Novice

Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj v drugi krog za naziv EPK2025

Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj so se uvrstili v drugi krog razpisa za naziv evropske prestolnice za leto 2025 v Sloveniji. Na razpisu so se poleg naštetih mest prijavili še Kranj in Lendava, priporočilo za ožji izbor pa je pripravila skupina 12 neodvisnih strokovnjakov.

Mesta, ki so se prebila v ožji izbor, bodo do konca te jeseni lahko dopolnila svoje prijave. Strokovni svet se bo potem zopet sestal in decembra letos za naziv evropska prestolnica kulture za leto 2025 predlagal eno mesto.

V letu 2025 bo Slovenija tako že drugič prispevala mesto, ki bo nosilo prestižni naslov evropske prestolnice kulture. Ta naziv je že pripadel Mariboru, ki je nato s partnerskimi mesti – Mursko Soboto, Novim mestom, Ptujem, Slovenj Gradcem in Velenjem – kulturno obarval celotno leto 2012. Trenutno tudi v Nemčiji poteka izbor nemškega mesta, ki bo druga evropska prestolnica kulture v letu 2025.

Letošnji evropski prestolnici kulture sta hrvaška Reka in irski Galway. Elefsina (Grčija), Temišvar (Romunija) in Novi Sad (Srbija) bodo imeli ta naziv leta 2021, Kaunas (Litva) in Esch-sur-Alzette (Luksemburg) leta 2022, Veszprém (Madžarska) leta 2023, Tartu (Estonija), Bad Ischl (Avstrija) in Bodo (Norveška) pa leta 2024.

Evropska prestolnica kulture je danes med najbolj prepoznavnimi pobudami na področju kulture v Evropi. Mesta so izbrana na podlagi kulturnega programa, ki mora imeti izrazit evropski vidik, spodbujati udeležbo in dejavno udejstvovanje prebivalcev ter prispevati k dolgoročnemu razvoju mesta in okoliških regij. Naziv evropske prestolnice kulture je tudi odlična priložnost, da mesta spremenijo svojo podobo, se umestijo na svetovni zemljevid, privabijo več turistov in ponovno razmislijo o svojem razvoju s pomočjo kulture. Naziv vpliva ne le na kulturno, temveč tudi na socialno in gospodarsko življenje mesta in regije.

Več o EPK, ki je eden od posebnih ukrepov programa EU Ustvarjalna Evropa, na spletu CED Slovenija; glej tudi informativni pregled (angl./.pdf).

V BRANJE PRIPOROČAMO:
– Zbirka priporočil za bodoče EPK.
Priporočila EACEA: Compendium of recommendations from ex-post evaluations of European Capitals of Culture 2007-2016 (.pdf).
– Več o projektu EPK 2025 na spletu Ministrstva za kulturo.
– Spletna mesta kandidatk za EPK 2025: Kranj, Lendava, Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj.
– Sporočilo Komisije o ožjem izboru slovenskih kandidatk.