Novice

Kultura premika Evropo: nov ukrep v podporo mobilnosti za umetnike in kulturne delavce

Evropska komisija kot del programa Ustvarjalna Evropa uvaja nov ukrep Culture Moves Europe v podporo mobilnosti za umetnike in kulturne delavce v vrednosti 21 milijonov evrov.

Evropska komisija je z Goethe-Institutom podpisala sporazum o izvajanju novega ukrepa v podporo mobilnosti za umetnike in kulturne delavce v vrednosti 21 milijonov evrov. Novi ukrep z imenom Kultura premika Evropo – Culture Moves Europe je oblikovan na podlagi izkušenj in priporočil, ki izhajajo iz pilotnega projekta i-Portunus, ki se je izvajal med letoma 2018 in 2022. Omogočil bo nepovratna sredstva umetnikom, kulturnim delavcem in gostiteljskim organizacijam iz vseh kulturnih in ustvarjalnih sektorjev, iz upravičenih držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa–KULTURA.

Cilj projekta Culture Moves Europe je v triletnem obdobju podeliti približno 7.000 podpor, posebna pozornost pa bo namenjena uveljavljajočim se umetnikom. Podpora bo namenjena za strokovno izpopolnjevanje v tujini ali mednarodno sodelovanje, koprodukcije, soustvarjanje ali predstavitev dela novemu občinstvu. Prvi razpisi bodo predvidoma objavljeni jeseni.