Novice

Kultura premika Evropo se predstavi

Evropska komisija in Goethe-Institut bosta novi ukrep za mobilnost Kultura premika Evropo (Culture Moves Europe) predstavila 10. oktobra v Bruslju, ko bodo objavljeni tudi prvi razpisi. Dogodek lahko spremljate na spletu.

Hibridni predstavitveni dogodek bo potekal v ponedeljek, 10. oktobra 2022, od 16.00 do 18.00 po srednjeevropskem času. Vabljeni, da dogodek spremljate na spletu in sodelujete v razpravi na spletni platformi dogodka. Za udeležbo je potrebna prijava tukaj.

Osrednjemu govoru komisarke Mariye Gabriel bo sledila izmenjava na visoki ravni med evropsko poslanko Sabine Verheyen, predsednico Odbora za kulturo in izobraževanje, in Johannesom Ebertom, generalnim sekretarjem Goethe-Instituta, ter razprava s predstavniki kulturnega sektorja na temo »Podpora mobilnosti mladih umetnikov«.

– Katere so ključne prednostne naloge pri izvajanju programa Culture Moves Europe?
– S kakšnimi izzivi se soočajo uveljavljajoči se umetniki in kakšno podporo potrebujejo v zvezi s financiranjem in priložnostmi?
– Kakšna je vloga gostiteljskih organizacij pri podpiranju uveljavljajočih se umetnikov?
– Zgodbe prejemnikov štipendij programa i-Portunus – kako je program spremenil njihovo kariero?

Celoten program je dostopen tukaj (pdf). Dogodek bo potekal v angleščini.

Kultura premika EvropoCulture Moves Europe je novi ukrep za podporo mednarodni mobilnosti v kulturi s podporo programa Ustvarjalna Evropa, ki ga bo med leti 2022 in 2025 izvajal Goethe Institut. Culture Moves Europe bo do leta 2025 omogočil nepovratna sredstva umetnikom, kulturnim delavcem in gostiteljskim organizacijam iz vseh kulturnih in ustvarjalnih sektorjev (glasba, literarno prevajanje, arhitektura, kulturna dediščina, oblikovanje, vključno z modnim oblikovanjem, vizualne umetnosti in uprizoritvene umetnosti), iz upravičenih držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa–KULTURA.