Novice

Evropska komisarka Androulla Vassiliou pohvalila slovensko črpanje sredstev na področju kulture

Minister za kulturo dr. Uroš Grilc se je 23. aprila srečal z evropsko komisarko za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androullo Vassiliou, ki je v Ljubljani sodelovala na odprtju globalne konference OCWC 2014.

Kulturno sodelovanje · 24. aprila 2014

Evropska komisarka je pohvalila aktivnost slovenskih prijaviteljev v okviru programov Kultura in MEDIA (od januarja 2014 skupni program Ustvarjalna Evropa). “Pri programu sodeluje 37 držav, med njimi pa se Slovenija uvršča na peto mesto, kar je velik uspeh,« je povedala komisarka.

Komisarka je kot eno izmed možnosti za še uspešnejše črpanje sredstev na podprogramu MEDIA izpostavila tudi področje razvoja kvalitetnih in nenasilnih izobraževalnih videoiger, ki so danes izredno pomemben medij kulturne industrije. Predstavila je tudi primer mednarodnega projekta za izboljšanje »filmske pismenosti« mladih, ki posredno prispeva tudi k razvijanju novih občinstev. Minister za kulturo je poudaril, da je pridobivanje in razvoj novih občinstev vse pomembnejši del strategij slovenskih kulturnih ustanov, ki si prizadevajo zagotavljati večjo dostopnost kulture širši javnosti, še posebej ranljivim skupinam, sogovornika pa sta se dotaknila tudi izjemnega pomena kulturne vzgoje. Minister za kulturo je poudaril, da je komisarka v svojem dosedanjem mandatu opravila pomembno delo za večjo vidnost kulture in njenega vključevanje v druge politike, za kar si prizadevamo tudi v Sloveniji.

Minister in visoka gostja sta si ogledala Hostel Celico, v nadaljevanju je minister komisarki predstavil Avtonomno cono Metelkova mesto, muzejsko četrt in izpostavil delovanje tamkajšnjih muzejev, Kulta 3000 in Centra Ustvarjalna Evropa, nato pa sta si v Narodnem muzeju Slovenije skupaj ogledala trenutno razstavo »Mumija in krokodil. Slovenci odkrivamo dežele ob Nilu« in del stalne razstave.

Minister in komisarka sta se strinjala, da bo pobuda o oblikovanju skupne e-publikacije oziroma zbirke strateških razmislekov in vizij, ki jo je minister dr. Uroš Grilc evropskim kolegom predstavil na nedavni konferenci v Parizu, dobro izhodišče za novega komisarja pri oblikovanju prihodnje evropske kulturne politike.

Vir: MK

Več: Komisarka Vassiliou v Ljubljani