Novice

Kultura e–novice, 28. maj 2021

Pozdravljeni, Evropska komisija je 26. maja 2021 sprejela letni delovni načrt programa Ustvarjalna Evropa (2021), s čimer je začela izvajati nove ukrepe za podporo evropskim kulturnim in ustvarjalnim sektorjem. Zelo kmalu sledi objava prvih razpisov. Centri Ustvarjalne Evrope, med njimi tudi CED Slovenija, v sodelujočih državah ponujajo informacije o programu, spodbujajo sodelovanje z organizacijami v […]

E-novice · 28. maja 2021

Pozdravljeni,
Evropska komisija je 26. maja 2021 sprejela letni delovni načrt programa Ustvarjalna Evropa (2021), s čimer je začela izvajati nove ukrepe za podporo evropskim kulturnim in ustvarjalnim sektorjem. Zelo kmalu sledi objava prvih razpisov. Centri Ustvarjalne Evrope, med njimi tudi CED Slovenija, v sodelujočih državah ponujajo informacije o programu, spodbujajo sodelovanje z organizacijami v drugih državah in prijaviteljem pomagajo pri razvoju njihovih projektov. Motovila na podlagi pogodbe z Ministrstvom za kulturo izvaja dejavnosti CED Slovenija še do konca junija 2021. Po svojih najboljših močeh izvajamo vse potrebne korake, da bi ohranili dejavnost centra CED Slovenija in domačemu sektorju tudi v prihodnje zagotavljali brezplačno strokovno podporo za uspešno sodelovanje v Ustvarjalni Evropi.

Vaša ekipa CED Slovenija
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Svetujemo vam …

KULtorki so namenjeni brezplačnemu svetovanju (do 45 minut na organizacijo) o programu Ustvarjalna Evropa. Zadnji prosti termini za svetovanje so prosti le še 22. in 29. junija!

(nova) USTVARJALNA EVROPA

Nova Ustvarjalna Evropa premika meje: Evropska komisija je 26. maja 2021 sprejela letni delovni načrt programa Ustvarjalna Evropa (2021), s čimer je začela izvajati nove ukrepe za podporo evropskim kulturnim in ustvarjalnim sektorjem. Sledi objava prvih razpisov. Motovila brezplačno pomoč v okviru dejavnosti CED Slovenija zagotavlja do konca junija.

Funding & Tenders Portal je spletni portal Evropske komisije za iskanje priložnosti financiranja projektov. Portal vključuje tudi vse informacije za prejemnike podpore EU iz različnih programov financiranja. Komisija je 27. maja organizirala spletni seminar The Funding & Tenders Portal for beginners (oglej si posnetek) na katerem so predstavili priložnosti financiranja, kako do partnerjev, kako oddati projektno dokumentacije ipd.

18. maja so bile podeljene nagrade EU za književnost EUPL 2021, ki so jih prejeli avtorice in avtorji iz Albanije, Armenije, Bolgarije, Češke, Islandije, Latvije, Malte, Nizozemske, Portugalske, Srbije, Švedske, Tunizije in Moldavije. Letos je med nagrajenci tudi slovenska avtorica – Anja Mugerli je prejela nagrado EUPL za delo Čebelja družina (Bee Family), ki je izšlo pri Cankarjevi založbi. Čestitamo!

25. maja so bile podeljene nagrade EU za kulturno dediščino European Heritage Award / Europa Nostra Award za leto 2021, med katerimi pa ni nagrajencev iz Slovenije.

Znani so rezultati razpisov i-Portunus za individualno mobilnost na področjih glasbe, literarnega prevajanja in arhitekture. Veseli nas, da bo mobilnost omogočena tudi slovenskim ustvarjalcem in strokovnjakom na področju kulture!

RAZPISI

Evropska komisija je razpisala nagrade novi evropski Bauhaus, ki se bodo podelile za obstoječe primere ali nove zamisli in koncepte v desetih različnih kategorijah. Prijave morajo prispeti do 31. maja letos, v njih pa mora biti med drugim razvidno, kako in zakaj primer ali projekt/koncept predstavlja ali uteleša tri glavne vrednote pobude novi evropski Bauhaus, tj. estetiko, trajnostnost in vključenost.

