Novice

CEDilke, november 2023

V novembrski številki e-novic #CEDilke najdete npr. prve razpise KULTURA za leto 2024, dogodke, ki jih pripravljamo za vas ali priložnosti za MEDIA usposabljanja.

E-novice · 8. novembra 2023

Novosti programa Ustvarjalna Evropa

Med nominiranci nagrade za popularno in sodobno glasbo Music Moves Europe Awards, ki najbolj odražajo živahno raznolikost evropske glasbene scene, je tudi slovenski dvojec freekind. – čestitamo! Do 18. januarja, ko bodo podeljene nagrade, lahko glasujete za svoje najljubše izvajalce.

Zdaj lahko povemo, da so med 89 izbranimi gostitelji rezidenc Kultura premika EvropoCulture Moves Europe (CME) 4 iz Slovenije, in sicer Muzej za arhitekturo in oblikovanje, PiNA, Pekarna Magdalenske mreže in Zavod Carnica. Čestitamo!

Evropska komisija je objavila prvo študijo o sektorju videoiger Understanding the value of a European Video Games Society.

Dogodki, ki jih pripravljamo za vas

  • Spletno srečanje o razpisu KULTURA – projekti sodelovanja 2024 v angleščini, 8. novembra, 15.00–17.00. Predstavili bomo aktualni razpis za evropske projekte sodelovanja (COOP). Organiziramo centri CED Nizozemska, Luksemburg, Islandija, Belgija in Slovenija.
  • Ustvarjalna Obzorja v Ljubljani, 9. novembra, 9.00–14.00. Na enem mestu dva programa EU, dve nacionalni info točki, predstavitve primerov podprtih projektov in odlična priložnost za mreženje ter snovanje novih projektnih idej! Organiziramo z MVZI/Točko Obzorje Evropa.
  • Mobilnost in medkulturno sodelovanje: priložnosti Ustvarjalne Evrope v Ljubljani, 16. novembra za predstavnike s področja uprizoritvenih umetnosti. Poleg priložnosti Ustvarjalne Evrope bo prvič javno in ekskluzivno za slovenske kulturno-umetniške organizacije predstavljen nov ukrep za mobilnost na področju uprizoritvenih umetnosti Perform Europe. Prijave obvezne do dan pred dogodkom. V sodelovanju z evropsko mrežo Pearle*.
  • #we_do! za preprečevanje zlorab in drugih oblik diskriminacije v filmski industriji v Ljubljani, 14. novembra. O tem, kako lahko sodelujemo pri ustvarjanju bolj vključujočega okolja v filmski industriji.
  • 2 delavnici za prijavitelje na razpise KULTURA projekti sodelovanja 2024 v Ljubljani na temo — vsebinske zasnove projekta (23. november) in finančnega načrtovanja in pravnih vidikov (11. december). Prijave obvezne, število mest je omejeno.
  • KULtorki: od sredine septembra ponovno organiziramo serijo brezplačnih svetovanj o programu Ustvarjalna Evropa. Vse zainteresirane prosimo za obvezen predhodni dogovor glede termina, in sicer prek e-pošte info[at]ced-slovenia.eu.

    Poleg tega Motovila (CED Slovenija) tudi letos sodeluje na Animateka PRO. 1.decembra vas vabimo na okroglo mizo z naslovom AFN predstavlja That’s What She Said, kjer vam bomo predstavili delovanje mreže festivalov animacije iz regije in pomen ženskih ustvarjalk animiranega filma. Več sledi kmalu, zato nas spremljajte.

    Napovedujemo: Uspešno … ustvarjalno. Ljubljana, 19. december.

Oktobra smo skupaj s CED Nemčija (Berlin-Brandenburg) omogočili predstavitev slovenskega projekta Blok 5 (režiser Klemen Dvornik, produkcijska hiša A Atalanta) v sekciji Coming Soon na mednarodnem filmskem festivalu International Schlingel Festival for children and youth. Film so snemali julija letos v Ljubljani.

