Novice

Danska pisateljica Janne Teller v Ljubljani

Mladinska knjiga v sklopu projekta Spread the Words s podporo Ustvarjalne Evrope med 3. in 7. apr. 2019 gosti dansko aktivistko, nekdanjo svetovalko na konfliktnih območjih, esejistko in pisateljico avstrijsko-nemških korenin Janne Teller. Priložnost za srečanje z bralci na Festivalu angažiranega pisanja Itn. 5. apr. ob 11.00 v Kinu Šiška.

Kultura · 11. marca 2019
Janne Teller. Vir: Mladinska knjiga.

Kdo je Janne Teller?

Danska aktivistka, nekdanja svetovalka na konfliktnih območjih, esejistka in pisateljica avstrijsko-nemških korenin Janne Teller (1964) je izjemno zanimiva osebnost. Študirala je makroekonomijo in dolga leta pod okriljem EU in OZN delala po svetu, v glavnem v Afriki, na kriznih območjih Mozambika in Tanzanije. Konec prejšnjega stoletja se je posvetila zgolj pisanju. S svojim literarnim delom vztrajno in neizprosno preizprašuje človeka v sodobni družbi in s prstom kaže na tisto, česar ne želimo vedeti, videti. Zaradi neposrednosti, brezkompromisnosti in kontroverznosti njene knjige mnogokrat sprožajo burne razprave. Živi med New Yorkom in Berlinom, trenutno biva v Københavnu.

Novo v slovenščini: prevod zbirke Vse

Janne Teller: Vse. Mladinska knjiga, 2019, prevod Silvana Orel Kos.

V slovenskem prevodu Silvane Orel Kos smo pred kratkim dobili prevod zbirke Vse (Založba Mladinska knjiga, 2019), ki nagovarja starejše bralce. V njej se zastavljajo številna vprašanja. Kaj mladega človeka pripravi do tega, da brez razloga uporabi silo? Ali razumemo nestrpnost in skrajnosti? Je maščevanje dobro? So dobri nameni res nekaj, kar lahko nadomesti resnično razumevanje? Zbirka kratkih zgodb Vse zastavlja neprijetna vprašanja in dreza v boleče teme. V osmih intenzivnih novelah se soočamo s predsodki in nestrpnostjo, z umorom in smrtno kaznijo, z vprašanji identitete in duševno motnjo, integracijo in kulturnimi razlikami, s sanjami in zmoto. Prisilijo nas, da zavzamemo stališče, in zahtevajo, da ob njih razmišljamo in razpravljamo. Knjiga nagovarja tako mlade kot odrasle bralce.

Janne Teller o knjigi zapiše: »Vse je morje, iz katerega črpam, ko pišem. Je vir vseh zgodb v tej zbirki, kot tudi vsega drugega izpod mojega peresa. Menim, da imajo vsi svoj Vse, o katerem pišejo in ga živijo. Vsi ljudje kdaj doživijo odločilen trenutek v življenju, trenutek, ko se jim odpre uvid, vase ali v sočloveka – dogodek, ki razodene ali opredeli, kdo v resnici smo. Pod površino. Ta trenutek, ali vsi taki trenutki, izhajajo iz tega, kar jaz imenujem Vse. O takih trenutkih, v katerih osebe doživijo uvid v svoje življenje ali življenje drugih ljudi, govorijo zgodbe v tej zbirki.«

Obisk avtorice je del programa Festivala angažiranega pisanja Itn., ki bo med 5. in 7. aprilom 2019 potekal v Vodnikovi domačiji Šiška in Kinu Šiška. Omogoča ga program EU Ustvarjalna Evropa in fundacija Danish Arts Foundation. Dogodek je nastal v sodelovanju z Vodnikovo domačijo Šiška in Kinom Šiška.

Poglavitni cilj 3-letnega prevajalskega projekta SPREAD THE WORDS je širiti zavedanje o izjemnih dosežkih evropske literature, ne samo med obstoječimi, temveč tudi med novimi bralci najrazličnejših starostnih skupin, pa tudi med strokovnjaki knjižne panoge (knjižničarji, učitelji, knjigotržci). To je po našem mnenju ena bistvenih nalog sodobnega založništva, kjer so knjige po izidu žal večinoma neopažene.