Novice

CEDilke, september 2022

Kar je novo … Na obzorju so že novi razpisi programa Ustvarjalna Evropa za 2023, saj je bil pred kratkim potrjen letni delovni program Ustvarjalna Evropa leto za 2023. *PODPROGRAM KULTURA: najprej bo objavljen razpis za podporo sodelovanja z Ukrajino, medtem ko redni razpis KULTURA Evropski projekti sodelovanja pričakujemo (pozno) jeseni. Zelo verjetno je, da […]

E-novice · 9. septembra 2022

Kar je novo …

Na obzorju so že novi razpisi programa Ustvarjalna Evropa za 2023, saj je bil pred kratkim potrjen letni delovni program Ustvarjalna Evropa leto za 2023.

*PODPROGRAM KULTURA: najprej bo objavljen razpis za podporo sodelovanja z Ukrajino, medtem ko redni razpis KULTURA Evropski projekti sodelovanja pričakujemo (pozno) jeseni. Zelo verjetno je, da bodo roki za prijave že zgodaj v letu 2023 (morda že januarja ali februarja). Prijaviteljem priporočamo, da ne čakajo na objavo razpisa, temveč s partnerji že začnejo pripravljati projekt.
*PODPROGRAM MEDIA: skupno 15 razpisov, namenjenih različnim akterjem v AV sektorju, bo po pričakovanjih objavljeno (pozno) jeseni, največ rokov za prijave pa pričakujemo januarja, marca, aprila in junija 2023.
*MEDEKTORSKI SKLOP: Načrtovana sta dva medsektorska razpisa s področja podnaslavljanja vsebin ter zaščite medijskih svoboščin in pluralizma z objavami jeseni in spomladi letos in rokoma prijav v prvi polovici 2023.

Nov ukrep Kultura premika Evropo – Culture Moves Europe v podporo mobilnosti za umetnike in kulturne delavce. Prvi razpisi bodo predvidoma objavljeni jeseni. Še pred tem bomo ukrep predstavili na forumu Ustvarjalnost ZA trajnost, 28. septembra, ko bo z nami za shemo pristojna predstavnica Evropske komisije.

Izvajalska agencija EACEA je objavila razpis za sofinanciranje vzpostavitve vozlišča evropske dediščine, ki bo v podporo celostnemu in stroškovno učinkovitemu nadaljevanju aktivnosti evropskega leta kulturne dediščine z izvajanjem dejavnosti izmenjave znanj, mreženja, usposabljanja, krepitev zmogljivosti, zagovorništva, razvoja programov ter komuniciranja in razširjanja rezultatov (PPPA-CULT-2022-EUHERITAGEHUB). Rok prijave za izvedbo pilotnega projekta je 18. oktober 2022.

Mestna občina Ljubljana je 2. septembra objavila poziv za sofinanciranje projektov, izbranih na razpisih programa EU Ustvarjalna Evropa, podprogram KULTURA. Poziv je že zaključen, saj so porabljena vsa razpoložljiva sredstva.

Ne zamudite

Forum Ustvarjalnost ZA trajnost // Ljubljana, 28. september
Z domačimi in tujimi strokovnjaki bomo razpravljali o okoljskih smernicah in dobrih praksah za (bolj) trajnostno mednarodno (so)delovanje in mobilnost v kulturi. Ben Twist (Creative Carbon Scotland), pionir in trenutno eden najpomembnejših področnih strokovnjakov v Evropi bo odprl forum, ki bo sestavljen iz dveh razprav.
Osrednji cilj je izmenjava strategij, pristopov in praks od zgoraj navzdol za prihodnjo implementacijo na nacionalni ravni ter pregled preizkušenih sektorskih pobud, ki lahko od spodaj navzgor služijo kot trajnostni in zeleni navdih. Dogodek bo namenjen tudi povezovanju akterjev KUS za načrtovanje skupnega delovanja.
Prijave za udeležbo na javnem delu foruma odpremo naslednji teden; spremljajte spletno stran in #Creativity4Sustainability!

Creative Europe Get-together @Ars Electronica 2022 // Linz, 10. september
Ekipa CED Slovenija bo med 8. in 11. septembrom na festivalu Ars Electronica. Prav tam smo partnerji dogodka Creative Europe Get-together, ki bo v soboto, 10. septembra.

Zelene prakse: začnite z majhnimi koraki
… in se nam pridružite na forumu Ustvarjalnost ZA trajnost!

