Novice

Financiranje EU za kulturne in ustvarjalne sektorje

Evropska komisija je vzpostavila nov interaktivni vodnik, ki prikazuje vse možnosti financiranja, ki so na ravni EU na voljo za kulturne in ustvarjalne sektorje.

Interaktivni vodnik CulturEU kot enotno vstopno mesto za finančna sredstva EU združuje 75 možnosti za financiranje iz 21 različnih programov EU, od programov Ustvarjalna Evropa in Obzorje Evropa do strukturnih skladov in programa InvestEU.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je dodala: »Kulturni in ustvarjalni sektorji imajo edinstveno moč, da izboljšujejo življenja, ustvarjajo vezi znotraj skupnosti, ustvarjajo delovna mesta in rast ter spodbujajo dejavnosti v drugih sektorjih. Čas je, da kulturnim akterjem pomagamo pri iskanju evropskih sredstev, tako da v enem vodniku združimo vse možnosti financiranja, ki jim jih ponuja EU. Ta pregled sredstev EU brez primere vsem kulturnim akterjem omogoča v le treh klikih izmed 75 možnosti financiranja najti najboljšo zanje. Prepričana sem, da bo ta vodnik dodatno prispeval k temu, da bodo naša sredstva dostopnejša vsem kulturnim organizacijam in jim bodo pomagala na poti k trajnostnemu okrevanju.«

Vodnik je bil pripravljen, da bi se vse vrste in velikosti partnerskih organizacij, ki delujejo v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, lažje znašle na področju financiranja EU, bolje razumele, katere možnosti so jim na voljo, in lažje dostopale do sredstev EU. Zainteresirani lahko samodejno filtrirajo ustrezne možnosti financiranja glede na svoje potrebe, sektor in vrsto organizacije, ki jo zastopajo. Orodje dopolnjujejo navdihujoči primeri in najboljše prakse. Vodnik CulturEU se bo redno posodabljal z najnovejšimi informacijami o novih razpisih in bo na voljo v vseh jezikih EU v začetku leta 2022.

Celotno sporočilo Komisije je dostopno tukaj.