Novice

MEDIA e–novice, 11. marec 2021

(Nova) Ustvarjalna Evropa // Dogodki // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Druge priložnosti

E-novice · 11. marca 2021

NOVA USTVARJALNA EVROPA (2021-2027)

Nova Ustvarjalna Evropa z rekordnim proračunom bo uradno predstavljena junija v Lizboni kot del programa portugalskega predsedovanja EU. Več tukaj.

Evropski filmski forum 2021 za zamudnike
Letošnji prvi filmski forum je potekal 2. marca na spletu v okviru Berlinala. Lucia Recalde, vodja enote MEDIA (DG CONNECT), je na kratko predstavila osnutek nove Ustvarjalne Evrope. Posnetek je na voljo tukaj.

NOVO: Prijave, spremljanje in poročanje o projektih s podporo Ustvarjalne Evrope bodo potekali prek sistema e-grant. Spletno orodje bo olajšalo in pospešilo administrativne postopke. Kako deluje novo orodje, je Komisija predstavila na letošnjem Berlinalu.

DOGODKI

Prvi koraki
Vabimo na serijo javnih seminarjev pod naslovom Prvi koraki o transnacionalnem sodelovanju, mednarodni mobilnosti in črpanju sredstev EU. Seminarje bomo z zelo omejeno udeležbo izvedli v živo v Medvodah (30. marec), Slovenj Gradcu (1. april) in Murski Soboti (8. april), spremljali pa jih boste lahko tudi na spletu.
Prijave: za udeležbo dogodka na spletu se prijavite na povezavi za Medvode, Slovenj Gradec ali Mursko Soboto. Za udeležbo v živo nam pišite na info@ced-slovenia.eu.

Prvi koraki so del serije usposabljanj Onkraj kulturnega modela. Serija usposabljanj zavoda Motovila je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Del usposabljanj sofinancirajo tudi Mestna Občina Ljubljana, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za kulturo.

V torek po nasvet
Ker bodo prvi razpisi nove Ustvarjalne Evrope objavljeni predvidoma konec aprila in z zelo kratkimi roki za oddajo vlog, od 9. marca naprej vabimo na KULTorke na spletu. Predhodni dogovor glede termina je obvezen. Pozor: 16. marca sta na voljo samo še dva termina za svetovanje.

PODPRTI PROJEKTI

Playing Men med desetimi najboljšimi dokumentarnimi filmi
Dokumentarcu režiserja Matjaža Ivanišina, v produkciji produkcijske hiše Nosorogi pod taktirko Marine Gumzi, je lansko leto uspel preboj v francoske kinematografe. Film, ki ga je podprla tudi Ustvarjalna Evropa MEDIA, je bil predstavljen na letošnjem festivalu Best of Doc #2. Uvrščen je bil med deset najboljših dokumentarnih filmov, ki so bili v Franciji distribuirani v zadnjih dveh letih. Čestitamo!

O Kino Istra poroča tudi RTV Slovenija
Kino Istra je nov potujoč kino zavoda Otok, ki bo do konca leta 2021 s filmskim in drugim kulturnim programom obiskal 13 krajev brez kinodvoran v Istri. Predstavlja del aktivnosti projekta Movies in Motion, ki je eden od zgolj petih projektov s podporo Ustvarjalna Evropa. Program projekta trenutno poteka na spletu. Več o pomenu razvoja kinematografov in za lokalno okolje pa v posnetku RTV Slovenija, v katerem so nastopili partnerji projekta in Motovila.

Liffe po Liffeu
Filme abonmaja Liffe po Liffu boste letos spremljali na spletni strani Cankarjev dom LIVE in tudi v videoteki DKino televizije Telekoma Slovenije.

CEE Animation Forum 2021
MEDIA podprti CEE Animation Forum je najpomembnejše koprodukcijsko srečanje za področje animiranega filma v Srednji in Vzhodni Evropi. Letošnji pitching bo v razširjeni obliki na spletu aprila. Predstavilo se bo 42 projektov. Strokovni program lahko spremljate maja, ki ga CEE Animation organizira v sodelovanju z mednarodnim festivalom Anifilm. Več informacij tukaj.

Tanja Hladnik bo sodelovala na letošnjem usposabljanju ScriptLab story editing 2021
Gre za mednarodno uveljavljeno usposabljanje za razvoj scenarijev, ki ga izvaja TorinoFilmLab. Za sodelovanje na letošnji ediciji so izbrali zgolj pet udeležencev, med njimi je tudi direktorica festivala Kino Otok Tanja Hladnik. Čestitamo!
Tanja Hladnik bo tudi gostja Motovilinih Prvih korakov v Medvodah, 30. marca.

