Novice

CEDilke oktober 2022

Novosti programa Ustvarjalna Evropa. // Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. // Aktualni razpisi. // Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. // KULTURA Partnerske ponudbe // Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili …).

E-novice · 13. oktobra 2022

Kar je novo …

Evropska komisija in Goethe Institut sta 10. oktobra v Bruslju predstavila novi ukrep za mednarodno mobilnost v kulturi Kultura premika Evropo – Culture Moves Europe. Prvi razpisi za podporo individualni mobilnosti za umetnike in kulturne delavce so že objavljeni. Goethe Institute bo v petek, 14. oktobra od 10.00 do 11.00 organiziral spletno srečanje za vprašanja in odgovore o aktualnih razpisih. Prijavite se tukaj. Za več spremljajte #CultureMovesEurope.

Odprt je poziv za nagrado Europa Nostra Awards za leto 2023. Rok za oddajo vlog je 25. november.
Sicer so konec septembra na slovesnosti v praški državni operi razglasili prejemnike najvišjih evropskih nagrad za dediščino – nagrad evropske dediščine/nagrad Europa Nostra za leto 2022. Med njimi je projekt Silknow, pri katerem je sodelovala tudi skupina z odseka za umetno inteligenco Instituta Jožefa Stefana.

Objavljeni so rezultati izbora za projekte evropskega sodelovanja Kultura, ki so bili predlagani za sofinanciranje EU na razpisu CREA-CULT-2022-COOP. K podpisu sporazuma o sofinanciranju EU je povabljenih tudi 7 slovenskih VODIJ projektov sodelovanja – čestitamo!

Ministrstvo za javno upravo napovedalo objavo poziva za sofinanciranje projektov NVO s podporo EU programov.

Ne zamudite …

Filmski posel: kako ohraniti zdrav pristop v razvoju filmske kariere
Sreda, 16. nov., 10.30–12.30, Cankarjev dom, Lili Novy
Prijave obvezne prek spletnega obrazca TUKAJ, in sicer do zapolnitve mest oz. najkasneje do 11. nov. do 17.00. Število prostih mest je omejeno. Brez vstopnine. V angleškem jeziku.
Na delavnici bo Rebecca Day (Film In Mind, UK) skozi pogovor filmske ustvarjalke in ustvarjalce povabila k premisleku o premalo obravnavanih vprašanjih, povezanih z duševnim zdravjem v filmski industriji.

KULtorek: Med oktobrom in decembrom je ekipa CED Slovenija na voljo za brezplačno svetovanje o programu Ustvarjalna Evropa. Predhodne prijave obvezne na info@ced-slovenia.eu.

Na DocLisboa promoviramo dobre prakse: zavod Otok & Kino Izola.
==================================================================

ZELENE PRAKSE

Ali ste že opazili zelene zgodbe Ustvarjalna EvropaGreen Creative Europe Stories, ki jih je pripravila Motovila? Osredotočajo se na dobre prakse za (bolj) trajnostno mednarodno (so)delovanje in mobilnost v kulturi. Vabljeni k ogledu na Motovilinem YouTube kanalu.

Motovila je v sodelovanju s partnerji konec septembra organizirala mednarodni forum Ustvarjalnost ZA trajnost. Na našem YouTube kanalu je že dostopen POSNETEK dogodka, poročilo s predlogi za ukrepanje bomo objavili kmalu. #Creativity4Sustainability
==================================================================

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa:
– KULTURA Perform Europe za področje uprizoritvenih umetnosti: 8. november 2022
– KULTURA za podporo ukrajinskim razseljenim osebam ter ukrajinskemu kulturnemu in ustvarjalnemu sektorju: 29. november 2022
– KULTURA Music Moves Europe: 12. januar 2023
– KULTURA Kroženje evropskih literarnih del: objava 15. nov. 2022 [rok 21. feb. 2023] – tbc
– KULTURA Evropski projekti sodelovanja: objava 17 nov. 2022 [rok 23. feb. 2023] – tbc
– MEDSEKTORSKI SKLOP Medijska svoboda: objava jeseni 2022.

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities. Pri pripravi projektnih vlog na razpisih Ustvarjalna Evropa si lahko pomagate s posnetki spletnih seminarjev Evropske komisije in Izvajalske agencije EACEA.

