Novice

CEDilke november 2022

Novosti programa Ustvarjalna Evropa. * Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. * Aktualni razpisi. * Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. * KULTURA Partnerske ponudbe * Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope.

E-novice · 17. novembra 2022

Kar je novo ….

Ali ste vedeli, da je med nominiranci za nagrado Music Moves Europe Awards 2023 prvič tudi slovenska ustvarjalka? Zmagovalci bodo znani 19. januarja na festivalu Eurosonic (ESNS) v Groningenu na Nizozemskem. Do takrat lahko glasujete za svojega najljubšega izvajalca.

Z EUPL nagrajena Čebelja družina Anje Mugerli je bila prevedena v hrvaški jezik. Delo je izšlo pri Naklada Ljevak, za prevod je poskrbela prevajalka Anita Peti-Stantić.

V ožji izbor čeških mest za nominacijo Evropska prestolnica kulture 2028, sta bili izbrani mesti Broumov in České Budějovice.

Evropska komisija sporoča, da se Armenija pridružuje programu Ustvarjalna Evropa, in sicer delno za sodelovanje v podprogramu Kultura in Medsektorskemu sklopu. To pomeni, da bodo lahko armenski umetniki, kulturni delavci in organizacije po ratifikaciji sporazuma v armenskem parlamentu sodelovali že na razpisih za leto 2022.

Ministrstvo za kulturo bo sofinanciralo projekte s podporo Ustvarjalne Evrope. Rok za prijavo je podaljšan do 21. novembra 2022 do 23.59.

Prvi rok za oddajo prijav na poziv Ministrstva za javno upravo za sofinanciranje projektov NVO s podporo programov EU, vključno z Ustvarjalno Evropo, je zaključen. Ne spreglejte, da je naslednji rok za oddajo prijav 30. januar 2023.

Ne zamudite

Organiziramo dva spletna informativna dneva o aktualnih razpisih Ustvarjalna Evropa: * 29. novembra KULTURA in * 6. decembra MEDIA. Predstavili bomo letni fokus Ustvarjalne Evrope in ključne poudarke razpisov KULTURA in MEDIA za leto 2023. Spletne prijave so obvezne dan pred dogodkom. Ponovitve ne bo!

KULtorek: Do konca leta je še nekaj prostih terminov za brezplačno svetovanje o programu Ustvarjalna Evropa. Predhodne prijave obvezne na info@ced-slovenia.eu.

Tudi letos se pridružujemo pobudi Noči evropskega filma. Med 5. in 9. decembrom si boste lahko brezplačno ogledali filme s podporo Ustvarjalne Evrope v kar 75 kinematografih po Evropi. Več informacij o brezplačnih projekcijah v Sloveniji bo kmalu na voljo na spletnih straneh CED Slovenija in Evropske komisije. Že zdaj pa vemo pa, da bomo 8. decembra v Domžalah pozdravili filmske navdušence.

NAPOVEDUJEMO Uspešno … ustvarjalno 2022. Po pandemičnih letih ponovno v živo tradicionalni letni dogodek za povezovanje in mreženje domačega kulturnega sektorja. V Ljubljani, 9. decembra.

Zelene prakse: začnite z majhnimi koraki 🌱🌱🌱
Zbrali smo ključne točke z mednarodnega foruma Ustvarjalnost ZA trajnost (Ljubljana, sept. 2022), ki povzemajo:
* kaj konkretno lahko storimo v naših kulturnih ustanovah,
* sporočila za oblikovalce politik in financerje,
* nekaj namigov za organizacije, ki jih zanima, kako delovati bolj trajnostno.

