Novice

CEDilke, oktober 2023

Evropska komisija je objavila letni delovni program – Annual Work Programme 2024.

E-novice · 9. oktobra 2023

Novosti programa Ustvarjalna Evropa

Evropska komisija je objavila letni delovni programAnnual Work Programme 2024, s katerim zagotavlja izvajanje programa Ustvarjalna Evropa. V letu 2024 se obeta nekaj sprememb. Razpis KULTURA za projekte sodelovanja bo v letu 2024 namenjen samo za male in srednje projekte. Produkcijska podjetja se bodo lahko prijavila na več kot en razpis MEDIA za razvoj projektov. Ustvarjalna Evropa se bo v letu 2024 še vedno osredotočala na podporo sektorjem po krizi COVID-19 in posledice vojne v Ukrajini. Prednostna naloga je tudi prehod sektorjev k trajnosti in vključenosti.

Medtem ko so nekateri razpisi MEDIA že objavljeni, razpise KULTURA in Medsektorski sklop pričakujemo še ta mesec. Konec oktobra bomo organizirali spletni informativni dan, nato pa bodo sledile delavnice za prijavitelje. O vsem vas bomo sproti obvestili, zato nas spremljajte!

Znani so gostitelji rezidenc Kultura premika EvropoCulture Moves Europe (CME). Goethe inštitut v Bruslju je k sodelovanju povabil 89 organizacij iz 33 držav, med izbranimi so tudi 4 iz Slovenije. Čestitamo! Nekateri gostitelji rezidenc so že objavili pozive za ustvarjalce in kulturne delavce.
Novi razpis CME za rezidence bo predvidoma objavljen 16. oktobra, prvo spletno info srečanje za rezidence pa je načrtovano za 27. oktober.

Evropska komisija je za Evropsko prestolnico kulture 2028 imenovala Skopje, ki se je za naslov EPK potegovalo z Budvo. Letošnje prestolnice kulture so Timisoara (Romunija), Elefzina (Grčija) in Veszprem (Madžarska). Prihodnje leto bodo naslov EPK nosila mesta Bad Ischl (Avstrija), Bodø (Norveška) in Tartu (Estonija). Leta 2025 Chemnitz (Nemčija) in Nova Gorica (Slovenija); leta 2026 Oulu (Finska) in Trencin (Slovaška) ter 2027 Evora (Portugalska) in Liepaja (Latvija).

Dogodki, ki jih pripravljamo za vas

🟢Ustvarjalna Evropa v Celju, 24. oktobra. O priložnostih Ustvarjalna Evropa KULTURA za leto 2024.

🟢Ustvarjalna Obzorja v Ljubljani, 9. novembra. O priložnostih programov financiranja Ustvarjalna Evropa in Obzorje Evropa v letu 2024.

🟢#we_do! za preprečevanje zlorab in drugih oblik diskriminacije v filmski industriji v Ljubljani, 14. novembra. O tem, kako lahko sodelujemo pri ustvarjanju bolj vključujočega okolja v filmski industriji.

🟢KULtorki: od sredine septembra ponovno organiziramo serijo brezplačnih svetovanj o programu Ustvarjalna Evropa. Vse zainteresirane prosimo za obvezen predhodni dogovor glede termina, in sicer prek e-pošte info[at]ced-slovenia.eu.

Poleg tega bomo na usposabljanju CEE Animation Workshop 2023 25. oktobra na spletu skupaj s CED Češka predstavili priložnosti, ki jih omogoča program EU Ustvarjalna Evropa MEDIA, ter primere dobre prakse na področju animacije. Predavanje je namenjeno udeženkam_cem usposabljanja CEE Animation Workshop.

Zelene prakse🌱🌱🌱

Kako lahko kultura in ustvarjalnost spodbudita zeleni prehod?
V branje priporočamo poročilo Voices of Culture z naslovom Culture and Creative Sectors and Industries driving Green Transition and facing the Energy Crisis v katerem strokovnjaki s področja kulture analizirajo načine in priložnosti za pospešitev zelenega prehoda in reševanje energetske krize v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih ter prek njih.