Uspeh MEDIA podprtih filmov v Berlinu
Dva filma, katerih nastanek je podprla EU, sta prejela nagradi na 71. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu. Srebrnega medveda za najboljšo režijo je prejel Dénes Nagy za film Naravna svetloba (Természetes fény), posebno nagrado žirije pa film Okus avtorja Lê Bảo.
Za nagrade je bilo nominiranih devet filmov in serij, ki jih podpira EU. EU je razvoj in koprodukcijo teh del podprla z naložbo v višini 750.000 EUR v okviru programa Ustvarjalna Evropa MEDIA.

RAZPISI

Prva generacija programa Ustvarjalna Evropa 2014–2020 je zaključena. Razpisi nove Ustvarjalne Evrope 2021–2027 pričakujemo predvidoma konec aprila oz. začetek maja. Objavljeni bodo takoj, ko bo potrjena pravna podlaga programa. O vsem vas bomo pravočasno obvestili – spremljajte nas!

KOPRODUKCIJSKI SKLADI
Poseben mehanizem podpore podprograma MEDIA je namenjen koprodukcijskim skladom za spodbujanje koprodukcij med producenti iz Evrope in izven nje. Letos se lahko prijavite na tri sklade:
– HBF+Europe (NL): podpora manjšinskim koprodukcijam. Višina podpore: 53.000 EUR. Rok prijave: 1. april 2021.
– IDFA Bertha Fund Europe (NL): za producente dokumentarnih filmov. Višina podpore za razvoj: 40.000 EUR. Rok prijave: 1. april 2021.
– TFL Co-Production Fund 2021: podpora za koprodukcije. Višina podpore: 50.000 EUR. Rok prijave: 15. april 2021.

Sofinanciranje Ministrstva za javno upravo
Ministrstvo za javno upravo je objavilo Javni poziv za sofinanciranje projektov NVO izbranih na razpisih sofinanciranih iz proračuna EU ali Urada za finančni mehanizem. Do sredstev MJU so upravičene tudi NVO, ki so bile izbrane na razpisih Ustvarjalne Evrope. Rok prijave: 9. april 2021.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

Digitalna orodja niso zamenjava za srečanja in izmenjavo izkušenj v živo!
Motovila je za Culture.si predstavila, kako je pandemija covid-19 vplivala na tri MEDIA programe usposabljanja za razvoj AV projektov. Spremembe so komentirali tudi Kristina Trapp, vodja EAVE, Matija Šturm, vodja CEE Animation Workshop, in Danijel Hočevar, direktor Vertigo Ljubljana.

USPOSABLJANJE

RAZVOJ OBČINSTEV, MARKETING, DITRIBUCIJA …
– Art Cinema = Action + Management: za vodje ali upravljalce kinematografov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma. Prijave bodo odprli v marcu.
– ACE 31: za izkušene producente. Rok prijave: 3. maj 2021.
– NEXTWAVE: za producente na področju razvoja, produkcije, distribucije in marketinga. Rok prijave: 31. maj 2021.

RAZVOJ PROJEKTOV
– Serial Eyes: za izkušene scenariste in ustvarjalce TV serij, s fokusom na razvoju in produkciji. Rok prijave: 3. maj 2021.
– Cinekid Script LAB 2021-2022: scenaristično usposabljanje za filmske projekte namenjene otroškemu občinstvu. Rok prijave: 1. junij 2021.

POVEZOVANJE: 
– Venice Gap-Financing Market: namenjen iskanju partnerjev za zapiranje finančne konstrukcije igranega ali dokumentarnega projekta (70 min) ali VR/AR/MR projekta (10 min). Rok prijave: 16. maj 2021.
– Canski Marché du Film 2021 bo letos potekal na spletu med 6. in 15. julijem. Prijave bodo odprli 15. marca.

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu

DRUGE PRILOŽNOSTI

Kino na daljavo
Motovila pozdravlja novo spletno platformo kina na daljavo, ki jo je zasnovalo enaindvajset kinematografov, članov Art kino mreže Slovenije (AKMS). Filmski program je dostopen preko povezave online.artkinomreza.si ali preko spletnih strani članov AKMS.

Scenarnica 2021
Društvo slovenskih režiserjev in Slovenski filmski center že šestič zapovrstjo organizirata polletno scenaristično delavnico. Namen je intenzivno praktično delo v skupini pod strokovnim vodstvom gostujočega mentorja Srđana Koljevića. Potekala bo v živo ali na daljavo od aprila do septembra 2021.
Scenarnica je namenjena tako profesionalnim ustvarjalcem, že izkušenim scenaristom in režiserjem, kot tudi tistim, ki se na to pot šele podajajo.
Rok za prijavo: 28. marec 2021, do 24.00. Več informacij: DSR.

Prostori filma
V sredo, 31. marca ob 20.00, bo Društvo slovenskih režiserjev na Youtube kanalu v živo predvajalo pogovor na temo filmske scenografije. Moderirala ga bo režiserka in scenaristka Sonja Prosenc, ki je za svoj drugi celovečerni film Zgodovina ljubezni prejela sredstva Ustvarjalna Evropa MEDIA za razvoj.