Novice

Kultura e–novice, 16. april 2021

Pozdravljeni, po zadnjih podatkih naj bi bili razpisi nove Ustvarjalne Evrope objavljeni konec maja ali (še bolj verjetno) junija. Obeta se nekaj novosti, tudi za podprogram Kultura, npr. spremenjena bo stopnja sofinanciranja pri projektih sodelovanja. Del tega smo predstavili na seminarju Prvi koraki za mednarodno kulturno sodelovanje; posnetek je dostopen tudi na našem YouTube kanalu. […]

E-novice · 16. aprila 2021

Pozdravljeni,
po zadnjih podatkih naj bi bili razpisi nove Ustvarjalne Evrope objavljeni konec maja ali (še bolj verjetno) junija. Obeta se nekaj novosti, tudi za podprogram Kultura, npr. spremenjena bo stopnja sofinanciranja pri projektih sodelovanja. Del tega smo predstavili na seminarju Prvi koraki za mednarodno kulturno sodelovanje; posnetek je dostopen tudi na našem YouTube kanalu. Ponovno zaprtje je preprečilo nadaljevanje serije in hkrati prispevalo k temu, da bomo maja s Prvimi koraki #2 šli celo preko treh meja.

Vaša ekipa CED Slovenija
*******************************************

SVETUJEMO VAM…

KULtorek je namenjen brezplačnemu svetovanju (do 45 minut na organizacijo) o programu Ustvarjalna Evropa. Obvezen je predhodni dogovor glede termina, in sicer prek e-pošte info@ced-slovenia.eu.
S podporo Ministrstva za kulturo, ki omogoča delovanje CED Slovenija do konca junija 2021, vabimo še na zadnje proste termine (aprilski so že zapolnjeni!): MAJ: 4., 11., 18., 25. // JUNIJ: 15., 22., 29.

(nova) USTVARJALNA EVROPA

Čakamo, da institucije EU sprejmejo uredbo, ki vzpostavlja program Ustvarjalna Evropa 2021–2027. Prvi razpisi bodo objavljeni predvidoma konec maja ali junija in z zelo kratkimi roki za oddajo vlog. Kaj vse prinaša nova Ustvarjalna Evropa, preverite tukaj.

Nagrada EU za književnost EUPL se podeli vsako leto z namenom opozoriti na bogato in raznoliko sodobno književnost v Evropi. Znanih je 55 nominirancev za leto 2021 iz 14 sodelujočih državah, tudi Slovenije.

Evropska komisija je marca objavila poročilo za leto 2020, v katerem ugotavlja, da prejemniki znaka evropske dediščine izpolnjujejo vse pogoje. Med njimi sta tudi Partizanska bolnica Franja in Spominska cerkev Sv. Duha na Javorci. Lani je Slovenija prejela še tretji znak – za Prešernovo Zdravljico, Narodna in univerzitetna knjižnica pa je s tem postala sedež spomeniškega območja.

RAZPISI

Vse do konca novega proračunskega obdobja EU je odprt poziv EACEA k prijavi interesa za podatkovno bazo strokovnjakov EU Experts Call for Expression of Interest Funding & Tenders Portal Expert Database 2021-2027.

DOGODKI

Pri mednarodnem sodelovanju je pomembna izbira partnerjev, je eno ključnih sporočil s seminarja Prvi koraki za mednarodno kulturno sodelovanje. Konec marca smo ga uspešno organizirali na Domačiji Pr´Lenart na Belem in je zdaj dostopen tudi na našem YouTube kanalu.
Seminar v Slovenj Gradcu, ki smo ga ta mesec odpovedali, bomo 14. maja izvedli v hibridni obliki. Z nami bodo gostje iz Avstrije, Hrvaške in Madžarske. Več sledi, spremljajte nas.

Prvi koraki so del serije usposabljanj Onkraj kulturnega modela. Serija usposabljanj zavoda Motovila je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Del usposabljanj sofinancirajo tudi Mestna Občina Ljubljana, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za kulturo.

PROJEKTI za navdih in ideje …

Studio za raziskavo umetnosti igre vas skupaj s partnerji v okviru projekta The Ways of the Heroes / Poti junakov vabi k udeležbi na mednarodno delavnico performansa v javnem prostoru – A Beloved Enemy. Rok prijave je 20. april.

RTV Slovenija v sklopu projekta B-AIR: Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine izvaja serijo brezplačnih spletnih seminarjev B-AIR LAB, ki potekajo vsak torek med 18.00 in 19.30 uro. Na sporedu še 20. aprila, 11. in 18. maja.

Partnerji projekta Footprints, med njimi je tudi Druga godba, so objavili razpis za glasbenike. Rok prijave je 30. april.

Društvo slovenskih pisateljev je sporočilo, da je v sklopu natečaja za sodelovanje pri rezidenčnem programu v letu 2021–2022, ki je del projekta Odisejevo zatočišče 2 komisija izbrala tri kandidate: Tomo Podstenšek, Ana Svetel in Uroš Prah.

JSKD bo julija letos gostil enega največjih mednarodnih glasbenih festivalov, Europa Cantat Festival. Festival je del aktivnosti evropskega projekta Training Leading Voices s podporo Ustvarjalne Evrope.

PaziPark je tudi z našo pomočjo uspešno kandidiral na razpisu Kultura za projekte sodelovanja na Zahodnem Balkanu. V Črni gori, Hrvaški, Albaniji, Srbiji in Sloveniji bo izvedenih pet pilotnih projektov RE:PLAY – vključujočih prostorov igre. Priporočamo v branje.

V branje priporočamo tudi članek Sedem let Slovenije v Ustvarjalni Evropi. Zgodba o uspehu!. Za več pobrskajte po spletni bazi podprtih projektov in si oglejte ustvarjalne zgodbe Creative Europe Stories.

Iščete partnerje?

Preveri sveže PARTNERSKE PONUDBE iz Finske, Grčije, Poljske, Portugalske, Srbije in Španije na spletu CED Slovenija.

In vse drugo pretočeno …

#CulturalDealEU: Kultura naj bo vključena v vsak nacionalni načrt za okrevanje in odpornost, ki ga morajo članice EU predstaviti Evropski komisiji do 30. aprila. Pri tem 110 združenj s področja kulture države članice poziva, naj sodelujejo s predstavniki svojih kulturnih skupnosti in organizacij civilne družbe pri oblikovanju in izvajanju nacionalnih programov v okviru načrta za okrevanje.

Mesto žensk je objavilo strateški dokument s predlogi ukrepov za zagotavljanje enakosti spolov v kulturi s katerim si prizadevamo si za enakost spolov v kulturi in širše. Enakost spolov po pomembna prednostna tema nove Ustvarjalne Evrope.