Novice

MEDIA e–novice, 14. april 2021

(Nova) Ustvarjalna Evropa // Dogodki // Rezultati // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Druge priložnosti

E-novice · 14. aprila 2021

Režiserji v dialogu z Ministrstvom za kulturo tudi o pomenu mednarodnega povezovanja
DSR je 12. aprila organiziralo pogovor z ministrom za kulturo, dr. Vaskom Simonitijem, in v. d. direktorico Direktorata za medije, Uršulo Menih Dokl. Med drugim je režiserka in scenaristka Sonja Prosenc izpostavila pomen pisarne CED Slovenija pri črpanju sredstev iz Ustvarjalne Evrope. Pozvala je k ureditvi sofinanciranja CED tudi po juniju 2021.

NOVA USTVARJALNA EVROPA (2021-2027)

Kaj prinaša nova Ustvarjalna Evropa?
Novi program bo še naprej spodbujal kulturno in jezikovno raznolikost, dediščino in konkurenčnost kulturnih in ustvarjalnih sektorjev. Prvi razpisi bodo predvidoma objavljeni konec maja ali v začetku junija, z zelo kratkimi roki za oddajo vlog! Več tukaj.

DOGODKI

NAPOVEDUJEMO:
Razvoj AV projektov in Ustvarjalna Evropa: srečanje s producenti

21. april 2021, ob 11.00, na spletu
Medtem ko čakamo, da institucije EU sprejmejo uredbo, ki vzpostavlja program Ustvarjalna Evropa 2021–2027, organiziramo pogovor o sofinanciranju razvoja avdiovizualnih projektov.na dogodek vabimo tako filmske ustvarjalce, ki so uspešno črpali sredstva v predhodnih programih EU za področje kulture in filma, kot tiste, ki se s programom srečujete prvič. Več informacij in prijave tukaj.

V torek po nasvet
Ker bodo prvi razpisi nove Ustvarjalne Evrope objavljeni predvidoma konec maja ali v začetku junija in z zelo kratkimi roki za oddajo vlog, vas vabimo na KULTorke na spletu. Brezplačno svetovanje s podporo Ministrstva za kulturo izvajamo do konca junija. Predhodni dogovor glede termina je obvezen. Pozor: Do konca aprila so vsi termini že zasedeni.

POROČAMO
Prvi seminar v serij Prvi koraki za mednarodno kulturno sodelovanje je uspešno za nami.
Na Domačiji Pr´Lenart na Belem smo predstavili osnove za transnacionalno sodelovanje, mednarodno mobilnost in črpanje sredstev EU. Izkušnje z evropskimi projekti sta delili gostji dogodka, Tanja Hladnik iz Zavoda Otok in Mateja Hafner Dolenc iz Združenja zgodovinskih mest Slovenije. Vabljeni k ogledu serije videov Prvi koraki na našem YouTube kanalu.

Prvi koraki so del serije usposabljanj Onkraj kulturnega modela. Serija usposabljanj zavoda Motovila je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Del usposabljanj sofinancirajo tudi Mestna Občina Ljubljana, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za kulturo.

REZULTATI

Na spletnem dogodku ob praznovanju obletnice sodelovanja Hrvaške v podprogramu MEDIA v organizaciji CED MEDIA/HAVC smo predstavili uspehe slovenskih producentov v Ustvarjalni Evropi 2014–2020. S kolegi CED iz regije smo se pogovarjali tudi o izzivih in iskanju rešitev za producente iz držav z nizko avdiovizualno zmogljivostjo. Vabljeni k ogledu pogovora na našem YouTube kanalu.

PODPRTI PROJEKTI

Uspehi MEDIA podprtih filmov slovenskih ustvarjalcev
Niti besede/Kein Wort režiserke Hanne Slak, ki ga Staragara pod taktirko Mihe Černeca razvija skupaj s produkcijsko hišo Volte iz Berlina in s podporo MEDIA, je od Beauftragter der Bundesregierung für Kultur un Medien prejel podporo v skupni višini 500.000 EUR. BKM je v Nemčiji drugi največji sofinancer filma na državni ravni.

V glavni tekmovalni program enega največjih festivalov dokumentarnega filma na svetu CPH:DOX (21. 4.–2. 5., na spletu) se je uvrstil prvenec Odpuščanje režiserke Marije Zidar. Film je nastal v produkciji Vertigo Ljubljana, producent Danijel Hočevar, in v sodelovanju z Dera Film (Kosovo), Film House Baš Čelik (Srbija) in Seagull Entertainment (Črna gora). Film je prejel tudi MEDIA sredstva za razvoj. Čestitamo!

Na MIDPOINT TV Launch tudi serija slovenski avtorjev
V selekcijo letošnje edicije programa MIDPOINT TV Launch, ki je namenjen razvoju televizijskih serij, je bil izbran tudi projekt OFFSIDE, 6-delna serija o podtalju in temnem ozadju mednarodnega nogometa avtorjev Juša Premrova in Nejca Poharja ter producenta Andraža Jeriča iz produkcijske hiše Temporama. Čestitamo!

Kinodvor kot partner sodeluje v projektu Film v bolnici, katerega glavni cilj je otrokom in mladim, ki se zdravijo v bolnišnicah, omogočiti dostop do kakovostnih filmskih in filmsko-vzgojnih vsebin preko vzpostavitve novih spletnih platform. Za Kinodvor sodelovanje v mednarodnem projektu predstavlja izjemno priložnost za nadaljnji razvoj dolgoletnega partnerstva s Pediatrično kliniko UKC Ljubljana. Projekt je bil predstavljen tudi na platformi www.filmneweurope.com.