Medtem smo na 26. Festivalu slovenskega filma v Portorožu sodelovali na osrednji okrogli mizi v z naslovom: Trajnostne prakse v filmski industriji. Ines Kežman iz Motovile (CED Slovenija) “se je dotaknila tudi teme pridobivanja evropskih in regionalnih sredstev za trajnostne vsebine in trajnostno produkcijo ter povedala, kako Avstrija spodbuja trajnostne prakse v filmski industriji”.

Pomnite: Zeleni prehod je horizontalni cilj, ki ga morajo naslavljati prav vsi prijavitelji na razpise Ustvarjalna Evropa, tudi ko »ozelenitev« ni njihova glavna prednostna naloga.

Razpisi

Prvi razpisi Ustvarjalna Evropa za leto 2024 so že objavljeni z roki za oddajo vlog:

✔️Kultura premika Evropo za podporo individualni mobilnosti: do 31. maj 2024
✔️MEDIA Razvoj skupine projektov: 13. december 2023
✔️MEDIA Mreženje in dostop do trgov: 18. januar 2024
✔️MEDIA Razvoj videoiger in potopitvenih (XR) vsebin: 24. januar 2024
✔️MEDIA Inovativna orodja in poslovni modeli: 25. januar 2024
✔️MEDIA Evropski ponudniki in mreže VOD: 9. april 2024
✔️MEDIA Mreže evropskih festivalov: 11. april 2024
✔️MEDIA Produkcija TV in spletnih vsebin: 7. december 2023 in 14. maj 2024
✔️MEDIA Filmi na poti: 14. marec in 18. julij 2024

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities.

✔️Odprt poziv za predložitev vlog za nagrado EU za kulturno dediščino European Heritage Award / Europa Nostra Award, ki se podeljuje za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v Evropi. Rok za oddajo vlog je 13. oktober.

✔️Insha Osvita (UA) in zusa (DE) bosta kot del projekta Culture Helps / Культура допомагає ponovno namenili nepovratna sredstva kulturnim organizacijam za dejavnosti, ki so v pomoč ukrajinskim razseljenim ljudem. Rok za prijavo je 14. november 2023. Več informacij na FTOP.

Kmalu bodo objavljeni razpisi:
✔️KULTURA Projekti sodelovanja: oktober 2023 [rok jan. 2024]
✔️KULTURA Evropske platforme: oktober 2023 [rok feb. 2024]
✔️KULTURA Evropske mreže: december 2023 [rok mar. 2024]
✔️KULTURA Kroženje evropskega leposlovja: januar 2024 [rok apr. 2024]
✔️MEDSEKTORSKI SKLOP Novinarska partnerstva: oktober 2023 [rok feb. 2024]
✔️MEDSEKTORSKI SKLOP Medijska pismenost: oktober 2023 [rok mar. 2024]
✔️MEDSEKTORSKI SKLOP Laboratorij za ustvarjalne inovacije: oktober 2023 [rok apr. 2024]

Če želite sodelovati kot ocenjevalka_ec evropskih razpisov, ste vabljeni, da na portalu FTOP izkažete interes in se s prijavo vključite v podatkovno bazo potencialnih ocenjevalcev (Portal Expert Database).

MEDIA usposabljanje

✔️ GoCritic delavnica za mlade filmske novinarje in kritike, ki jo bo vodil Tristan Priimägi. Rok prijave: 10. oktober.

✔️ Lim 2024 za scenariste in režiserje s projektom v zgodnjih fazah razvoja. Rok prijave: 13. oktober.

✔️ Erich Pommer Institute: AI: Ethics and Legal Aspects za filmske ustvarjalce, ki jih zanima vpliv AI na filmsko industrijo. Spletni seminar bo 17. oktobra.

✔️ When East Meets West koprodukcijski forum za producente z igranim filmom, ustvarjalnim dokumentarcem ali kratkimi animiranimi projekti v fazah razvoja ali financiranja. Rok prijave: 18. oktober.

✔️ CEE Animation Workshop za omejeno število producentov ali drugih filmskih strokovnjakov brez projekta, ki želijo razviti dolgoročno strategijo za svoje podjetje s poudarkom na animaciji. Rok za prijave je 20. oktober.

