Novice

Dosežki platforme glasbenih prizorišč Liveurope v letu 2022

Leto 2022 je bilo za sektor žive glasbe leto okrevanja. Počasno ponovno odpiranje glasbenih prizorišč, postopno odpravljanje omejitev, povezanih s covidom, in nato še naraščajoči stroški energentov so le nekateri od izzivov, s katerimi so se spopadali člani evropske platforme Liveurope. Kljub temu pa so glasbenega prizorišča Liveurope uspela izpolniti svoje poslanstvo in zagotoviti platformo […]

Novo pri Ustvarjalni Evropi · 21. decembra 2022

Leto 2022 je bilo za sektor žive glasbe leto okrevanja. Počasno ponovno odpiranje glasbenih prizorišč, postopno odpravljanje omejitev, povezanih s covidom, in nato še naraščajoči stroški energentov so le nekateri od izzivov, s katerimi so se spopadali člani evropske platforme Liveurope.

Kljub temu pa so glasbenega prizorišča Liveurope uspela izpolniti svoje poslanstvo in zagotoviti platformo za nove evropske glasbene talente in spodbujanje kroženja evropskega repertoarja. Sodeč po rezultatih je leta 2022 prizoriščem Liveurope, med katerimi je tudi CUK Kino Šiška, uspelo organizirati skupno 600 koncertov z novimi evropskimi neuveljavljenimi umetniki 32 narodnosti. S tem se je skupno število koncertov, ki jih je Liveurope podprla od leta 2014, povzpelo na 3550. Čeprav so se mednarodna gostovanja leta 2022 vrnila, je promocija novih evropskih talentov precej bolj zahtevna kot pred epidemijo.

S spodbujanjem bolj trajnostnih praks na glasbenih turnejah je leta 2022 platforma uvedla nov program, ki članom Liveurope omogoča partnerstvo z drugimi prizorišči v njihovi regiji, da bi umetnikom tako omogočili dodatne nastope. Poleg okoljskih koristi program umetnikom zagotavlja večjo izpostavljenost v posamezni državi in razvoj publike oz. oboževalcev. Od 600 koncertov, ki so bili podprti leta 2022, jih je bilo približno 40 organiziranih v sodelovanju s 30 prizorišči, ki niso članice Liveurope.

O PLATFORMI

Platforma Liveurope je bila ustanovljena leta 2014 s sofinanciranjem programa EU Ustvarjalna Evropa in je prva tovrstna pobuda v Evropi. Platforma spodbuja koncertne dvorane in druga glasbena prizorišča, ki so dejavna pri spodbujanju uveljavljajočih se evropskih talentov, da ustvarjajo trajne učinke pri čezmejnem kroženju evropskega repertoarja. Podpora, ki jo Liveurope zagotavlja koncertnim dvoranam za krepitev njihovih evropskih programov, je postala pomembnejša kot kdaj koli prej, da lahko še naprej prevzemajo tveganje, ko v program vključujejo nove evropske izvajalce.