Objavljen je prvi poziv Hiše i-Portunus, tj. nove pilotne sheme za spodbujanje mobilnosti v kulturi. Osredotoča se na gostitelje in izpostavlja pomen zagotavljanja učinkovitih umetniških rezidenc in delovnega okolja za ustvarjalce. V okviru nove pilotne sheme bosta objavljena dva poziva, namenjena spodbujanju mobilnosti in z rokom oddaje prijav: 1. poziv – 30. junij in 2. poziv – 3. oktober 2021.

Vse do konca novega proračunskega obdobja EU je odprt poziv EACEA k prijavi interesa za podatkovno bazo strokovnjakov EU Experts Call for Expression of Interest Funding & Tenders Portal Expert Database 2021-2027. V novi Ustvarjalni Evropi bo v medsektorskem sklopu prvič objavljen tudi razpis za podporo sektorju novičarskih medijev, zato objavljen poziv Komisije velja tudi za strokovnjake (ocenjevalce) v sektorju novičarskih medijev. Ker bodo to eni prvih objavljenih razpisov, Komisija že do 30. junija 2021 vabi strokovnjake – akademike, druge poznavalce področja novičarskih medijev in novinarje, da se prijavijo v bazo strokovnjakov.

DOGODKI

 

1. in 2. junija v koprodukciji z MGLC Švicarija in v sodelovanju s Centrom za kreativnost in Mestno občino Ljubljana organiziramo specializirano usposabljanje o kulturno-umetniških rezidenčnih programih.

10. junija ob 13:00 vabimo na Plan B za mednarodno mobilnost v kulturi, spletni pogovor s predstavniki evropskih mrež On the Move, IETM in Trans Europe Halles o izzivih in strategijah prečenja meja za kulturno povezovanje in sodelovanje, potem ko je covid-19 postal del našega življenja. Prijave zbiramo do četrtka, 10. junija do 12:00, na povezavi tukaj.

Cikel spletnih pogovorov Plan B organizirata zavod Motovila in Mestna občina Ljubljana. Dogodek Plan B za mednarodno mobilnost v kulturi je del programa partnerske mreže Platforma Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Delovanje zavoda Motovila podpirata tudi Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za javno upravo.

Če ste 14. maja zamudili Ustvarjalne sinergije v Slovenj Gradcu, si dogodek lahko ogledate v posnetku na našem Facebook profilu @CEDSlovenia.

PROJEKTI za navdih in ideje …

Mesto žensk napoveduje Festival WoW, med 12. in 25. junijem, ki predstavlja dosežke žensk* na različnih področjih življenja v kar najrazličnejših obdobjih in krajih. Številne so morale zapustiti svoj dom in se ob vsakodnevnih naporih zelo potruditi, da so našle nov prostor pod soncem  pa naj jih je pot zanesla v tujino ali iz tujine v te kraje. [*Z izrazom ženske nagovarjamo tudi trans- in druge nebinarne osebe.] Festival WoW je del evropskega projekta Women on Women (Ženske o ženskah).

V branje priporočamo tudi članek Sedem let Slovenije v Ustvarjalni Evropi. Zgodba o uspehu!. Za več pobrskajte po spletni bazi podprtih projektov in si oglejte ustvarjalne zgodbe Creative Europe Stories.

IŠČETE PARTNERJE?

Preveri sveže PARTNERSKE PONUDBE v spletni bazi CED Slovenija iz Francije (Université de Bourgogne), Grčije (Quo Vadis dance company), Madžarske (Homeworld), Srbije (Artepunkt) in Španije (ARTISTAS Y).

In vse drugo pretočeno …

Začela se je Konferenca o prihodnosti Evrope, prva tovrstna odprta in vključujoča oblika posvetovalne demokracije. Njen namen je ljudem iz vseh družbenih okolij po vsej Evropi omogočiti večji vpliv na to, kaj pričakujejo od EU, kar bi moralo prispevati k prihodnji usmeritvi in oblikovanju politik EU, tudi na področju kulture. Na konferenci sodelujemo kot partner pri projektu »AMPLIFY: Naj bo prihodnost Evrope vaša prihodnost«, ki ga koordinira združenje Culture Action Europe.

Od 1. maja v EU deluje 424 točk Europe Direct, med njimi šest v Sloveniji, in sicer v Kopru, Novem mestu, Hrastniku, Celju, Mariboru in Murski Soboti. Točke Europe Direct odgovarjajo na vprašanja o EU. Motovila (CED Slovenija) ima z njimi dobro vzpostavljeno sodelovanje, tudi kot članica skupnosti mrež Evropske komisije v Sloveniji.