Novice

Drugi dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk

Na dan žena vas Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU v okviru projekta MoMoWo s podporo Ustvarjalne Evrope vabi k ogledu ateljejev projektantk. Hkrati bosta na ogled dve razstavi, posvečeni pionirkam slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja.

Kultura · 1. marca 2017
Arhiv ZRC SAZU: projekt MoMoWo. Foto: A. Furlan.
Arhiv ZRC SAZU: projekt MoMoWo. Foto: A. Furlan.

Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca 2017, evropski projekt MoMoWo: Women’s Creativity since the Modern Movement organizira drugi dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk, ki se bo odvijal v partnerskih državah projekta MoMoWo, tj. v Lizboni, Oviedu, Parizu, Sloveniji in Torinu.

Dan projektantkam ponuja možnost, da širši javnosti, študentom, obrtnikom in gradbenim podjetjem predstavijo svoje delo. Dan odprtih vrat v Sloveniji organizira Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta, v sodelovanju s Centrom arhitekture.

Seznam ateljejev, ki 8. marca 2017 odpirajo svoja vrata, je tukaj.

Dan odprtih vrat bo sicer organiziran vsako leto 8. marca.
Kontaktni naslov za dan odprtih vrat v Sloveniji: bvodopiv@zrc-sazu.si.

Ne spreglejte pionirk slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja!

Razstava v galeriji DESSA »V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja« (projekt MoMoWo/ZRC SAZU).ZRC SAZU skupaj s partnerji na ogled postavlja tudi dve razstavi v Ljubljani, in sicer:
– V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja: Galerija DESSA (Židovska steza 4), od 6. marca 2017.
– V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja: NLB Galerija (Avla na Trgu republike 2), od 8. marca do 20. aprila 2017.

O projektu MoMoWo

MoMoWo-logoMoMoWo je prvi izbrani in financirani projekt EU, ki je posvečen arhitektkam, gradbenicam in oblikovalkam. Ženskam torej, ki so aktivne v svetu projektiranja in gradnje. Primarni cilj projekta MoMoWo je prepoznavanje in razumevanje vzrokov, ki so in v določeni meri še ovirajo afirmacijo žensk v svobodnih poklicih.

Namen MoMoWo je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na omenjenih področjih. Projekt bo podpiral in ustrezneje ovrednotil tudi dosežke sedanje generacije ustvarjalk in s tem pomagal utreti pot bodočim generacijam žensk v ustvarjalnih poklicih.

MoMoWo je projekt sodelovanja večjega obsega s podporo Ustvarjalne Evrope, pri katerem kot partner iz Slovenije sodeluje Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU. Več o projektu: www.momowo.eu in/ali tukaj (.pdf).