Novice

Kako lahko kultura pomaga pri zelenem prehodu?

Kulturni in ustvarjalni sektorji lahko s svojo vsebino, delovanjem in izvajanjem (evropskih) projektov prispevajo spodbuditi zeleno miselnost. Zato smo zbrali nekaj zelenih praks, ki so vam lahko v pomoč.

Zelene prakse · 21. aprila 2023

Kultura ima ključno vlogo pri zelenem prehodu na področju ozaveščanja, učenja, komunikacije in izmenjave znanja ter dobre prakse. Kulturni in ustvarjalni sektorji lahko s svojo vsebino, delovanjem in izvajanjem (evropskih) projektov prispevajo spodbuditi zeleno miselnost. Organizacije, ki kandidirajo na razpisih Ustvarjalne Evrope bodo dolžne ob prijavi predložiti tudi t. i. zeleno strategijo.

Zbrali smo nekaj zelenih praks, poročil in priporočil, ki so vam lahko v pomoč pri trajnostnem (so)delovanju:

  • Ključne točke z mednarodnega foruma Ustvarjalnost ZA trajnost vključujejo kaj konkretno lahko storimo v naših kulturnih ustanovah, sporočila za oblikovalce politik in financerje ter nekaj namigov za organizacije, ki jih zanima, kako delovati bolj trajnostno. Forum si v posnetku lahko ogledate tukaj.
  • Eko smernice za mreže SHIFT Eco-Guidelines for Networks opozarjajo na ekološki odtis, ki ga s svojim delo(vanje)m puščamo organizacije.
  • Pri načrtovanju poti razmislite o izračunu vpliva potovanja na okolje in – če je le možno – prednostno uporabite javni prevoz.
  • Poročilo Creative Industries and the Climate Emergency, v katerem Julie’s Bicycle in BOP Consulting ugotavljata, da kulturni in ustvarjalni sektorji kot so arhitektura, oblikovanje, moda, film, muzeji, galerije, videoigre, glasba, založništvo idr. pri svojem delovanju že uvajajo številne inovativne pristope k zelenemu delovanju. A prostora za izboljšave je še veliko. Dobrodošla bi bila podpora vlade za spodbujanje ukrepov, ki jih vodi industrija, potrebnih je več naložb v uporabne raziskave.
  • Zelena knjiga o kulturni dediščini Putting Europe’s shared heritage at the heart of the European Green Deal, ki jo je pripravila Europa Nostra v sodelovanju z ICOMOS in Climate Heritage Network.

Uporabne zelene prakse so vključene v mesečne e-novice #CEDilke.
Oglejte si zelene zgodbe Ustvarjalna Evropa – Green Creative Europe Stories, ki se osredotočajo na dobre prakse za (bolj) trajnostno mednarodno (so)delovanje in mobilnost v kulturi.
Spremljajte aktivnosti zavoda Motovila, ki spodbuja k strukturirani izmenjavi informacij in preverjenih praks, skupnih izzivov in priložnosti za spodbujanje vključevanja trajnostnih vidikov v delovanje organizacij v kulturi.