Novice

Finalisti filmske nagrade LUX najprej na 28. festivalu LIFFE

Vabljeni k ogledu brezplačnih projekcij filmov 120 utripov na minuto (120 Beats per minute), Nečista kri (Sameblood) in Vestern (Western), prek katerih Evropski parlament spodbuja razprave o temah, ki jih filmi obravnavajo. Tokrat o identiteti in predsodkih. Najprej v Ljubljani (9. in 17. nov.), nato tudi v Celju in Idriji.

Novo pri Ustvarjalni Evropi · 7. novembra 2017

LuxFilm2017
Iz Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji sporočajo, da se v četrtek, 9. novembra 2017, začenjajo letošnji Filmski dnevi LUX, na katerih se bodo slovenskemu občinstvu v Ljubljani (9. in 17. nov.), Celju (med 29. nov. in 1. dec.) in Idriji (feb. 2018) predstavili trije izvrstni filmi v najožjem izboru za nagrado LUX. Na brezplačnih projekcijah bodo na ogled filmi 120 utripov na minuto (120 Beats per minute), Nečista kri (Sameblood) in Vestern (Western).

Evropski parlament želi z nagrado LUX (LUX film prize), ki jo podeljuje od leta 2007, povečati prepoznavnost evropskih filmov, omogočiti evropskemu občinstvu, da si jih ogleda, in spodbuditi razpravo o temah, ki jih filmi obravnavajo. Slavnostna podelitev Filmske nagrade LUX za leto 2017 bo 14. novembra v Strasbourgu, ob prisotnosti Evropske filmske akademije in Evropske komisije.

Program filmskih projekcij v Ljubljani

Četrtek, 9. 11.
*ob 11.00 – Kinodvor: 120 utripov na minuto (120 Battements par minute)
Film se dogaja v Franciji v zgodnjih 1990ih. Prikazuje zgodbo aktivistov, ki se borijo za boljšo obveščenost javnosti o nevarnostih aidsa in za boljša zdravila za obvladovanje bolezni.

*19.30, Kosovelova dvorana Cankarjevega dom: Vestern (Western)
Film bo predvajan simultano v kinematografih po vsej Evropi, sledil bo pogovor z ustvarjalci filma v neposrednem prenosu iz Bruslja. Vaša vprašanja boste lahko zastavili prek Twitterja.

*Petek, 17. 11. 2017 ob 11.00, Kosovelova dvorana Cankarjevega doma: Nečista kri (Sameblod)
Po projekciji filma okrogla miza na temo integracije, zastraševanja, bullyinga in sprejemanja različnosti. Sodelovali bodo evropski poslanci in strokovnjaki s tega področja.

Kaj je nagrada LUX

Filmsko nagrado LUX od leta 2007 Evropski parlament vsako leto podeljuje z dvema glavnima namenoma: povečati predvajanje evropskih filmov v kinematografih ter v državah Evrope spodbujati pogovor in razpravo o pomembnih družbenih vprašanjih, ki jih izbrani filmi zastavljajo. V sklopu Filmskih dni LUX si ljubitelji filma v 28 državah Evropske unije lahko brezplačno ogledajo tri filme, ki so se uvrstili v najožji izbor, prevedene v vseh 24 uradnih jezikov EU. Evropski parlament tudi s tem dejavno spodbuja kulturno in jezikovno različnost, v skladu z Listino Evropske unije o temeljnih pravicah.

Za svoj najljubši evropski film lahko glasujejo tudi gledalci, ki z glasovanjem prek spletne strani luxprize.eu/audience-mention izberejo dobitnika nagrade občinstva. Med oddanimi glasovi bo žreb določil izbranca, ki bo naslednje leto odpotoval na mednarodni filmski festival v čeških Karlovih Varih, kjer bodo razglasili zmagovalni film po izboru občinstva.