Zelene prakse🌱🌱🌱

Še posebej, če pripravljate projektne vloge na evropske razpise, priporočamo v branje študijo Greening the Creative Europe Programme (2023): kako lahko program Ustvarjalna Evropa prispeva k zelenem prehodu.
Avtorji študije so pripravili smernice za prijavitelje in prejemnike sredstev ter priporočila za spremljanje in ocenjevanje zelenih vidikov projektnih predlogov. Poleg tega so pripravili pregled dobrih praks preteklega programa Ustvarjalna Evropa (2014–2020).
Pomnite: Zeleni prehod je horizontalni cilj, ki ga morajo naslavljati prav vsi prijavitelji na razpise Ustvarjalna Evropa, tudi ko »ozelenitev« ni njihova glavna prednostna naloga.

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa za leto 2024 so že objavljeni.

Če želite sodelovati kot ocenjevalka_ec evropskih razpisov, ste vabljeni, da na portalu FTOP izkažete interes in se s prijavo vključite v podatkovno bazo potencialnih ocenjevalcev (Portal Expert Database).

MEDIA usposabljanje

✔️ Last stop Trieste za dokumentarne projekte v zaključni fazi ter razviti ali predstavljeni na enem od partnerskih dogodkov, npr. Ex-Oriente Film, Balkan Discoveries. Rok prijave: 20. november.

✔️ EURODOC za ustvarjalce dokumentarnih filmov. Rok prijave: 20. november.

✔️ EAVE Slate za produkcijske hiše (podjetja) s 5 letnim obstojem. Rok prijave: 20. november.

✔️ Inspirational Labs za producente nudi niz osmih delavnic. Rok prijave: 20. november. Priporočamo dve delavnici: (i) Anima Spirit 2024 za producente, ki ustvarjajo igrane in dokumentarne filme in (ii) MIDPOINT Cold Open 2024 za producente, ki želijo vstopiti v svet igranih serij.

✔️ SILBERSALZ Institute za znanstvenike in raziskovalce, ki si želijo sodelovati s filmskimi ustvarjalci in razvijati nov ustvarjalen način prikaza njihovih raziskav. Rok prijave: 20. november.

✔️ Global Pitch 2024 za ustvarjalce, ki razvijajo zgodbe, povezane s 17 cilji trajnostnega razvoja. Rok prijave: 24. november.

✔️ ACE Animation Special za producente igranih filmov, ki razvijajo svoj prvi animirani film, in za producente, ki imajo izkušnje z animacijo. Rok prijave: 28. november.

✔️ Masterschool za filmske ustvarjalce iz držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa, s projekti v razvoju. Rok prijave: 1. december.

✔️ FeatureLab za ekipe producentov, režiserjev in scenaristov, ki imajo prvi ali drugi film v napredni fazi razvoja. Rok prijave: 11. december.

✔️ ComedyLab za scenariste in komike z vsega sveta, ki želijo razviti projekt celovečerne komedije ali izboljšati svoje izkušnje in spretnosti na področju pisanja komedij. Rok prijave: 20. december.

Ustvarjalna Evropa MEDIA ponuja kar 77 usposabljanj za različne profile sodelavcev v avdiovizualni industriji. Prelistajte brošuro Get trained! #2023-2024.
Za več MEDIA usposabljanj glej https://www.creative-europe-media.eu/

MEDIA povezovanje

✔️ IMZ x Sunny Side of the Doc Pitching za izvirne spletne formate, novomedijske pripovedi in večplatformne vsebine ter projekte na področjih 360, VR, AR, XR, binauralnega zvoka ali filmov velikega formata (Dome) v zvrsti uprizoritvenih umetnosti. Rok prijave: 11. december.

✔️ Vienna Shorts je odprl poziv za kratke filme. Rok prijave: 5. januar 2024.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Aktualne partnerske ponudbe tujih organizacij so objavljene na spletu CED Slovenija, npr. iz Madžarske, Finske, Portugalske, Armenije.

Če želite, lahko vašo partnersko ponudbo posredujemo evropski mreži centrov CED. Kako, preverite tukaj.

