Novice

Člani platforme LINA so v Kopenhagnu predstavili štipendiste

Člani evropske arhitekturne platforme LINA s podporo Ustvarjalne Evrope v Kopenhagnu predstavili štipendiste platforme in teme, s katerimi bo skupnost LINA nagovorila aktualne arhitekturne izzive.

Priložnosti · 27. oktobra 2023

V začetku oktobra 2023 se je 33 organizacij članic evropske arhitekturne platforme LINA, ki jo koordinira Fakulteta za arhitekturo Ljubljana Univerze v Ljubljani, zbralo v Kopenhagnu na dvodnevni konferenci, kjer so med drugim predstavili na javnem razpisu izbrane štipendiste. Slednji bodo po Evropi ustvarjali dogodke in dejavnosti, da bi arhitekturni sektor približali ciljem evropskega zelenega dogovora. Po besedah Matevža Čelika platforma LINA daje glas mladim v določenem lokalnem okolju in oder, kjer lahko izrazijo svoje ideje. 

Med 550 prijavami je bilo izbranih 28 štipendistov, med katerimi je tudi multidisciplinarni kolektiv Robida s projektom Akademija Margin, ki obuja na pol opuščeno vas v Benečiji. 

Na konferenci so udeleženci konkretizirali teme, s katerimi bo skupnost LINA nagovorila aktualne arhitekturne izzive kot so ponovna uporaba gradbenih materialov in prostorov, novi načini ozelenitve in druge prilagoditve mest na podnebne spremembe. Za doseganje ciljev se je pokazala potreba po iskanju odgovorov v pluralnosti pristopov, poudarjanje izjemnega pomena lokalnega neposrednega delovanja in prikaz konkretnih primerov trajnostnega življenja, tako z raziskavami materialov, ki bi lahko pritegnile gradbeno industrijo, kot tudi s konkretnimi primeri življenja v prihodnosti, ki bi prepričali širšo javnost. 

Posnetek prispevka s konference si lahko ogledate na portalu MMC RTVSLO