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa z roki za oddajo v letu 2022 do 17.00.00:
– KULTURA znak evropske dediščine: 5. oktober.
– KULTURA Perform Europe: objava prva polovica septembra [rok nov. 2022].
– KULTURA Music Moves Europe: objava sredina septembra [rok nov. 2022].
– MEDIA Razvoj skupine projektov (»mini«): 8. september
– MEDSEKTORSKI SKLOP Novinarska partnerstva: 22. september (ROK PRIJAVE PODALJŠAN!)
– MEDSEKTORSKI SKLOP Spremljanje in zaščita medijske svobode in pluralizma:
(i) Krepitev položaja medijskih svetov in razvoj novinarskih standardov: 20. september
(ii) Mehanizem hitrega odzivanja za zaščito novinarjev: 20. september

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities. POZOR: Besedilo razpisa je že na voljo, prijavni obrazci bodo morda dodani kasneje. Pri pripravi projektnih vlog na razpisih Ustvarjalna Evropa si lahko pomagate s posnetki spletnih seminarjev Evropske komisije in Izvajalske agencije EACEA.

MEDIA usposabljanje

NE spreglejte: Evropska komisije ja pripravila seznam vseh MEDIA podprtih usposabljanj. Seznam je na voljo na https://www.creative-europe-media.eu/

* APostLab mentorski program za postprodukcijo. Rok prijave: 11. sept.
* Erich Pommer Institut Greening the Industry enodnevni spletni seminar za različne profile. Rok prijave za sofinanciranje udeležbe: 14. sept.
* SERIES’ WOMEN program za razvoj kariernih priložnosti producentk na področju TV serij. Rok prijave: 19. sept. 
* Torino Green Film Lab 2022 – 4. delavnica na Islandiji za profesionalce v filmski produkciji. Rok prijave: 7. okt.
* EURODOC za ustvarjalce dokumentarnih filmov. Rok prijave: 22. nov.

MEDIA povezovanje

* MIPCOM, Cannes (oktober 2022). Približno 180 organizacijam iz držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa MEDIA bodo omogočili znižano ceno akreditacije. Rok prijave: 12. sept.
* Cartoon Springboard pitching za mlade talente na področju animacije. Rok prijave: 23. sept.
EURO CONNECTION 2023 glavna platforma za koprodukcijo kratkih filmov. Rok prijave: 20. okt.

KULTURA Partnerske ponudbe so objavljene na spletu CED Slovenija.

Opazili smo …

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Snema se prvi slovenski film, ki nastaja v sodelovanju z Islandijo. Gre za celovečerec Skriti ljudje režiserja Mihe Hočevarja. O snemanju poroča tudi RTV Slovenija. Film je leta 2018 pod okriljem Vertigo Ljubljana prejel tudi MEDIA podporo za razvoj projektov.

Nomad Dance Academy Slovenija in Kino Šiška (CoFestival) kot del projekta Dance on pass on dream on 13. septembra organizirata predavanje Roka Vevarja »Uvod v koreografske principe Lucinde Childs« in plesno predstavo pod naslovom Dance on ensemble: Dela v tišini

Priporočamo obisk okrogle mize z naslovom »Opozicijski (v)pogledi: umetnost, film in strukture moči«, ki bo 12. oktobra ob 19. uri na sporedu 28. festivala Mesto žensk (6.–15. oktober). Režiserke, kritičarke, urednice, selektorice filmskih festivalov in raziskovalke bodo na podlagi lastnih izkušenj z vidika žensk in drugih marginaliziranih skupin razpravljale o neenakostih v umetnosti, posebej v filmu in filmski kritiki, ter izpostavile tako individualne kot tudi kolektivne strategije bojev proti njim. Poleg tega preverite tudi ostali filmski program letošnjega festivala.

CONA med 15. in 18. septembrom organizira TO)pot – festival zvočnih pohodov, zvočnih dogodkov in refleksij, ki skozi hojo kot umetniško prakso tematizira akustično ekologijo. Aktivnost je del projekta Acoustic Commons.

Na festivalu dokumentarnega filma DOKUDOC, ki bo potekal od 15. do 18. septembra v Mariboru, bosta prikazana tudi MEDIA podprta filma Babičino seksualno življenje in Smučarske sanje.

Znani so nominiranci za letošnjo Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva (EFA). Mladi ljubitelji filma si bodo projekcije ogledali in glasovali za zmagovalca 13. novembra. Pri podelitvi vsako leto sodeluje tudi Zavod Otok.

Film Jezdeca režiserja Dominika Menceja je na festivalu Herceg Novi prejel nagrado žirije Federacije filmskih kritikov Evrope in Mediterana – FEDEORA. Čestitamo!

Film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića se je po prejeti glavni nagradi otroške žirije sarajevskega filmskega festivala uvrstil tudi v tekmovalni program festivala Cinekid. Čestitamo!