Novice

Kulturno sodelovanje po Brexitu

Ali vas skrbi, kako bo z vašimi projektnimi partnerji iz Velike Britanije oz. njihovim sodelovanjem v Ustvarjalni Evropi?

Junijski referendum v Združenem kraljestvu o izstopu iz Evropske unije je sprožil številna vprašanja o nadaljnjem sodelovanju tudi v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih. Že na dan objave rezultatov, 24. junija 2016, so predstavniki EU sporočili, da »dokler pogajanja ne bodo zaključena, Združeno kraljestvo ostaja članica Evropske unije z vsemi pravicami in obveznostmi, ki iz članstva izhajajo«.

Prav tako se je odzval Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo (DG EAC), ki je odgovoren tudi za program EU Ustvarjalna Evropa. Ob objavi rezultatov referenduma sporoča, da se v skladu s pogodbami, ki jih je Združeno kraljestvo ratificiralo, zakonodaja EU še naprej uporablja v celoti za in v Združenem kraljestvu in to do trenutka, ko država ne bo več članica. To velja torej tudi za projekte, ki se financirajo v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

Geoffrey Brown, direktor organizacije EUCLID in urednik portala Culture.info, ki je lani predaval tudi na našem seminarju Kultura, sporoča: »Velika Britanija bo še naprej upravičena, da na razpisih EU sodeluje kot vodja ali pa partner vsaj še v prihodnjem dvoletnem obdobju …«. Preberite več na Euclid.info.

Predstavniki kulturnih in ustvarjalnih sektorjev v Združenem kraljestvu (večinoma) niso podprli izstopa iz EU. V novonastalem položaju pa številne deležnike v Združenem kraljestvu in državah članicah EU spodbujajo k nadaljnjemu kulturnem sodelovanju (več preberi na Creative Industries Federation tukaj).

Tudi iz Creative Europe Desk UK sporočajo, da je v Veliki Britaniji še vedno veliko organizacij, ki načrtujejo prijavo projekta na razpise Ustvarjalne Evrope, kot vodja ali partner projekta. Vsaj še naslednji razpisni roki so povsem »varni« za vključitev in sodelovanje z britanskimi organizacijami iz kulturnih in ustvarjalnih sektorjev.