Novice

Idrijska rudarska hiša Giser postane učna točka za mlade strokovnjake

Zavod ID20 skupaj s partnerji iz Slovaške in Romunije do leta 2024 izvaja projekt s podporo Ustvarjalne Evrope za revitalizacijo kopališča, gotske cerkve in rudarske hiše.

Priložnosti · 24. julija 2023

Zavod ID20 bo v okviru projekta RE: Terme, gotske cerkve in rudarske hiše –  Baths, gothic churches and miners’ houses: Youth-led revitalisation of built cultural heritage s podporo Ustvarjalne Evrope razvil vsebine za revitalizacijo rudarske hiše Giser v Idriji. Pri projektu sodelujejo tri nevladne organizacije iz obrobnih območij Slovenije (Zavod ID20 kot vodja), Slovaške (Gotická cesta) in Romunije (Locus) .

Projekt RE: se osredotoča na tri dediščinske objekte: rudarsko hišo Giser iz 19. stoletja v Idriji (Slovenija), Neptunove terme iz 19. stoletja v Băile Herculane (Romunija) in gotsko cerkev sv. Ladislava iz 13. stoletja v Kameňanih (Slovaška). Vse tri stavbe so bile zaradi svoje dediščinske vrednosti prepoznane v evropskem merilu. Idrijske rudarske hiše so zaradi svojih arhitekturnih posebnosti in pomena za Idrijo del vpisa na seznam Unescove svetovne dediščine, Neptunove terme so bile vključene na seznam 7 najbolj ogroženih območij kulturne dediščine Europa Nostra leta 2022, slovaški regiji Gemer in Malohont z gotskimi cerkvami pa sta prejeli znak evropske dediščine (European Heritage Label). Kljub temu se omenjeni objekti soočajo s temno prihodnostjo, saj uveljavljene prakse varovanja kulturne dediščine doslej niso bile zadostne za njihovo zaščito.

Cilj aktivnosti je izvedba študij primerov in raziskav na vseh treh lokacijah ter priprava treh mojstrskih tečajev za mlade strokovnjake. Projekt se ne osredotoča le na izpostavljena evropska dediščinska območja in tamkajšnje objekte, temveč spodbuja vključevanje mladih v procese revitalizacije in ohranjanja kulturne dediščine.

Zavod ID 20 bo prihodnje leto v Idriji izvedel tridnevni mojstrski tečaj. Poudarek bo na tradicionalnih tehnikah gradnje (les, apneni omet), poslovnem modeliranju, dediščinskih izdelkih in storitvah, 3D digitalizaciji in digitalni interpretaciji ter sodelovanju in izgradnji skupnosti. V sklopu dogajanja bo predstavljeno še novo turistično doživetje, »gastronomska igra«, postavljena v pristno okolje rudarske Idrije.

»Veseli smo, da lahko nadaljujemo svoje delo na dveh različnih ravneh – neposredno pri idrijski rudarski hiši Giser, kjer bomo nadaljevali naše dosedanje delo oživljanja objekta, preko vključevanja mladih in postopne obnove, ter hkrati pri sooblikovanju prostora, kjer se bodo lahko mladi strokovnjaki seznanili z različnimi tradicionalnimi tehnikami gradnje. Naše prizadevanje presega lokalno okolje, saj sodelujemo še z dvema nevladnima organizacijama iz tujine, od katerih se lahko veliko naučimo in upamo, da bomo izkušnje uspešno prenesli naprej.« Matevž Straus, soustanovitelj Zavoda ID20.

O partnerjih projekta RE:

Zavod ID20 je nevladna in neprofitna organizacija s sedežem v Idriji, kjer je nekoč deloval drugi največji rudnik živega srebra na svetu, danes vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine. Poslanstvo ID20 je razvijati in varovati evropsko kulturno dediščino, zlasti tisto na podeželju in obrobnih območjih.

Locus je nevladna organizacija, katere cilj je ohraniti in promovirati kulturno, arhitekturno, urbano in naravno dediščino Romunije. Glavni projekt organizacije je HerculaneProject, platforma, ki spodbuja ponovno aktivacijo term Herculane v Romuniji. Društvo Locus je član evropske organizacije EUROPA NOSTRA.

Gotická cesta je nevladna in neprofitna organizacija, ki deluje v regiji Gemer-Malohont na Slovaškem. Zagotavlja podporo lastnikom sakralne dediščine tako na področju ohranjanja kot tudi promocije spomenikov. Leta 2022 je skupina srednjeveških notranjih fresk v dvanajstih cerkvah v regiji Gemer-Malohont prejela oznako evropske dediščine (European Heritage Label) za promocijo vrednot Evropske unije in njene pestre zgodovine.