✔️ MIDPOINT Feature Launch za ustvarjalne skupine, ki razvijajo celovečerne filme, in svetovalce za scenarije iz Srednje in Vzhodne Evrope. Rok prijave: 31. oktober.

✔️ Last stop Trieste za dokumentarne projekte v zaključni fazi ter razviti ali predstavljeni na enem od partnerskih dogodkov, npr. Ex-Oriente Film, Balkan Discoveries. Rok prijave: 20. november.

✔️ EURODOC za ustvarjalce dokumentarnih filmov. Rok prijave: 20. november.

Za več MEDIA usposabljanj glej https://www.creative-europe-media.eu/

MEDIA povezovanje

✔️ EURO CONNECTION 2023 glavna platforma za koprodukcijo kratkih filmov. Rok prijave: 20. oktober.
✔️ Cartoon Business seminar o novih poslovnih modelih v animaciji. Registracija do 27. oktobra.
✔️ CEE Animation Forum za ustvarjalce, producente in prikazovalce animiranih filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope, med 8. in 9. novembrom.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Aktualne partnerske ponudbe tujih organizacij so objavljene na spletu CED Slovenija, npr. iz Češke, Finske, Portugalske, Španije, Litve.

Če želite, lahko vašo partnersko ponudbo posredujemo evropski mreži centrov CED. Kako, preverite tukaj.

Funding and Tenders Portal (FOTP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu FOTP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

OPAZILI SMO

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Založba Goga 13. oktobra ob 19.00 vabi v Novo mesto na 🟢pogovor z Vladimirjem Jankovskim. Predstavili bodo knjigo Skrite želje, nemirna potovanja, ki je izšla v prevodu Namite Subiotto kot del projekta REALIS.

Med 3. in 14. oktobrom poteka 🟢Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk, v središče postavlja pojem upora. Program festivala vključuje tudi aktivnosti dveh evropskih projektov Performing Gender in Be Part, pri katerih Mesto žensk sodeluje kot partner.

Center za kreativnost skupaj s soorganizatorji vabi do 19. novembra v Koroško galerijo likovnih umetnosti na 🟢razstavo Trienale rokodelstva. Razstava prispeva k razumevanju rokodelskih panog v kontekstu časa in družbe 21. stoletja in je del aktivnosti evropske platforme Distributed Design, katere član je CzK.

IRDO, Inštitut za razvoj družbene odgovornosti je v sodelovanju z JZ Mladi zmaji, Inštitutom za urbana vprašanja (INURB), Kinom Šiška, Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji in mednarodnimi partnerji kot del projekta Mladinska umetnost za Zemljo – YAFE septembra v Šiški otvoril mural, ki ga je ustvaril znani ulični umetnik Cibo.

Septembra sta se založbi Malinc in KUD Sodobnost v sklopu projekta GG4A: Inovativno medkulturno promoviranje branja udeležili partnerskega srečanja v Skopju, kjer so izvedli dve javni branji v vseh jezikih projekta: portugalščini, slovenščini, makedonščini, španščini in baskovščini.

Konec septembra je na povabilo Mladinske knjige in 7. Festivala angažiranega pisanja Itn. v Ljubljano prišla nizozemska avtorica turških korenin Lale Gül, katere prvenec Živela bom je kot del projekta RE-FREE v prevodu Stane Anželj izšel pri Mladinski knjigi.

Slovenski filmski center je namenil sredstva za produkcijo šestih celovečernih in štirih kratkih filmov, med njimi je tudi Birma Darka Sinka (produkcija December), ki je prejel podporo Ustvarjalna Evropa MEDIA za razvoj projekta.

Strokovna komisija predstavnikov društev s področja produktivne kinematografij za slovenskega predstavnika, ki se bo potegoval za kandidaturo za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film 2024, predlaga celovečerni igrani film Jezdeca v režiji Dominika Menceja (produkcija Stara gara). Držimo pesti!

Mestna občina Ljubljana bo v letu 2023 sofinancirala projekte NVO s sedežem v MOL. Rok prijave je do porabe sredstev, vendar najdlje do 15. oktobra.