Novice

CEDilke, september 2023

Če razmišljate o kandidaturi na prihodnji razpis Ustvarjalna Evropa, zelo priporočamo udeležbo na forumu Mobilnost ZA ustvarjalnost (12. september) in delavnici načrtovanja trajnostne mobilnosti in zelene pisarne (13. september).

E-novice · 8. septembra 2023

Novosti programa Ustvarjalna Evropa

Organizacije in posamezniki, ki želijo predlagati dejavnosti, projekte ali dogodke kot osrednje točke festivala New European Bauhaus Festival 2024, vabljeni k predložitvi predlogov do 30. septembra 2023.

Na 80. beneškem filmskem festivalu se bo predstavilo tudi trinajst filmov, ki so prejeli podporo Ustvarjalna Evropa MEDIA. Enajst od teh je vključenih v tekmovalni del festivala. Štirje se potegujejo za zlatega leva, trije za nagrado v sekciji Orizzonti, kjer se predstavljajo novi trendi v svetovni kinematografiji, preostali štirje pa bodo prikazani v sekciji Venice Immersive oz. Giornate degli Autori. Zmagovalci bodo razglašeni 9. septembra na slovesni podelitvi nagrad. Celotno sporočilo Komisije je tukaj.

Goethe institut v Bruslju organizira dve spletni srečanji za 35 gostiteljev rezidenc Kultura premika Evropo / Culture Moves Europe – CME, ki so kandidirali na junijskem razpisu CME za rezidence. Prvo srečanje bo potekalo 8. septembra (14.00–16.00), drugo pa 15. septembra (14.00–16.00). Poleg gostiteljev rezidenc, so na dogodek vabljeni tudi ustvarjalci in kulturni, ki vas zanima rezidenčno bivanje v tujini. Na dogodek se prijavite tukaj. Novi razpisi CME za mobilnost bodo sicer objavljeni predvidoma oktobra letos.

Pet finalistov za nagrado občinstva LUX 2024 je bilo 1. septembra razglašenih na slovesnosti na beneškem filmskem festivalu, in sicer filmi 20.000 vrst čebel, Odpadli listi, Adamant, Smoke sauna sisterhood in The Teachers’ Lounge. Zdaj je na vas, da glasujete za zmagovalca: oglejte si filme, nato pa jih ocenite na platformi nagrade LUX.

Dogodki, ki jih pripravljamo za vas

🟢Mednarodni forum Mobilnost ZA ustvarjalnost, 12. septembra v Ljubljani, o trajnostni in pravični (mednarodni) mobilnosti v kulturi. #Mobility4Creativity

🟢Delavnica načrtovanja trajnostne mobilnosti in zelene pisarne, 13. septembra v Ljubljani, za lažje načrtovanje in uvajanje bolj trajnostnih praks pri vsakodnevnem delovanju in mednarodnem sodelovanju.

🟢Obiščite Motovilino POP-UP pisarno na dogodku »Cela šiškarija / kulturna četrt Šiška se predstavlja«, 15. septembra, kjer bomo na voljo za kratka vprašanja in predstavitve ter hitre nasvete o priložnostih mednarodnega kulturnega sodelovanja.

🟢Okrogla miza GREEN MOVES EU MUSIC o okoljski trajnosti v glasbi na festivalu SHIP v Šibeniku, 15. septembra, ki jo organizira CED Hrvaška v sodelovanju s CED Češka, Francija, Madžarska, Portugalska in Slovenija idr. partnerji.

🟢MEDIA info dan na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, 7. oktobra o razpisih Ustvarjalna Evropa MEDIA za leto 2024.

🟢Ustvarjalna Evropa v Celju 24. oktobra o razpisih Ustvarjalna Evropa KULTURA za leto 2024. Prijave odprte.

🟢KULtorki: od sredine septembra ponovno organiziramo serijo brezplačnih svetovanj o programu Ustvarjalna Evropa. Vse zainteresirane prosimo za obvezen predhodni dogovor glede termina, in sicer prek e-pošte info[at]ced-slovenia.eu.

🟢Napovedujemo skupni dogodek CED Slovenija in Točke Obzorje Evropa v Ljubljani, 9. novembra.

