Novice

Kartiran del kulturne dediščine Medžimurja

Hrvaško kulturno društvo (HKD) Pomurje sporoča, da so kot del projekta Out of the Box s podporo Ustvarjalne Evrope uspešno kartirali pomemben del kulturne dediščine Medžimurja.

Priložnosti · 6. novembra 2023

Po obsežnem delu, ki je vključeval terenske raziskave, študij objavljenih katalogov in publikacij, pogovore s skrbniki zasebnih zbirk in tesno sodelovanje s projektnimi partnerji, Hrvaško kulturno društvo (HKD) Pomurje sporoča, da so kot del projekta Out of the Box s podporo Ustvarjalne Evrope uspešno kartirali pomemben del kulturne dediščine Medžimurja. Ta projekt povezuje tradicije narodov Hrvaške, Madžarske in Slovenije ter poudarja skupno kulturno dediščino teh držav.

Ta multidisciplinarna raziskava ni bila le dokumentacijska naloga, temveč potovanje skozi zgodovino, kulturo in umetnost, ki premosti preteklost in sedanjost ter poudarja barvitost in lepoto međimurskih narodnih noš. Projekt je obogatilo sodelovanje z različnimi institucijami, muzeji, etnologi, kustosi in strokovnjaki različnih profilov, ki so bili ključni za uspeh tega podviga.

Hrvaško kulturno društvo (HKD) Pomurje skupaj s partnerji nadaljuje z ustvarjanjem inovativne publikacije, ki bo obogatena s fotografijami in video posnetki delov narodne noše. Cilj te publikacije ni le dokumentirati, temveč tudi oživljati kulturno dediščino in tako bralcem omogočiti edinstven vpogled v bogastvo in raznolikost naše skupne kulturne zgodovine.