Novice

Kultura e–novice, 6. november 2020

Pozdravljeni, evropska mreža Centrov Ustvarjalna Evropa, med njimi tudi CED Slovenija, predstavlja ključno vez med Evropsko komisijo in evropskimi kulturnimi in ustvarjalnimi sektorji v 41 sodelujočih državah programa Ustvarjalna Evropa. Mreža je v lokalnem in širšem evropskem kulturnem ekosistemu v tesnem sodelovanju s sektorji vzpostavila izredno močne odnose in strokovno znanje. S tem je neposredno […]

E-novice · 6. novembra 2020

Pozdravljeni,
evropska mreža Centrov Ustvarjalna Evropa, med njimi tudi CED Slovenija, predstavlja ključno vez med Evropsko komisijo in evropskimi kulturnimi in ustvarjalnimi sektorji v 41 sodelujočih državah programa Ustvarjalna Evropa. Mreža je v lokalnem in širšem evropskem kulturnem ekosistemu v tesnem sodelovanju s sektorji vzpostavila izredno močne odnose in strokovno znanje. S tem je neposredno vplivala na število uspešnih projektov, financiranih iz programa, pozitivno pa je vplivala tudi na strokovnost in internacionalizacijo organizacij, ustvarjalcev in drugih deležnikov. CED Slovenija je v Evropi prepoznan kot eden najboljših in Motovila, ki izvaja naloge CED, s tem večkrat izpostavljena kot primer dobre prakse.
Toda tako kot Ustvarjalna Evropa tudi CED Slovenija z decembrom 2020 zaključuje svoj sedemletni cikel. Bilo je zelo uspešno in ustvarjalno! Ponosni smo na mednarodne uspehe našega kulturnega in filmskega sektorja, ki je v Ustvarjalni Evropi v obdobju 2014–2020 dosegel rekordne rezultate. In ponosni smo na številne pozitivne odzive naših uporabnikov, ki npr. menijo, da »… je imela slovenska pisarna daleč največ izkušenj, znanja in podatkov in je nudila najbolj kvalitetno pomoč, s čimer se je strinjalo celotno partnerstvo, ki je pri marsikateri zadregi rešitve iskalo tudi s pomočjo podpore Motovile. Sodelovanje z Motovilo tako ocenjujemo kot odlično, njihovo storitev pa kot vrhunsko.«

Verjamemo, da smo lahko SKUPAJ tako uspešni tudi v prihodnji generaciji programa EU za kulturni in ustvarjalne sektorje!

Prijazen pozdrav,
vaša ekipa CED Slovenija

USTVARJALNA EVROPA

Ta trenutek …
… omogoča podporo več kot 1.500 mednarodnim projektom v Evropi;
… od teh projektov jih več kot 100 vključuje slovensko organizacijo;
… pomeni, da je v mednarodno kulturno sodelovanje vpetih več kot 80 različnih slovenskih organizacij(!);
… skoraj 40 ima status vodje projekta.

Preveri, kako slovenska kultura in film v zaključnem letu Ustvarjalne Evrope beleži nadpovprečne rezultate.

Če dejavnosti CED Slovenija ne bodo zagotovljene, bo s 1. 1. 2021 slovenski kulturni sektor ostal brez …
… promocije novega programa Ustvarjalna Evropa (2021–2027),
… obveščanja o aktualnih razpisih za sofinanciranje EU,
… strokovne podpore pri oceni in razvoju projektnih idej,
… pomoči pri iskanju partnerjev in koproducentov po Evropi,
… pomoči pri pripravi razpisne dokumentacije in postopku prijave,
… informiranja in svetovanja o drugih nacionalnih in mednarodnih priložnostih za sofinanciranje,
… brezplačnega svetovanja in usposabljanja na področju vodenja mednarodnih projektov,
… promocije slovenske kulture in filma v tujini,
… informiranja nacionalnih oblikovalcev in izvajalcev politik o mednarodnem kulturnem sodelovanju s podporo Ustvarjalne Evrope,

… in Slovenija bo umanjkala na zemljevidu 40+ evropskih držav, v katerih deluje nacionalni center CED.

