijavni obrazci še niso objavljeni.

RAZVOJ:
European mini-slate development (CREA-MEDIA-2021-DEVMINISLATE). Rok prijave: 12. avgust.
TV and online content (CREA-MEDIA-2021-TVONLINE). Rok prijave: 25. avgust.
European slate development (CREA-MEDIA-2021-DEVSLATE). Rok prijave: 25. avgust.

FESTIVALI:
European Festivals (CREA-MEDIA-2021-FEST). Rok prijave: 24. avgust.

MREŽA KINEMATOGRAFOV:
Networks of European Cinemas (CREA-MEDIA-2021-CINNET). Rok prijave: 10. avgust.

DISTRIBUCIJA
Films on the Move (CREA-MEDIA-2021-FILMOVE). Rok prijave: 24. avgust.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

USPOSABLJANJE

RAZVOJ PROJEKTOV
– CPH:LAB 2022 program za dokumentarne projekte v razvoju. Rok prijave: 6. julij.
– ScripTeast 2021/2022 vodilno scenaristično usposabljanje za projekte iz Srednje in Vzhodne Evrope. Rok prijave: 31. julij.
MENEDŽMENT
– Screen Leaders 2021 je intenziven program strateškega razvoja produkcijskih podjetij in drugih AV organizacij. Gareth Lee, vodja agencije Screen Skills Ireland, je bil gost Motoviline konference Mobilnost za ustvarjalnost (2019). Rok prijave: 11. junij.

POVEZOVANJE
Talents Sarajevo 2021 program za mlade perspektivne filmske ustvarjalce. Rok za prijavo: 30. junij.
Cinkekid Junior Co-production Market: za projekte namenjene otroškemu občinstvu. Rok prijave: 1. julij.
Dok Leipzig 2021 je mednarodno priznana platforma za producente, ki iščejo tuje partnerje in podpornike za nove filmske projekte. Rok prijave: 1. julij.
East Silver Market 2021 posvečen izključno dokumentarnemu filmu srednje in vzhodne Evrope. Rok prijave: 31. julij.

DRUGE PRILOŽNOSTI

Spletna konferenca: Boosting sustainable film through international collaboration, 9. junij, na spletu
Filmska industrija že vrsto let uvaja zelene prakse za večjo trajnost v filmski produkciji. Na konferenci bodo strokovnjaki in drugi predstavniki filmske industrije razpravljali o tem, kako lahko mednarodno sodelovanje še bolj okrepi tovrstne prakse. Več informacij in prijave tukaj.

NE ZAMUDITE: Retrospektiva Federico Fellini 100!
V Slovenski kinoteki bodo v sklopu retrospektive prikazali vseh dvajset režiserjevih celovečernih filmov, tri celovečerne omnibuse, h katerim je Fellini prispeval svoje epizode, in štiri dokumentarne filme o Felliniju, ki jih je posnel nemško-ameriški avtor Gideon Bachmann. Več informacij tukaj.

Festival slovenskega filma v Portorožu
Letošnji festival naj bi potekal v živo v Portorožu med 11. in 17. oktobrom, prijave na festival pa bodo mogoče od druge polovice junija. Več informacij FSF.

Igralski filmski festival Kranj – KRAFFT
Festival, ki bo med 15. in 20. junijem potekal na šestih prizoriščih starega mestnega jedra Kranja, bo v celoti posvečen umetnosti filmske in televizijske igre. Festival organizira Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev v sodelovanju s partnerji.

DOKUDOC vabi na ogled dokumentarca Kolektiv
V petek, 11. junija ob 20. uri v Lutkovnem gledališču Maribor. Gre za LUX nominirani film romunskega režiserja Alexanderja Nanauja.
Ob 10. obletnici Mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc so poleg septembrskega festivalskega dogajanja zastavili še program v času festivala Lent meseca junija (Dokudoc Lent) ter vsak ponedeljek julija in avgusta v KC Pekarna (poletni ciklus Dokudoc dokumentarna obzorja). Dokumentarni Maribor bomo tako imeli kar 4 mesece, od junija do septembra 2021