Novice

MEDIA e–novice, 16. november 2020

Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Rezultati // Dogodki // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Druge priložnosti

E-novice · 16. novembra 2020

USTVARJALNA EVROPA
Ta trenutek …
… omogoča podporo več kot 1.500 mednarodnim projektom v Evropi;
… med temi projekti jih več kot 100 vključuje slovensko organizacijo;
… pomeni, da je v mednarodno kulturno sodelovanje vpetih več kot 80 različnih slovenskih organizacij (!);
… in skoraj 40 ima status vodje projekta.

Preverite, kako slovenska kultura in film v zaključnem letu Ustvarjalne Evrope beleži nadpovprečne rezultate!

Uspehe bomo že tradicionalno praznovali na Uspešno … ustvarjalno 2014–2020!
Letos praznujemo nekoliko drugače – virtualno in v več etapah
(12. november–2. december)

SPREMLJAJTE nas v medijih in na socialnih omrežjih:
#Motovila #CEDSlovenia #UstvarjalnaEvropa

Če dejavnosti CED Slovenija ne bodo zagotovljene, bo s 1. 1. 2021 slovenski kulturni sektor ostal brez …
… promocije novega programa Ustvarjalna Evropa (2021–2027),
… obveščanja o aktualnih razpisih za sofinanciranje EU,
… strokovne podpore pri oceni in razvoju projektnih idej,
… pomoči pri iskanju partnerjev in koproducentov po Evropi,
… pomoči pri pripravi razpisne dokumentacije in postopku prijave,
… informiranja in svetovanja o drugih nacionalnih in mednarodnih priložnostih za sofinanciranje,
… brezplačnega svetovanja in usposabljanja na področju vodenja mednarodnih projektov,
… promocije slovenske kulture in filma v tujini,
… informiranja nacionalnih oblikovalcev in izvajalcev politik o mednarodnem kulturnem sodelovanju s podporo Ustvarjalne Evrope,

… in Slovenija bo umanjkala na zemljevidu 40+ evropskih držav, v katerih deluje nacionalni center CED.

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

2,2 milijarde EUR za Ustvarjalno Evropo po 2020!
10. novembra je bil dosežen dogovor med Evropskim parlamentom in državami članicami EU v Svetu o naslednjem dolgoročnem evropskem proračunu in začasnem instrumentu za okrevanje (NextGenerationEU). Medtem ko je še julijski predlog za novo Ustvarjalno Evropo znašal 1,64 milijarde EUR, zdaj novi dogovor edinemu programu financiranja EU za kulturo namenja dodatnih 600 milijonov EUR.
Proračun Ustvarjalne Evrope za novo sedemletno obdobje naj bi zdaj znašal 2,2 milijarde EUR, kar je 57-odstotno povečanje v primerjavi z zneskom iz obdobja 2014–2020.

REZULTATI

Slovenija ponovno najboljša med državami z nizko produkcijsko zmogljivostjo
Sredstva za razvoj posameznih filmskih projektov so na spomladanskem roku razpisa za razvoj posameznih projektov prejele slovenske produkcijske hiše Temporama (30.000 EUR), Zavod December (30.000 EUR) in Petra Pan Films (25.000 EUR) – skupaj 85.000 EUR! Iskrene čestitke!

Animateka in Liffe tudi letos s podporo Ustvarjalne Evrope
Od skupaj 34 evropskih festivalov, podprtih v drugem razpisnem krogu razpisa za filmske festivale, sta podporo ponovno prejela tudi festivala Animateka in Liffe! Poleg tega je Animateka prejela še podporo v okviru mreže CEE Animation Festival Network. Gre za odličen uspeh, saj je podporo Ustvarjalne Evrope prvič prejelo zgolj sedem evropskih mrež festivalov. To je edina uspešna mreža iz regije, ki povezuje festivale animiranega filma iz držav z nizko produkcijsko zmogljivostjo! Čestitamo!

Devet filmov bo v Sloveniji prikazanih s podporo MEDIA v višini 28.807 EUR
Evropska komisija je objavila rezultate 2. roka letošnjega razpisa za podporo selektivni distribuciji evropskih nenacionalnih filmov. Do podpore so od 2019 upravičeni prodajni zastopniki, ki v sodelovanju z distribucijskimi podjetji na posameznih ozemljih filmom zagotavljajo kroženje v čim več evropskih državah. Devet filmov med temi večina v programu festivala LIFFe bodo v Sloveniji distribuirani s podporo 28.807 EUR!