In še …
V drugi polovici decembra bo znano katero slovensko mesto – Ljubljana, Nova Gorica, Piran ali Ptuj – prejme laskavi naziv Evropska prestolnica kulture. Leta 2025 si ga bo delilo z nemškim mestom Chemnitz. EPK je predvsem priložnost za regeneracijo mesta, dvig prepoznavnosti mesta, širitev podobe mesta v očeh svojih prebivalcev, spodbujanje turizma in priložnost za prevetritev kulturne ponudbe v mestu.

Slavnostna podelitev nagrad EU za kulturno dediščino European Heritage Award / Europa Nostra Award za leto 2020 bo letos potekala prek spleta, in sicer 10. novembra ob 17. uri. Več informacij tukaj. #EuropeanHeritageAwards Ceremony

RAZPISI

Veseli, nas da Ministrstvo za kulturo RS pripravlja vabilo k oddaji vlog za sofinanciranje projektov v okviru programa EU Ustvarjalna Evropa. Zaradi kratkega roka za oddajo vloge ministrstvo predlaga vsem upravičenim prijaviteljem, da že začnejo pripravljati vlogo ter so v prihodnih dneh pozorni na objavo vabila.

Podaljšan je rok za Pripravljalni ukrep Music Moves Europe: Inovativna podporna shema za trajnostni glasbeni ekosistem (EAC/S15/2020). Novi rok za oddajo vlog je 19 november 2020.
Odprt je poziv strokovnjakom za podporo evropskim prestolnicam kulture. Spletna prijavnica bo odprta do konca februarja 2022.

Programi financiranja EU za obdobje 2014–2020, ki jih izvaja Izvajalska agencija EACEA, npr. Erasmus +, Evropa za državljane in Ustvarjalna Evropa, se bodo kmalu končali in jih bodo nadomestili novi programi za obdobje 2021–2027. Novi razpisi programov EU 2021–2027 bodo objavljeni šele, ko bo potrjena pravna podlaga.

Evropska komisija je iz programa Ustvarjalna Evropa namenila 1,5 milijona EUR za podporo mednarodni mobilnosti. Novi razpisi i-Portunus za umetnike in kulturne delavce bodo objavljeni že decembra 2020. Mednarodna mobilnost bo tudi sestavni del novega programa Ustvarjalna Evropa. Novi iPortunus bomo predstavili na spletnem dogodku Mobilnost za ustvarjalnost: čezmejno delo – kako in zakaj?, 18. novembra. #Mobility4Creativity

DOGODKI

Mobilnost za ustvarjalnost: čezmejno delo – kako in zakaj? // 18. november
Z gosti se bomo pogovarjali o izzivih mednarodne mobilnosti v času, ko je svet zajela pandemija covid-19. Kako so lahko umetniki in kulturni delavci mobilni v radikalno spremenjenih okoliščinah? Zakaj je mednarodna mobilnost sploh potrebna?
Dogodek organizirata Motovila (SI) in touring artists (DE) v sodelovanju z mednarodno mrežo On The Move v okviru programa spletnega srečanja informacijskih točk za mobilnost – Mobility Information Points (MIP).

Plan B#3: »Nehajte digitalizirati zbirke. Začnite pripovedovati zgodbe!«
Tudi, če ste 5. novembra zamudili #Plan B na temo prenosa kulturnih vsebin v virtualno okolje, Matejino vabilo še zmeraj velja. Posnetek izjemno zanimivega pogovora v ciklu Plan B za kulturne politike evropskih mest je dostopen na našem Facebook profilu @CEDSlovenia – PRIPOROČAMO!
Z nami so bili predstavniki mest CONVENTRY – Tony Guillan, digitalni kurator, Sklad za kulturo mesta Coventry; TARTU – Kalle Paas, vodja komunikacij in odnosov z javnostmi EPK Tartu 2024 in LJUBLJANA – Simon Kardum, direktor Kino Šiška – Center urbane kulture. Pogovor je moderiral Ragnar Siil, mednarodni strokovnjak za kulturno politiko.

