Novice

Kultura in prostor v času krize in po njej

Nadaljujemo s ciklom spletnih pogovorov o kulturnih politikah evropskih mest v kriznih razmerah in po njih. 1. oktobra o tem, ali bodo ponovno odkrite lokacije v javnem prostoru postale prevladujoča prizorišča za kulturo in umetnost »v živo« vse dokler ne bo učinkovitega cepiva. Prijave na spletni dogodek so že odprte – vabljeni!

Dogodki, Priložnosti · 10. septembra 2020

Namen cikla spletnih pogovorov Plan B za kulturne politike evropskih mest je izmenjava izkušenj med evropskimi mesti v zvezi z zagotavljanjem stabilnega okolja umetniškim in kulturnim ustvarjalcem in organizacijam v času krize, ki jo je sprožila pandemija. Primeri dobre prakse in premisleki so lahko zgled in spodbuda za evropska mesta v času, ko je nujno poiskati nove načine delovanja kulturnih subjektov.

Drugi spletni pogovor se bo osredotočil na odnos med kulturo in prostorom. Pogovor o kulturni infrastrukturi, ki se je zaradi novega corona virusa v veliki meri preselila v javni prostor, bo s predstavniki evropskih mest Kaunas, Reka in Ljubljana, moderiral priznani mednarodni strokovnjak za kulturne politike in razvoj ustvarjalnih mest, Ragnar Siil. Izhodišča pogovora so tukaj.

Gostje:
KAUNAS (LT): Ana Kočegarova, vodja za mednarodne odnose in program EPK Kaunas 2022
REKA (HR): Irena Kregar Šegota, direktorica EPK Reka 2020
LJUBLJANA (SI): Nevenka Koprivšek, umetniška direktorica zavoda Bunker in mednarodnega festivala sodobne odrske umetnosti Mladi levi

KJE in KDAJ: splet, 1. oktober, 12.30–14.00
PRIJAVA do 1. oktobra do 10.00 tukaj.
Več informacij tukaj.

Dogodek je del programa srečanja IETM Multi-location Plenary Meeting 2020, ki se med 1. in 2. okt. odvija prek spleta in v živo na različnih lokacijah po Evropi, v Sloveniji pa srečanje gosti Gledališče Glej.

Prvi spletni pogovor pod naslovom Vgrajevanje plana B v mestne kulturne strategije (22. junij 2020) se je osredotočil na začasne ukrepe in dolgoročne premisleke o kulturnih strategijah. Z nami so bili Mateja Demšič, Vodja oddelka za kulturo, Mestna občina Ljubljana, Alexandra Sabino, Svetovalka namestnika župana za kulturo, Mesto Lizbona in Vuk Radulović, Vodja sektorja za mednarodno sodelovanje, Fundacija Novi Sad 2021. Pogovor s predstavniki mest je moderiral priznani mednarodni strokovnjak za kulturne politike in razvoj ustvarjalnih mest, Ragnar Siil. Priporočamo ogled celotnega video pogovora tukaj.

Vabljeni tudi na PRENOS KULTURNIH VSEBIN NA SPLET V ČASU KRIZE IN PO NJEJ, v četrtek, 5. nov. 2020 (13.00–14.30)

Pogovori bodo v angleškem jeziku brez tolmačenja.
Dodatne informacije: Tanja Kos (tanja.kos[at]motovila.si)

Cikel spletnih pogovorov organizirata Mestna občina Ljubljana in zavod Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju s člani evropske mreže centrov Ustvarjalna Evropa. Mestna občina Ljubljana je kandidatka za naziv Evropska prestolnica kulture 2025.