DOGODKI

NE SPREGLJETE JUTRI NA SPLETU!
Pogled v prihodnost AV industrije po pandemiji
17. november (13.00–15.30), prek spletne platforme zoom

Strokovno srečanje v organizaciji Motovile (Centra Ustvarjalna Evropa) in Art kino mreže Slovenije v okviru festivala LIFFe in v koprodukciji Centra za kreativnost ter s podporo Mestne občine Ljubljana in Slovenskega filmskega centra pogled usmerja v prihodnost industrije v luči posledic pandemije in novega programa EU Ustvarjalna Evropa.

Pogled v prihodnost bo v prvem delu srečanja predstavila analitičarka in poznavalka AV trendov Johanna Koljonen, avtorica strokovnega poročila Nostradamus Report 2020.

V drugem delu pa se bomo z gosti iz Hrvaške, Nizozemske in Poljske pogovarjali o povezovanju  kinematografov in spletnih platform za dostop do občinstev.

Za spletno udeležbo se ČIMPREJ prijavite tukaj.

PODPRTI PROJEKTI

CEE Animation Workshop 2021
Gre za evropski program strokovnega usposabljanja za producente in ustvarjalce animiranih filmov iz držav z nizko avdiovizualno zmogljivostjo. Prijave zbirajo do 23. novembra 2020.
CEE Animation je edinstvena pobuda za krepitev srednje- in vzhodnoevropske industrije animiranega filma. Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF) je za izvedbo programa usposabljanja 2021 prejel podporo MEDIA v višini 160.000 EUR.

RAZPISI PROGRAMA USTVARJALNA EVROPA

Program Ustvarjalna Evropa 2014–2020 se izteka. Zadnji razpisni rok je bil objavljen konec oktobra. Novi razpisi programov EU 2021–2027 bodo objavljeni, ko bo potrjena pravna podlaga novega programa Ustvarjalna Evropa 2021–2027.
POZOR: pričakuje se, da bodo določeni razpisni roki podprograma MEDIA v letu 2021 (predvsem tisti, ki imajo dva roka na leto) posledično prilagojeni poznemu sprejetju novega programa.
Spremljajte našo spletno stran in Facebook profila!

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

POZOR: glede na trenutno situacijo z izbruhom koronavirusa so zelo pričakovane odpovedi ali prestavitve oz. spremenjeni formati izvedbe določenih programov usposabljanj, tako da priporočamo pozorno spremljanje informacij organizatorjev na njihovih spletnih straneh! Za več informacij vam prav tako ostaja na voljo naša ekipa.
Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu!

USPOSABLJANJE:

RAZVOJ PROJEKTOV
– ApostLab: 6 dnevni program usposabljanja za celovečerce ali TV serije v razvoju, pred in post produkcije. Rok prijave: 23. nov. 2020.
EURODOC 2020: usposabljanje za producente dokumentarnih projektov v razvoju z mednarodnim potencialom. Rok prijave podaljšan do: 1. dec. 2020.
– Sources 2 Script Development Workshop: usposabljanje za scenariste oz. ustvarjalne ekipe s producentom ali režiserjem s celovečernim filmskim projektom v razvoju (tudi za ustvarjalne dokumentarce). Posebna pozornost je namenjena ženskam (teme, liki, idr.). Rok prijave: 1. dec. 2020.

POSTPRODUKCIJA
– First Cut Lab Trieste: program za filme v fazi montaže. Rok prijave: 30. nov. 2020.

ANIMACIJA
– 3D Character Animation Workshop: Intenzivno usposabljanje za 3D animacijo. Rok prijave: 27. nov. 2020.

POVEZOVANJE: 
Cartoon Movie 2021: pitching forum za animirani film. Rok prijave: 18. nov. 2020.
– Sunny Side of the Doc: pitching forum za ustvarjalce dokumentarnih filmov. Rok prijave: 10. dec. 2020.
– Series Mania Forum 2021: pitching dogodek za TV serije. Rok prijave: 6. jan. 2021.  

DRUGE PRILOŽNOSTI

RE-ACT: shema za financiranje skupnega razvoja
Program financiranja zagotavlja podporo projektom v razvoju, če so koproducenti iz ozemelj, ki sodelujejo v skladu RE-ACT (Slovenija, Hrvaška, Srbija in Furlanija-Julijska krajina). Razpis za financiranje skupnega razvoja se od leta 2019 osredotoča na režiserje in (ko)producente, ki snemajo svoj prvi ali drugi film. Rok za prijavo podaljšan do: 20. nov. 2020. Več informacij tukaj.