Novice

Evropski trg videa na zahtevo – študija

Objavljena je študija Evropskega avdiovizualnega observatorija (EAO) o pomembnih vidikih področja videa na zahtevo v Evropi: “Razvoj evropskega trga za avdiovizualne storitve na zahtevo”.

MEDIA · 15. aprila 2015

Gre za podroben pregled dinamičnega področja avdiovizualnih storitev na zahtevo v evropskem razmerju v preteklem letu (2014), ki ga, za lažje razumevanje in pravilen kontekst, avtorji EAO opremijo tudi z naslenjimi petimi analizami:

  • spletno oglaševanje v EU v 2013
  • spremembe in razvoj naročniškega videa na zahtevo v Evropi v 2014 (ang. SVOD – subscriptionVOD oz. VOD, pri katerem si gledalec za določen tedenski/mesečni znesek v tem obdobju ogleda, kolikor vsebin želi)
  • delež in zastopanost evropskih filmov v katalogih ponudnikov videa na zahtevo
  • vloga ponudnikov VOD storitev in distribucijskih platform pri financiranju filmske in avdiovizualne produkcije
  • meritve razdeljenih skupin avdiovizualnih uporabnikov oz. občinstva

Obsežna študija je na voljo za brezplačen prevzem na tej povezavi.

Avtorji Christian Grece, André Lange, Agnes Schneeberger in Sophie Valais so študijo pripravili kot del raziskav, ki jih Evropski avdiovizualni observatorij opravlja za Evropsko komisijo. Največji del podatkov, na podlagi katerih je študija narejena, je del pred kratkim osvežene zbirke podatkov EAO, ki hkrati trenutno predstavlja tudi najobsežnejši vir podatkov za pregled stanja na nivou članic Evropske unije.

Več informacij:
Spletna stran EAO

DODATNE INFORMACIJE:
Na seminarju MEDIA Deska Slovenija Digitalna pokrajina: Video na zahtevo in nove distribucijske poti, ki je novembra 2013 v sodelovanju z evropskim strokovnjakom Philippom Hofmannom potekal na festivalu LIFFe, so bile izpostavljene glavne značilnosti VOD trga in vsebin ter izpostavljeno dejstvo, da je za zdaj je daleč najbolj priljubljen in uveljavljen naročniški VOD. Sicer razlikujemo:

  • transakcijski VOD oz. VOD po sistemu plačila za ogled [transactional/pay-per-view VOD], pri katerem gledalec za vsak ogled vsebine plača posebej,
  • naročniški VOD [subscription VOD], pri katerem si gledalec za določen tedenski/mesečni znesek v tem obdobju ogleda, kolikor vsebin želi, in
  • oglaševani VOD [advertised VOD], ki je za uporabnike brezplačen, vključuje pa oglaševane vsebine