CEE Animation jutri ob 19.00 vabi na spletno predavanje Creating Immersive Sense of Storytelling in Your Visuals Rustama Hasanova interdisciplinarnega umetnika, ki sodeluje z HBO, Disney in Dreamworks.

Sedem MEDIA podprtih filmov nominiranih za Oskarja je skupaj prejelo več kot 1,9 milijona EUR podpore MEDIA za razvoj in mednarodno distribucijo. Kdo so nominiranci, preverite tukaj. Zmagovalci na 93. podelitvi oskarjev bodo razglašeni 25. aprila.

Agoodmovietowatch – alternativa algoritmom VOD platform
Gre za MEDIA podprto platformo, ki ponuja kakovostno AV produkcijo, ki jih algoritmi komercialnih VOD platform ne pokažejo. Več o platformi in kako deluje, preberite tukaj.

Evropska nagrada mladega filmskega občinstva že drugič prek spleta
Nagrado podeljujejo od leta 2012 v več kot 35 državah. Zavod Otok kot slovenski predstavnik na dogodku sodeluje že od leta 2013. Letošnji mladi žiranti si bodo med 21. in 25. aprilom kar z domačega kavča brezplačno ogledali tri najnovejše evropske filme, se o njih pogovarjali na spletu in nato glasovali za zmagovalca. Med filmi sta tudi MEDIA podprta filma Ostržek in The Crossing.

Festival mediteranskega filma Split vabi k prijavi kratkih ali celovečernih filmov
V kategoriji kratkih filmov, bo mednarodna žirija bo podelila 1.000 EUR za najboljši mednarodni kratki film. POZOR, popust za prijavitelje iz Slovenije s promocijsko kodo SLOVENIA.
Prijave zbirajo do 16. aprila prek platforme FilmFreeway.
Več informacij tukaj.

RAZPISI

Prva generacija programa Ustvarjalna Evropa 2014–2020 je zaključena. Razpisi nove Ustvarjalne Evrope 2021–2027 pričakujemo predvidoma konec maja ali v začetku junija. Objavljeni bodo takoj, ko bo potrjena pravna podlaga programa. O vsem vas bomo pravočasno obvestili – spremljajte nas!

KOPRODUKCIJSKI SKLADI
Poseben mehanizem podpore podprograma MEDIA je namenjen koprodukcijskim skladom za spodbujanje koprodukcij med producenti iz Evrope in izven nje. Jutri je zadnji dan za prijavo na::
– TFL Co-Production Fund 2021: podpora za koprodukcije. Višina podpore: 50.000 EUR. Rok prijave: 15. april 2021.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

USPOSABLJANJE

RAZVOJ OBČINSTEV, MARKETING, DITRIBUCIJA …
– Art Cinema = Action + Management: za vodje ali upravljalce kinematografov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma. Rok prijave: 30. april 2021.
– ACE 31: za izkušene producente. Rok prijave: 3. maj 2021.
– NEXTWAVE: za producente na področju razvoja, produkcije, distribucije in marketinga. Rok prijave: 31. maj 2021.

RAZVOJ PROJEKTOV
– Serial Eyes: za izkušene scenariste in ustvarjalce TV serij, s fokusom na razvoju in produkciji. Rok prijave: 3. maj 2021.
– Cinekid Script LAB 2021-2022: scenaristično usposabljanje za filmske projekte namenjene otroškemu občinstvu. Rok prijave: 1. junij 2021.

DIGITALIZACIJA
– FRAME: usposabljanje na področju restavriranja/digitalizacije AV vsebin. Rok prijave: 13. maj 2021. 

POVEZOVANJE: 
– Series Mania Forum Co Pro Pitching: pitching dogodek za TV serije. Rok prijave: 10. maj.
– Venice Gap-Financing Market: namenjen iskanju partnerjev za zapiranje finančne konstrukcije igranega ali dokumentarnega projekta (70 min) ali VR/AR/MR projekta (10 min). Rok prijave: 16. maj.
– Canski Marché du Film 2021 bo letos potekal na spletu med 6. in 15. julijem. Prijave odprte!

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu

DRUGE PRILOŽNOSTI

Kinoatelje z novimi vzgojno-filmskimi vsebinami
Dolgoletna prizadevanja Kinoateljeja, da bi vzgojno-filmske vsebine postale stalnica v šolskih predmetnikih slovenskih šol in vrtcev v Italiji, dobivajo nov zagon. Zasnovali so gradivo, ki ponuja veliko učnih aktivnosti, s katerimi filmska vzgoja lahko neposredno vstopa v šolski program (tudi na daljavo). Več preverite tukaj. Kinoatelje skupaj z zavodom Otok in Motovilo skrbi tudi za prenos veščin in znanja za profesionalizacijo v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih.

Spletna anketa: Izhodišča za razvoj filmske produkcije v Mariboru
Konzorcij Film in Maribor v sodelovanju z Mestno občino Maribor vabi k izpolnitvi ANKETNEGA OBRAZCA, ki so ga sestavili v okviru priprave dokumenta Izhodišča za razvoj filmske produkcije v Mariboru. Izkušnje in mnenja bodo v pomoč pri analizi trenutnega stanja in za pripravo nadaljnje strategije za razvoj filmske produkcije v Mariboru in njegovi okolici. Anketa vam bo vzela približno 10 minut.

Klub režiserk pri DSR
Na pobudo Maje Weiss, Sonje Prosenc in Hanne Slak, je bil 21. marca ustanovljen Klub režiserk pri DSR. Glavni namen je povezovanje med članicami in mentoriranje, povezovanje članic s filmskimi ustvarjalkami v mednarodnem prostoru ter promocija članic, njihovega dela in uspehov. V okviru kluba bodo potekala redna, manj formalna srečanja in različni tematski večeri. Prvi večer naj bi potekal že ta mesec.