Zelene prakse🌱🌱🌱

Če razmišljate o kandidaturi na prihodnji razpis Ustvarjalna Evropa, zelo priporočamo udeležbo:

🟢 Mednarodni forum Mobilnost ZA ustvarjalnost: 12. september.
O trajnostni in pravični (mednarodni) mobilnosti v kulturi. #Mobility4Creativity

🟢 Delavnica načrtovanja trajnostne mobilnosti in zelene pisarne: 13. september.
Za lažje načrtovanje in uvajanje bolj trajnostnih praks pri vsakodnevnem delovanju in mednarodnem sodelovanju.

Zeleni prehod je horizontalni cilj, ki ga morajo naslavljati prav vsi prijavitelji na razpise Kultura in MEDIA, tudi ko »ozelenitev« ni njihova glavna prednostna naloga. Evalvatorji strogo ocenjujejo zelene vidike projektnih predlogov, zato mora vsak prijavitelj načrtovati tudi konkretne ukrepe, namenjene zmanjševanju vpliva projektnih predlogov na okolje.

Razpisi

V pričakovanju objave novih razpisov Ustvarjalna Evropa*:

✔️ Kultura premika Evropo za podporo mobilnosti: oktober 2023
✔️ KULTURA Projekti sodelovanja: oktober 2023
✔️ KULTURA Evropske platforme: oktober 2023
✔️ KULTURA Evropske mreže: december 2023
✔️ KULTURA Kroženje evropskega leposlovja: januar 2024

✔️ MEDIA Mreže evropskih filmskih festivalov: september 2023
✔️ MEDIA Razvoj videoiger & XR vsebin: september 2023
✔️ MEDIA Produkcija TV in spletnih vsebin: september 2023
✔️ MEDIA Razvoj skupine projektov (SLATE): september 2023
✔️ MEDIA Razvoj mini skupine projektov (MINI SLATE): december 2023
✔️ MEDIA Razvoj evropskih ko-produkcij: december 2023

✔️ MEDSEKTORSKI SKLOP Podpora za novičarske medije (NEWS media): oktober 2023
✔️ MEDSEKTORSKI SKLOP Laboratorij za ustvarjalne inovacije: oktober 2023

*Delovni program Ustvarjalna Evropa leto za 2024 bo predvidoma potrjen sredi septembra letos, zato se lahko časovnica objave razpisov še spremeni. Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities.

✔️ Insha Osvita (UA) in zusa (DE) bosta kot del projekta Culture Helps / Культура допомагає ponovno namenili nepovratna sredstva kulturnim organizacijam za dejavnosti, ki so v pomoč ukrajinskim razseljenim ljudem. Rok za prijavo je 14. november 2023. Več informacij na FTOP.

Če želite sodelovati kot ocenjevalka_ec evropskih razpisov, ste vabljeni, da na portalu FTOP izkažete interes in se s prijavo vključite v podatkovno bazo potencialnih ocenjevalcev (Portal Expert Database).

MEDIA usposabljanje

✔️ Agora Works in Progress za filmske ustvarjalce s filmi v fazi montaže ali postprodukcije. Rok prijave: 11. september.

✔️ Erich Pommer Institute: Series’ Women za producentke evropskih dramskih serij. Rok prijave: 18. september.

✔️ Erich Pommer Greening the Industry delavnica za filmske ustvarjalce, ki jih zanima zmanjšanje ogljičnega odtisa v filmski in televizijski industriji in okolju prijaznejša produkcija. Rok prijave: do 19. septembra.
✔️ EURODOC24 za režiserje in producente dokumentarnih filmov. Rok prijave: 20. november do 12.00 (CEST).

Za več MEDIA usposabljanj glej https://www.creative-europe-media.eu/

MEDIA povezovanje

✔️ Connecting Cottbus – East-West Co-Production Market za sodelovanje brez projekta prijave do 6. oktobra.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Če želite, lahko vašo partnersko ponudbo posredujemo evropski mreži centrov CED. Kako, preverite tukaj.
Aktualne partnerske ponudbe tujih organizacij so objavljene na spletu CED Slovenija.
Funding and Tenders Portal (FOTP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu FOTP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

OPAZILI SMO

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Inštitut IRDO vabi mlade (15–18 let) v Ljubljani na 🟢brezplačne delavnice o ulični umetnosti in okoljski trajnostnosti, ki bodo od 1. do 15. septembra. Aktivnost je del projekta Mladinska umetnost za Zemljo – YAFE s podporo Ustvarjalne Evrope.

