Novice

Kultura e–novice, 2. marec 2021

Pozdravljeni, čakamo na sprejetje uredbe, ki vzpostavlja program Ustvarjalna Evropa za obdobje 2021–2027. Obveščali smo že, da bodo prvi razpisi objavljeni aprila in z zelo kratkimi roki za oddajo vlog. Zdaj je torej čas za iskanje partnerje in snovanje novih mednarodnih kulturnih projektov. Vaša ekipa CED Slovenija ********************************** SVETUJEMO VAM … Ker bodo prvi razpisi […]

E-novice · 2. marca 2021

Pozdravljeni,
čakamo na sprejetje uredbe, ki vzpostavlja program Ustvarjalna Evropa za obdobje 2021–2027. Obveščali smo že, da bodo prvi razpisi objavljeni aprila in z zelo kratkimi roki za oddajo vlog. Zdaj je torej čas za iskanje partnerje in snovanje novih mednarodnih kulturnih projektov.

Vaša ekipa CED Slovenija
**********************************

SVETUJEMO VAM …

Ker bodo prvi razpisi nove Ustvarjalne Evrope objavljeni predvidoma konec aprila in z zelo kratkimi roki za oddajo vlog, od 9. marca naprej vabimo na KULTorke na spletu. Predhodni dogovor glede termina je obvezen.

Priporočamo v branje in ogled:
*Vsebine na Motovilinem YouTube kanalu.
*Sedem let Slovenije v Ustvarjalni Evropi. Zgodba o uspehu!
*Pregled rezultatov Ustvarjalna Evropa 2014–2020.
*Video serija »Uspešno … ustvarjalno. Praznujmo skupaj!«
*Video izjava Barbare Gessler, vodje enote Ustvarjalna Evropa Generalnega direktorata za izobraževanje in kulturo.

(nova) USTVARJALNA EVROPA

Letos bo kandidatko ali kandidata za nagrado EU za književnost EUPL poleg Albanije, Armenije, Bolgarije, Češke, Islandije, Latvije, Malte, Nizozemske, Portugalske, Srbije, Švedske, Tunizije in Moldavije, predlagala tudi Slovenija. Znana so imena predstavnikov slovenske žirije.

Nova Ustvarjalna Evropa z rekordnim proračunom bo uradno predstavljena junija v Lizboni kot del programa portugalskega predsedovanja EU. Več tukaj.

RAZPISI

Če vas zanimajo prvi razpisi programa Ustvarjalna Evropa (2021–2027) …

Odprti so razpisi i-Portunus za podporo individualni mobilnosti na področju arhitekture (rok 14. marec) ter glasbe in kulturne dediščine (15. april). Predstavnika i-Portunus smo lani novembra gostili na spletnem seminarju Mobilnost za ustvarjalnost. Dogodek si lahko ogledate v posnetku tukaj.

DOGODKI

Napovedujemo serijo javnih seminarjev pod naslovom Prvi koraki o transnacionalnem sodelovanju, mednarodni mobilnosti in črpanju sredstev EU. V Medvodah (30. marec), Slovenj Gradcu (1. april) in Murski Soboti (8. april).

Prvi koraki so del serije usposabljanj Onkraj kulturnega modela. Serija usposabljanj zavoda Motovila je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Del usposabljanj sofinancirajo tudi Mestna Občina Ljubljana, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za kulturo.

PROJEKTI za navdih in ideje …

KID Kibla v okviru projekta RESCUE vabi na virtualno mednarodno konferenco pod naslovom Kreativna obnova zapuščenih industrijskih območij v Evropi, ki bo 1. marca, med 16:30 in 19:30. Povezava na ZOOM.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje vas v sklopu evropske platforme Future Architecture vabi na Ustvarjalno izmenjavo 2021, ki bo letos na spletu med 3. in 5. marcem. V središču pogovorov bo novi evropski Bauhaus, ki ga je predstavila predsednica Evropske komisije, Ursula van der Layen.

Muzej novejše zgodovine Slovenije v sklopu projekta IMPROVISAŽivljenje v gibanju vabi umetnike iz EU, da predložijo predloge za nove, eksperimentalne pristope za spodbujanje vključevanja občinstev in dostopa do kulturnim vsebin na podlagi prvin improvizacije v kontekstu mobilnih tehnologij. Rok prijave je 15. marec 2021.

KUD Police Dubove bo 23. marca, ob 18. uri, v fokus bralnega kluba Knjiga spregovori postavilo roman Leto ubežnikov avtorja Sunjeev Sahota (nagrada EUPL) in v prevodu Petre Meterc. Romaneskna saga obravnava temo preseljevanja s trebuhom za kruhom, hkrati pa razgalja nečloveški obraz neoliberalizma, v kakršnem živimo. Prevod in dogodek sta del projekta Migracije v resničnosti.

KUD Sodobnost v projektu Literarni kolodvor pripravljajo pogovore s prevajalci. Dostopen je npr. pogovor s Stano Anželj, ki prevaja leposlovje za odrasle, mladinsko književnost, … iz nemščine in nizozemščine.

Ustvarjalna Evropa je sicer v obdobju 2014–2019 omogočila 139 prevodov slovenskih avtoric/avtorjev, in to v 18 evropskih jezikov. Preverite članek Sedem let Slovenije v Ustvarjalni Evropi. Zgodba o uspehu!, pobrskajte po spletni bazi podprtih projektov in si oglejte ustvarjalne zgodbe Creative Europe Stories.

Iščete partnerje?

Preveri sveže PARTNERSKE PONUDBE na spletu CED Slovenija.

Toda, najpomembneje je, da ugotovite, zakaj potrebujete partnerja, kakšnega iščete, kakšna naj bo vloga partnerjev pri projektu (vsebinska in/ali s finančnim prispevkom). Vaša partnerska ponudba naj bo kratka in jedrnata (kdo ste in kaj so cilji vašega projekta) ter opremljena z najpomembnejšimi kontakti. Partnerje poiščite dovolj zgodaj pred razpisnim rokom in jih spoznajte (njihove želje, interese, cilje, način delovanja in finančno stabilnost!).
Ne pozabite, »čisti računi, dobri prijatelji – partnerji«!

In vse drugo pretočeno …

Prispevaj k analizi stanja v kulturi in sodeluj v raziskavi Perform Europe! K sodelovanju ste vabljeni umetniki in profesionalci s področja uprizoritvenih umetnosti. Mednarodna združenja IETM, EFA, Circostrada, EDN in IDEA bodo s podporo Ustvarjalne Evrope 18 mesecev preskušala novo shemo za podporo uprizoritvenim umetnostim – vabljeni, da se vključite v razprave in podate predloge.

Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca, Center arhitekture Slovenije organizira šesti Dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, oblikovalk in gradbenic. Letos v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Metliki in Črnomlju.