Novice

JEAN PERRET V SLOVENIJI: mednarodni filmski strokovnjak gost Motovile in Festivala kratkega filma Ljubljana – FeKK

Zavod Motovila in ekipa FeKK z veseljem sporočamo, da bo od danes pa vse do srede z nami MEDNARODNI FILMSKI STROKOVNJAK JEAN PERRET, nekdanji dolgoletni vodja festivala Visions du Réel, ki trenutno predava na ženevski šoli za umetnost in oblikovanje HEAD.

Za medije · 19. avgusta 2019

Jean Perret bo predavatelj v okviru strokovnega programa Festivala kratkega filma Ljubljana – FeKK. V torek (20. avg.) bo na DELAVNICI vodje filmskih festivalov spodbudil k poglobljenemu razmisleku o najbolj značilnih vidikih dogodkov, ki jih organizirajo, in kako na tej podlagi oblikovati ali razviti njihovo prepoznavno identiteto. Nadalje bodo udeleženci na delavnici pridobili ideje in orodja za uspešno prilagajanje novi usmeritvi podprograma Ustvarjalna Evropa – MEDIA, ki od leta 2020 prinaša velik poudarek na povezovanje evropskih festivalov. Močna identiteta partnerskih festivalov je eden od faktorjev uspešnosti tovrstnih sodelovanj.

Naslednji dan (21. avg.) bo sledilo KRATKO PREDAVANJE IN JAVNA RAZPRAVA na temo sodelovanja med festivali. Jean bo v uvodnem predavanju ponudil PREMISLEK O SPLOŠNEM STANJU SODOBNE EVROPSKE KINEMATOGRAFIJE in iztočnice za razpravo O NOVIH MODELIH SODELOVANJA MED FESTIVALI v luči sprememb podprograma Ustvarjalna Evropa – MEDIA. V nadaljevanju bodo zastopniki izbranih domačih in tujih mednarodnih filmskih festivalov v kratki slikovno-besedni formi predstavili dogodke, ki jih pripravljajo, tudi v luči izzivov in priložnosti, s katerimi se srečujejo pri sodelovanju s partnerskimi festivali. Sledila bo moderirana razprava.

Z nami bodo Igor Prassel (Animateka), Peter Cerovšek (FeKK), Jasmina Šepetavc (Festival LGBT filma), Carlos Ramos (Indie Lisboa), Viviane Carlet (Lago Film Fest). Pogovor bosta vodili Tanja Hladnik (Kino Otok) in Sabina Briški Karlić (Motovila/CED Slovenija).

O predavatelju: Jean Perret (1952) je po študiju književnosti in zgodovine delal kot filmski kritik in novinar za različne medije, med drugim tudi Radio Suisse Romande. Leta 1990 je ustvaril sekcijo Semaine de la critique na Mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu, ki jo je vodil do leta 1994. Od leta 1995 do 2010 je vodil mednarodni festival dokumentarnega filma v Nyonu Visions du Réel, do konca leta 2018 pa je bil predstojnik filmskega oddelka na ženevski univerzi za umetnost in oblikovanje, kjer še danes predava kot zunanji predavatelj. Poleg tega trenutno razvija različne projekte s produkcijsko hišo GoldenEgg iz Švice na področju izobraževanja pa sodeluje z mednarodno šolo EITCV Cuba.