Novice

i-Portunus: nova podpora za individualno mobilnost

Goethe-Institut je s partnerji aprila začel izvajati i-Portunus, pilotni projekt mobilnosti s podporo Evropske komisije. Do septembra bo podeljenih 350–500 podpor za individualno mobilnost v trajanju od 15 do 85 dni. Priložnost bodo tokrat dobili umetniki in kulturni delavci s področja uprizoritvenih in vizualnih umetnosti.

 

Goethe institut v Bruslju skupaj s partnerji Institut français v Ukrajini, Izolyatsia (UA) in Nida Art Colony of Vilnius Academy of Arts (LT) v letu 2019 izvaja pilotni projekt mobilnosti s podporo Evropske komisije v vrednosti 1 milijon evrov. Cilj projekta je preučiti in analizirati pogoje za vzpostavitev uspešne in trajnostne sheme, ki bo posameznikom omogočala čezmejno mobilnost.
Gre za prvo tovrstno pobudo, s pomočjo katere želi Evropska komisija vzpostaviti posebno shemo za sofinanciranje individualne mobilnosti umetnikov in kulturnih delavcev, da bodo lahko izkoristili kratkotrajne in fleksibilne čezmejne priložnosti, npr. na področju razvoja občinstev ali mednarodnega sodelovanja, poiskali navdih ter izkoristili ali prispevali k oblikovanju raznolikega evropskega kulturnega ekosistema.

Kako naj shema mobilnosti deluje v praksi? Kolikšna naj bo posamezna podpora? Kakšna naj bodo merila izbora? Kako naj bo shema prožna in hkrati transparentna? To so nekatera od vprašanj, na katera želi odgovoriti pilotni projekt i-Portunus. Rezultati tega pilotnega projekta bodo ključnega pomena za oblikovanje novega programa financiranja EU, tj. Ustvarjalna Evropa 2021–2027.
Komisija bo naslednje leto za podobne projekte namenila dodatnega 1,5 milijona evrov. Program bo umetnikom in zaposlenim v kulturi pomagal, da se do leta 2021 pripravijo na mobilnost, ki naj bi do takrat postala sestavni del novega programa Ustvarjalna Evropa. Program podpirajo tudi Evropski parlament in države članice EU, prav tako pa je k tovrstnim ukrepom večkrat pozvala zainteresirana javnost.

Trije razpisi za mednarodno mobilnost v letu 2019

i-Portunus bo med aprilom in septembrom 2019 objavil tri razpise, v okviru katerih bo podeljenih od 350 do 500 individualnih podpor za kratkoročno (v trajanju od 15 do 85 dni) mednarodno mobilnost umetnikov in kulturnih delavcev vseh starosti, narodnosti, izobrazbe in izkušenj. Pilotni projekt zajema dva sektorja: uprizoritvene umetnosti, tj. gledališče, ples in cirkus, in vizualne umetnosti. Na razpis se lahko prijavijo osebe s stalnim prebivališčem v državah članicah programa Ustvarjalna Evropa.
Mobilnost mora imeti specifičen in natančno opredeljen cilj, kot je npr. vzpostavitev mednarodnega sodelovanja, vključevanje v rezidenco, ki je usmerjena v končno produkcijo, sodelovanje v strokovnem usposabljanju, predstavitev dela v drugi državi ali razvoj projektov v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi v ciljni državi.

Časovnica prvega razpisa

Objava razpisa za zbiranje prijav: 17. april 2019
Rok za oddajo prijav: 15. maj 2019 do 18.00
Obvestilo o rezultatih: 7. junij 2019
Najzgodnejši datum odhoda: 15. junij 2019
Zadnji datum vrnitve: 31. december 2019

Vse informacije o pilotnem projektu in razpisu so dostopne na www.i-portunus.eu
Kontaktna oseba: Eva Blaute, eva.blaute.extern(at)goethe.de.

Ali ste vedeli, da je bila Eva Blaute iz Goethe instituta gostja mednarodne konference Mobilnost za ustvarjalnost, v Ljubljani, 4. in 5. aprila 2019?


*Prvič objavljeno 19. 3. 2019. Konzorcij partnerjev je 2. 4. 2019 spremenil ime iz i-Portunes v i-Portunus.