Festival Speculum Artium 2023 združuje umetnost, znanost in sodobno tehnologijo, ki pritegne in dregne v dileme posameznika. Osrednji dogodek letošnjega festivala je koncert metalske robotske zasedbe Compressorhead, spremljevalnemu programu pa se z aktivnostmi pridružujeta tudi projekta Ustvarjalne Evrope FASIH in Searcher. Med 20. in 23. septembrom bodo v Delavskem domu Trbovlje izvedene 🟢predstavitev prototipa inovativnega orodja za raziskovanje digitalnih zbirk muzejev, kreativni delavnici za strokovno javnost ter panelna diskusija, na kateri bodo sodelovali predstavniki projektov Searcher, FASIH, Robot Theater, digi.komp – Dvig digitalnih kompetenc in mreže RUK. Več informacij o programu tukaj.

Založba Malinc 14. oktobra na OŠ Medvode organizira celodnevno praktično 🟢izobraževanje Da branje ne postane španska vas, na katerem bodo predstavili bralnomotivacijske strategije in je namenjeno vsem mentorjem in mentoricam branja, vzgojiteljicam in vzgojiteljem v vrtcih, učiteljicam in učiteljem v osnovni in srednji šoli, knjižničarkam in knjižničarjem. Prijava na delavnico je možna do zapolnitve prostih mest. Izobraževanje je del projekta Poti do književne raznolikosti.

Med 5. in 8. oktobrom se na različnih prizoriščih v Ljubljani odvija mednarodni festival stripa Tinta, ki slavi bogastvo izrazov sodobne stripovske ustvarjalnosti ter predstavlja odlične domače in mednarodne stripovske umetnike in umetnice – od nadarjenih mladih pa vse do največjih imen. Forum Ljubljana bo prav tam sodeloval z 🟢razstavami, delavnicami in konferenco Remix Comix.

Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo kot del projekta Srečevanja z gozdom / Forest Encounters med 30. novembrom in 1. decembrom v Ljubljani pripravlja 🟢mednarodni simpozij in razstavo Polonce Lovšin.

Slovenska kinoteka je na beneškem filmskem festivalu v programu restavriranih filmskih klasik Venice Classics skupaj s partnerji predstavila digitalno obnovljen film Slike iz življenja udarnika (1972) bosanskega režiserja Bahrudina Bate Čengića. Projekt je bil financiran v okviru programa ACE A Season of Classic Films 2022 Joint Restoration Grant s podporo Ustvarjalna Evropa MEDIA.

S projekcijo filma Marinaleda mladega francoskega filmarja, režiserja in kritika Louisa Seguina se je v Slovenski kinoteki začel jesenski Otok v Ljubljani. V septembru in oktobru bo s petimi kinootoškimi projekcijami osvetlil platni Slovenske kinoteke in mestnega kina Kinodvor. Zaključil se bo 8. oktobra v Kinodvoru.

Na 48. filmski festival v Torontu se je v tekmovalni program uvrstil igrani celovečerec Niti besede v režiji Hanne Slak, v katerem poleg znane nemške igralke Maren Eggert igra tudi Marko Mandić. Več info tukaj.

Mesto žensk v septembrskih Refleksijah premišljujejo o performativnosti družbenega spola, kar je bila tudi tema triletnega mednarodnega skupnostnega projekta Uprizarjati spolPerforming Gender, ki se bliža koncu. S pomočjo kvir in feministične teorije obravnavajo ustvarjalni proces slovenske skupnosti, ki je v okviru tega projekta v režiji Brine Klampfer in Vite Osojnik ustvarila predstavo Nihče več ne žvižga. Pri projektu sodeluje tudi Norrlandsoperan, prizorišče in produkcijska hiša za uprizoritvene umetnosti v mestu Umeå na severu Švedske. Predstavnica Birgit Berndt bo tudi na našem 🟢forumu Ustvarjalnost ZA trajnost, 12. septembra.