Novice

Evropski poslanci v Bruslju o izvajanju Ustvarjalne Evrope

V luči vmesne ocene izvajanja programa EU za kulturne in ustvarjalne sektorje ter zbiranja predlogov za nov program financiranja po letu 2020 potekajo številni dogodki. Eden takih je tudi konferenca (19. okt.) na pobudo Skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu.

Novo pri Ustvarjalni Evropi · 10. oktobra 2016

Ker je Ustvarjalna Evropa »na pol poti« do zaključka, so številne (EU) institucije (v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih) že sprožile postopek ocenjevanja programa Ustvarjalna Evropa. Vmesna ocena bo služila izboljšanju (razpisnih) smernic programa do njegovega izteka leta 2020, predvsem pa bo podlaga za nov program financiranja za kulturne in ustvarjalne sektorje, ki bo vzpostavljen po letu 2020.

Evropska komisija je napovedala, da bo med novembrom 2016 in januarjem 2017 pripravila javno posvetovanje ovrednotenja programa Ustvarjalna Evropa. Pomeni, da že zdaj začnite pripravljati zapiske o prednostih in slabostih programa, ekipa CED Slovenija pa vas bo pravočasno obvestila, kdaj in kako jih predložiti Komisiji.

Vir: S&D.
Vir: S&D.

Za oceno izvajanja programa se je odločil tudi Evropski parlament, ki že izvaja številne aktivnosti v tej smeri. Na primer Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu bo 19. oktobra 2016 v Bruslju pripravila konferenco z naslovom Creative Europe Programme and its Implementation, ki jo bosta moderirali Silvia Costa in Petra Kammerevert iz Odbora za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta (CULT).
Rok prijave na konferenco je 14. oktober do 12. ure.

Poslanci evropskega parlamenta (CULT) bodo s poslanci nacionalnih parlamentov v Bruslju, 11. oktobra 2016, razpravljali o strategijah za spodbujanje kulturnih in ustvarjalnih sektorjev. Razprave se bo udeležil tudi dr. Dragan Matić, predsednik Odbora za kulturo Državnega zbora RS.

Priložnosti za oceno in predloge je kar nekaj, zato ste vabljeni k udeležbi dogodkov!