Novice

Donostia-San Sebastian in Wroclaw evropski kulturni prestolnici 2016

Konec januarja obe prestolnici kulture odpirata vrata in napovedujeta pestro bero kulturnih dogodkov v letošnjem letu.

Novo pri Ustvarjalni Evropi · 15. januarja 2016

Evropska prestolnica kulture (EPK) je poseben ukrep programa Ustvarjalna Evropa, s katerim se opozori na bogastvo in raznolikost evropskih kultur ter njihove skupne značilnosti. Namen ukrepa je tudi spodbuditi boljše medsebojno razumevanje med evropskimi državljani in spodbujati prispevek kulture k dolgoročnemu razvoju mest. Dve mesti dobita vsako leto naziv EPK, kultura pa postane ključni dejavnik njunega urbanega razvoja.

Vrata letošnji evropski prestolnici kulture konec januarja odpirata Donostia-San Sebastian in Wroclaw, ki ponujata pester program kulturnih dogodkov. Rdeča nit programa Donostia-San Sebastiana je vpliv umetnosti in kulture na življenje ljudi v skupnosti (Cultura para convivir / Culture to live together), organizatorji EPK pa posebej promovirajo projekt Peace Treaty, Travelling Embassies in program Waves of energy za podporo kulturnim projektom.

Na drugem koncu Evrope Wroclaw združuje idejo lepote in preobrazbo mesta skozi čas (Spaces of Beauty) in opozarja na dogodke, ki jih ne smete zamuditi, npr. International Jazz Day, Singing Europe Festival ali International Theatre Olympics. Wroclaw bo letos prejel tudi naziv Unescova prestolnica knjige.

epk2016Več o EPK 2016 na EK.
Več o ukrepu EPK na CED Slovenija.