Enakost spolov v kulturi je bila tema »mednarodne konference«, ki smo jo konec septembra izvedli v sodelovanju z društvom Mesto žensk. Predavateljica Else Christensen-Redzepovic je poudarila, da se je neenakost v preteklih petnajstih letih povečala tako na nacionalni kot mednarodni ravni, v nekaterih državah pa pravice žensk celo nazadujejo. Kako odpraviti obstoječe neenakosti, bo Mesto žensk javnosti predstavilo decembra letos. Priporočamo, še posebej, ker bo enakost spolov tudi pomembna tema novega programa Ustvarjalna Evropa 2021–2027.

NAPOVEDUJEMO
Uspešno … ustvarjalno 2014–2020. 
Praznujmo skupaj!

Spremljajte nas!

ISKANJE PARTNERJEV

Sooblikujemo spletno platformo za partnersko srečanje in mreženje
CED Slovenija je skupaj s centri CED iz Ukrajine, Češke, Finske, Grčije, Hrvaške, Madžarske, Nemčije, Poljske, Portugalske, Slovenije, Švedske in Tunizije, 5. novembra, uspešno organizirala še en dogodek v seriji dogodkov »Poiščite partnerje z Ustvarjalno Evropo«. Tokrat na temo enakost spolov v kulturi. Zadnji dogodek bo 26. novembra na temo zelena kultura.

Preverite SVEŽE PARTNERSKE PONUDBE iz Grčije (Municipality of Keratsini – Drapetsona, Exploration Children’s Museum in Cultural Center for the Children and the Art) in Madžarske (Gödöllő Symphonic Orchestra Foundation).

PODPRTI PROJEKTI

V spletno bazo podprtih projektov smo dodali Poti do evropske književne raznolikosti založbe Malinc in Narobe svet // ZalaUp založbe Zala.

Zasledili smo, da sta izšli vsaj dve knjigi s podporo Ustvarjalne Evrope. Pri založbi Goga Priročnik za izgnance Veliborja Čolića, v prevodu Ana Barič Moder in kot del projekta Literatura proti nacionalizmu. Pri KUD Police Dubove pa v prevodu Alenke Jovanovski roman Adua avtorice Igiaba Scego kot del projekta Migracije v resničnosti. O romanu Adua se lahko 9. nov. pogovarjate v brezplačnem Spletnem bralnem klubu.

Zavod Cona v okviru projekta Acoustic Commons vabi na Sonično ontologija malomarnosti (7. nov. 2020–8. jan. 2021) umetnice Manje Ristić, ki je del kontinuirane umetniške raziskave. Temelji na poslušanju zapuščenih prostorov in krajin, ki jih je človek s svojo prisotnostjo in izkoriščanjem korenito preoblikoval, zdaj pa so znova izročeni Naravi. Zaradi zaprtja kulturnih institucij v času epidemije, so dogodki na FM frekvencah dogodki:
* sobota, 7. nov. 2020 ob 12.00 na 88.8 MHz – lokacijski FM sprehod (Park Tivoli)
* torek, 10. nov. 2020 ob 18.00 na 88.8 MHz – lokacijski FM sprehod (Park Tivoli)
* sreda, 18. nov. 2020 ob 20.00 na programu Ars (Arsov art atelje) – radijska otvoritev razstave

Želite dopolniti vizitko vašega projekta v spletni bazi CED Slovenija?
Pišite nam na info@ced-slovenia.eu

*Projekti s podporo programa Ustvarjalna Evropa.