Funding and Tenders Portal (FOTP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu FOTP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

OPAZILI SMO

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Vabljeni na 🟢neformalni poslovni zajtrk, 14. novembra v novo gorico, ki ga zavod Arctur organizira kot del projekta CulturalDeTour. Poleg tega jim lahko do 19. novembra 🟢prispevate trajnostne turistične zgodbe.

Center za kreativnost skupaj s soorganizatorji vabi do 19. novembra v Koroško galerijo likovnih umetnosti na 🟢razstavo Trienale rokodelstva. Razstava prispeva k razumevanju rokodelskih panog v kontekstu časa in družbe 21. stoletja in je del aktivnosti evropske platforme Distributed Design, katere član je CzK.

Zavod Otok vabi dijake in študente iz slovenske Istre k udeležbi na 🟢aktivnosti mednarodnega projekta Mladi filmski selektorji za mlado občinstvo. Na rednih mesečnih srečanjih si bodo ogledali 5 do 7 festivalskih filmov in se v družbi mentorjev o videnem poglobljeno pogovarjali in delili kritične razmisleke. Rok prijave je 20. november na prijavnici tukaj.

Za umetnike, ki raziskujejo prepletenost med novimi tehnologijami in demokracijo je 🟢odprt je poziv za umetniško rezidenco. Poleg Zavoda Kersnikova so pozive za rezidence razpisali tudi partnerji projekta EUDigitalDeal. Rok prijave je 30. november.

Društvo Igor Zabel, vodja projekta Srečevanja z gozdom / Forest Encounters, med 30. novembrom in 1. decembrom v Ljubljani organizira 🟢mednarodni simpozij Srečevanje z gozdom in razstavo Polonce Lovšin. Simpozij 1. decembra v MGLC Švicarija bo potekal v angleškem jeziku, udeležba pa je brezplačna. Prijavite se tukaj.

HKD Pomurje sporoča, da so kot del projekta Out of the Box uspešno kartirali pomemben del kulturne dediščine Medžimurja.

Pazi!Park je konec oktobra s konferenco v Tirani zaključil projekt RE:PLAY.

Člani evropske arhitekturne platforme LINA, ki jo koordinira Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, so v Kopenhagnu predstavili štipendiste platforme in teme, s katerimi bo skupnost LINA nagovorila aktualne arhitekturne izzive.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje je kot gostitelj rezidenčnega projekta Kultura premika Evropo (CME) oktobra gostil kuratorko Alexandro Midal s francosko asistentko Emmo Pflieger. Na raziskovalni rezidenci sta pri nas mapirali predvsem lokalne ustvarjalke_ce. Alexandra Midal bo kurirala BIO 28.

Med tremi izbranimi projekti na Full Moon Creative Lab je tudi triler Negative Split producentke Barbare Skubic. Projekt je nastal na pobudo Mednarodnega filmskega festivala Transilvania s podporo Ustvarjalna Evropa MEDIA.

Erich Pommer Institut (EPI) je izbral 15 strokovnjakinj v AV industriji, ki bodo sodelovale v drugi izdaji programa Audiovisual Women female leadership. Med njimi je Jasna Pinterič iz Filmoteke.

Konec oktobra letos si je madžarsko občinstvo na Dnevih slovenskega filma v Budimpešti lahko ogledalo tri sodobna slovenska dela, med njimi Jezdeca Dominka Menceja v produkciji Staragare, in Zbudi me Marka Šantića v produkciji Vertiga.

Začelo se je snemanje drugega igranega celovečernega filma režiserja in scenarista Darka Štanteta z naslovom Izgubljeni sin. Filmska ekipa bo film ustvarjala 30 snemalnih dni na več lokacijah v Ljubljani in okolici ter v Trstu. Film nastaja v produkciji hiše Staragara.

Znanih je 36 izbranih ustvarjalcev za marketinško delavnico EAVE Marketing Workshop, ki poteka med 7. in 12. novembrom v Luksemburgu. Med njimi je tudi Andraž Jerič (Temporama). Na delavnici bodo ustvarjalci dobili 360˚ pregled najnovejših trendov in orodij na področju filmskega trženja, vključno z umetno inteligenco in trženjem v družbenih medijih.