Novice

Med nominiranci Young Talent Architecture Award 2023 slovenski projekt

Lenart Piano je med letošnjimi nominiranci za nagrado YTAA, in sicer za projekt »Ali lahko gradimo drugače?«, ki je idejna zasnova tovarne konopljinega betona v Šmatevžu pri Gomilskem. Čestitamo!

Evropska komisija je v začetku leta 2016 uvedla nagrado za mlade nadarjene arhitekte Young Talent Architecture Award – YTAA. Namenjena je mladim diplomantom arhitekture kot dodatna spodbuda pri izgradnji mednarodne kariere. Hkrati pa zavezuje profesorje in univerze k spodbujanju kakovosti v arhitekturi, evropskemu gospodarstvu in kulturi. Nagrado letno podelita Fundacija Mies van der Rohe in Evropska komisija.

Fakulteta za arhitekturo UL je za letošnjo edicijo Young Talent 2023 uspešno nominirala magistrsko delo »Ali lahko gradimo drugače? / Can We Build Differently«, ki ga je snoval Lenart Piano kot idejno zasnovo tovarne konopljinega betona v Šmatevžu pri Gomilskem.

Konopljin beton je naravna, razgradljiva izolacija, ki med proizvodnjo črpa ogljik iz ozračja, zavira ekološko katastrofo in omogoča etično gradnjo. Tovarna je umeščena v opuščeno industrijsko cono sredi nasadov hmelja Savinjske doline. Zasnova povzema vernakularne strukture hmeljišč in sušilnic hmelja. Zidaki iz lokalne konoplje se sušijo v lesenih sušilnicah, ki kot hmeljišča postanejo neločljiv del krajine. Uporabijo se pri case-study prenovi bližnjega renesančnega dvorca. Gradnja postane del cikla rasti, preobrazbe in propada, ki omogoča novo življenje. [Vir: FB FA UL.] Več informacij o nominiranem projektu tukaj.

Nagrajenci bodo znani na letošnjem beneškem arhitekturnem bienalu, ki bo potekal med 20. majem in 26. novembrom.