MEDIA usposabljanje

NE spreglejte: Evropska komisije ja pripravila seznam vseh MEDIA podprtih usposabljanj. Seznam je na voljo na https://www.creative-europe-media.eu/

* CEE ANIMATION WORKSHOP strokovno usposabljanje za producente in ustvarjalce z animiranim projektom v razvoju. Poziv je odprt tudi za omejeno število producentov ali drugih filmskih strokovnjakov brez projekta, ki želijo razviti dolgoročno strategijo za svoje podjetje s poudarkom na animaciji. Rok za prijave: 24. okt.
MIDPOINT Script Consultancy Training 2023 za scenariste, ki bi se radi izobrazili za svetovalce. Rok: 31.okt.
ScriptLab story editing 2023 za vse, ki želijo pridobiti vpogled v proces razvoja scenarija in sodelujejo s scenaristi in režiserji pri razvoju projektov (celovečerni igrani filmi). Rok: 7. nov.
Documentary campus Masterschool za dokumentariste, ki imajo projekte v razvoju in še niso mednarodno uveljavljeni. Rok: 15. nov. 
EURODOC za ustvarjalce dokumentarnih filmov. Rok prijave: 22. nov. 
3D CHARACTER ANIMATION za animatorje, režiserje, oblikovalce in ilustratorje. Rok prijave: 5. jan. 
2022.FeatureLab 2022 za režiserje, producente in scenariste, ki bi radi razvili svoj prvi ali drugi celovečerni film. Rok prijave: 17. jan.

MEDIA povezovanje

* Cartoon Movie 2021 pitching forum za animirani film. Rok prijave: 16. nov.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Funding and Tenders Portal (F&TP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu F&TP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

Zveza Alpe-Jadran (Alps-Adriatic-Alliance) je objavila drugi letošnji razpis za oddajo idej za projekte, ki prispevajo k izmenjavi in poglobljenemu sodelovanju v celotni mreži Zveze Alpe-Jadran. Zveza med drugim podpira tudi stroške priprave za prijavo projekta v okviru ustreznih programov EU, npr. CERV, ERASMUS+, Ustvarjalna Evropa itd. Prijavni obrazec pošljite do 24. oktobra do 23.59 ure.

Evropska prestolnica kulture Oulu 2026 (FI) je objavila mednarodni javni poziv za različne kulturne organizacije in društva, ki bi želeli postati partnerji finskim organizacijam pri so-ustvarjanju kulturnega programa Oulu 2026 EPK. Razpis bo odprt do 9. decembra.

Partnerske ponudbe so objavljene na spletu CED Slovenija.

Opazili smo …

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Maska in Mladinsko gledališče med 11. in 15. oktobrom vabita na programski sklop YUFU na Novi pošti.

Priporočamo obisk mednarodnega festivala Mesto žensk. Program bodo zaključili v soboto 15. oktobra s hip hop večerom (Fraw Blanka, Masayah in Pretty Loud). Preverite program.

Fakulteta za arhitekturo UL med 21. in 22. oktobrom vabi na konferenco platforme LINA z naslovom Arhitecture and the future of the planet. Med govorici na konferenci bo tudi dr. Lučka Kajfež Bogataj.

Muzej novejše zgodovine Slovenije je skupaj s partnerji na projektu I-ON – Identiteta na prepihu prejemnik posebne nagrade Evropske muzejske akademije (EMA), ki so jo od leta 2011 podelili zgolj trikrat. Čestitamo!

Film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića je prejel nagrado občinstva na festivalu KinoKino v Zagrebu. Čestitamo! Film uspešno kroži po Evropi in izven nje, med drugim je bil prikazan v Združenih arabskih emiratih na Sharjah International Film Festival – SIFF.

Film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić nadaljuje festivalsko pot in pobira nagrade. Na domačem festivalu DOKUDOC je prejel nagrado za najboljši kratek film, na Festival of Animation Berlin pa nagrado za najboljši animirani film. Poleg tega je film nominiran za nagrado César2023 za najboljši kratki animirani film. Čestitamo!

Kinodvor v mednarodnem projektu s spletno platformo Film v bolnici v novem šolskem letu omogoča dostop do pisanega filmskega sveta otrokom in mladim, ki se zdravijo v bolnišnicah. Spletna platforma ponuja nabor kakovostnih filmov in dodatna gradiva za otroke.