Novice

MEDIA e–novice, 1. februar 2021

(Nova) Ustvarjalna Evropa // Rezultati // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Druge priložnosti

E-novice · 1. februarja 2021

NOVA USTVARJALNA EVROPA (2021-2027)

Če vas zanimajo prvi razpisi programa Ustvarjalna Evropa (2021–2027) …
Program naj bi se začel izvajati v začetku leta 2021 in bo trajal do konca leta 2027. Pred tem pa je nujno potrebno pravno sprejetje svežnja o večletnem finančnem okviru EU in instrumenta za okrevanje NextGenerationEU. Ko bodo izpolnjeni ti pogoji, bodo lahko objavljeni prvi razpisi Kultura in MEDIA za leto 2021! Več tukaj.

V branje in ogled priporočamo tudi:
Kakšna je vloga evropske mreže Centrov Ustvarjalna Evropa?
Sedem let Slovenije v Ustvarjalni Evropi. Zgodba o uspehu!
Pregled rezultatov Ustvarjalna Evropa 2014–2020.
Video serija »Uspešno … ustvarjalno. Praznujmo skupaj!«
– Video izjava Martina Dawsona, namestnika vodje enote Ustvarjalna Evropa MEDIA (pri Generalnem direktoratu za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo Evropske komisije) o uspehih Slovenije v predhodni in prioritetah nove generacije podprograma MEDIA

Kaj pa CED Slovenija?
V obdobju med januarjem in junijem 2021 Motovila ostaja del evropske mreže centrov CED in opravlja naloge Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji. Od februarja dalje smo na novi lokaciji. Trg prekomorskih brigad 1 (Šiška) je zdaj naš novi dom. In ker še polnimo police, bomo morda z zamudo odgovorili na e-pošto. Prosimo za razumevanje!

Kontakt za podprogram MEDIA v letu 2021?
Ines Kežman. Pišete ji lahko na ines.kezman@ced-slovenia.eu

REZULTATI

Sedem let Slovenije v Ustvarjalni Evropi. Zgodba o uspehu!
Spomnimo, da smo ob zaključku uspešnega leta in neverjetnega sedemletnega obdobja potegnili črto pod izjemne rezultate Slovenije v programu EU Ustvarjalna Evropa. Slovenija je na zemljevidu 41 evropskih držav, ki so sodelovale na razpisih podprogramov Kultura, MEDIA in medsektorskega sklopa, med najuspešnejšimi! Čestitke vsem!

Čakamo še … rezultate razpisa Kinematografi kot inovativna kulturna središča v lokalnih skupnostih (rok prijave: 21. avg. 2020). Evropska komisija bo prejemnike podpore predvidoma objavila v prvi polovici leta.
V petih podprtih projektih podprtih na razpisu 2019 kot partnerja sodelujeta CID Kino Ptuj in Zavod Otok. Več tukaj.

PODPRTI PROJEKTI

CEE Animation Workshop 2021
Objavljeni so udeleženci 2021 edicije evropskega programa strokovnega usposabljanja za producente in ustvarjalce animiranih filmov iz držav z nizko avdiovizualno zmogljivostjo, ki ga vodi Društvo slovenskega animiranega filma. Letošnja edicija bo sestavljena iz štirih enotedenskih spletnih modulov. V kolikor bodo razmere dopuščale bo vsaj en modul izveden tudi v živo. Čestitke izbranim udeležencem in uspešno delo!

Uspehi slovenskih MEDIA podprtih filmov
Dokumentarni film Odpuščanje scenaristke in režiserke Marije Zidar je bil predstavljen na pravkar končanem koprodukcijskem srečanju When East Meets West, ki je letos potekalo prek spleta. Film je prejel nagrado švicarskega prodajnega zastopnika First Hand Fund Award. Čestitke Mariji, ustvarjalni ekipi in producentu Danijelu Hočevarju (Vertigo). Vertigo se lahko pohvali še z nekaj uspehi: v Trstu so se razveselil tudi sofinanciranja usposabljanja RE-ACT za nov igrani film Urše Menart Vse, kar je narobe s tabo, ki je del lanskega zgodovinskega uspeha Slovenije na izjemno konkurenčnem razpisu za podporo razvoju skupine projektov.

Vertigu je hkrati, po skoraj enoletnem zastoju, stekla produkcija: Marko Šantić  je začel s snemanjem filma Zbudi me (prejemnik podpore MEDIA za razvoj skupine projektov 2020), v začetku poletja pa planirajo začetek snemanja novega filma Mihe Hočevarja z naslovom Skriti ljudje (prejemnik podpore MEDIA na razpisu za razvoj skupine projektov v 2018).

Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča in producentke Marine Gumzi (Nosorogi) pa je med nacionalnimi kandidati za oskarja v kategoriji najboljšega mednarodnega celovečerca po poročanju Variety.com ljubljenec programskih direktorjev in nadaljuje uspešno pot po mednarodnih festivalih.

RAZPISI

Obveščamo vas, da se je prva generacija programa Ustvarjalna Evropa (2014–2020) zaključila. Novi razpisi programov EU 2021–2027 bodo objavljeni takoj, ko bo potrjena pravna podlaga. Upamo, da bo to v naslednjih nekaj mesecih.
V letošnjem letu zato, poleg vsebinskih, pričakujemo tudi večje spremembe v časovnici razpisnih rokov (kar še posebej velja za razpise, ki sicer imajo dva razpisna roka na leto). O vsem vas bomo pravočasno obvestili – spremljajte nas!

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

– Developing Your Film Festival: letošnja (spletna) edicija edinega usposabljanja za vodenje filmskih festivalov poteka med 23. februarjem in 26. marcem. Prijave sprejemajo samo še danes, 1. feb. 2020. 
– ESoDoc – European Social Documentary: Idejni laboratorij, ki ustvarjalce dokumentarnih filmov spodbuja k eksperimentiranju in raziskovanju novih možnosti ustvarjalnega razvoja. Rok prijave: 12. feb. 2020. 
Marche du film 2021
Canski Marche du film bo letos potekal prek spleta med 6. in 15. julijem.
Prijave bodo odprli 15. marca.

DRUGE PRILOŽNOSTI

Spletna konferenca Evropskega avdiovizualnega observatorija
Četrtek, 11. feb., 15.00–17.00.
Konferenca bo ponudila vpogled v nova pravila EU o spletnih storitvah in njihovem potencialnem vplivu na AV industrijo. Prijavite se lahko tukaj.