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa:
– KULTURA za podporo ukrajinskim razseljenim osebam ter ukrajinskemu kulturnemu in ustvarjalnemu sektorju: rok 29. 11. 2022
– KULTURA Music Moves Europe 2022: rok 12. 1. 2023
– KULTURA Kroženje evropskih literarnih del: rok 21. 2. 2023
– KULTURA Projekti evropskega sodelovanja: rok 23. 2. 2023
===========================================
Poziv za nagrado Europa Nostra Awards za leto 2023: rok 5. 12. 2022
Razpisi za individualno mobilnost Kultura premika Evropo: prijave do 31. 5. 2023
===========================================
– MEDIA Produkcija TV in spletnih vsebin: rok 17. 1. 2023 in 16. 5. 2023
– MEDIA Inovativna orodja & novi poslovni modeli: rok 24. 1. 2023
– MEDIA Razvoj skupine projektov: rok 25. 1. 2023
– MEDIA Razvoj videoiger & XR vsebin: rok 1. 3. 2023
– MEDIA Filmi na poti: rok 14. 3. 2023 in 4. 7. 2023
– MEDIA Razvoj občinstev in filmska vzgoja: rok 30. 3. 2023
*MEDIA Evropski filmski festivali: rok 9. 3.2023
*MEDIA Razvoj evropskih ko-produkcij: rok 26. 4. 2023
*MEDIA Distribucija AV del: rok 27. 4. 2023
*MEDIA Mini razvoj skupne projektov: rok 1. 6. 2023
*MEDIA Podpora za prodajne agente: rok 20. 6. 2023
– MEDIA Evropska kinematografska mreža: [objava 14. mar. 2023] rok 13. 7. 2023
*MEDSEKTORSKI SKLOP Medijska pismenost: rok 30. 3. 2023
*MEDSEKTORSKI SKLOP Laboratorij za ustvarjalne inovacije: rok 20. 4. 2023
*MEDSEKTORSKI SKLOP Novinarska partnerstva: rok 27. 4. 2023
[Op.*Razpis bo predvidoma objavljen 22. novembra.]

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities. POZOR: Besedilo razpisa je že na voljo, prijavni obrazci bodo morda dodani kasneje. NE SPREGLEJTE e-Info dnevov, 29. novembra in 6. decembra!

MEDIA usposabljanje

NE spreglejte: Evropska komisije ja pripravila seznam vseh MEDIA podprtih usposabljanj. Seznam je na voljo na https://www.creative-europe-media.eu/

MIDPOINT Cold Open 2023 v okviru tržaške koprodukcijske tržnice When East Meets West nudi praktične namige za razvoj, produkcijo in financiranje serij v Evropi. Rok prijave: 20. nov.
EURODOC za ustvarjalce dokumentarnih filmov. Rok prijave: 22. nov.
3D CHARACTER ANIMATION za animatorje, režiserje, oblikovalce in ilustratorje. Rok prijave: 5. jan.
2022.FeatureLab 2022 za režiserje, producente in scenariste, ki bi radi razvili svoj prvi ali drugi celovečerni film. Rok prijave: 17. jan.

MEDIA povezovanje

Cartoon Movie 2021 pitching forum za animirani film. Rok prijave: 16. nov.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Funding and Tenders Portal (F&TP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu F&TP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

Evropska prestolnica kulture Oulu 2026 (FI) poziva za različne kulturne organizacije in društva, ki bi želeli postati partnerji finskim organizacijam pri so-ustvarjanju kulturnega programa Oulu 2026 EPK. Razpis je odprt do 9. decembra.

Partnerske ponudbe so objavljene na spletu CED Slovenija.

Opazili smo …

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Kratki film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je nominiran za evropsko filmsko nagrado. Ogledate se ga lahko tudi na festivalu Liffe, 20. novembra tukaj.

Film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića je že na sporedu v kinematografih Cineplexx Slovenija.

Festival Liffe vabi mlajše filmofile, da se prijavite v mrežo filmofilov jadranske regije. Najaktivnejši člani/članice z najkakovostnejšimi prijavami bodo imeli možnost obiska enega ali več festivalov omenjene mreže in sodelovanja v programu, ki je pripravljen posebej zanje ter sestavljen iz filmskih projekcij, pogovorov z avtorji in s predavatelji.

Med 28. novembrom in 4. decembrom ste vabljeni na 19. edicijo festivala Animateka. Čakajo vas trije tekmovalni programi, posebni programi, fokus na Francijo Bonjour Animateka! in bogat program za otroke in družine Slon.

Maska v sklopu projekta Periferne vizije opozarja na odprti poziv za jugofuturistično produkcijo s področja uprizoritvenih umetnosti. Ustvarjalke in ustvarjalce pozivajo, da se do vključno 31. decembra predložijo vsebinski in formalni predlog za uprizoritev, ki se navezuje na avtorsko interpretacijo teme jugofuturizma.

V sklopu aktivnosti projekta e-Routes, pri katerem kot partner sodeluje NUK, je objavljen poziv za predložitev prispevka za sodelovanje pri izmenjavi znanja in izkušenj na 8. dnevih ICARUS Hrvaška – »Izboljšanje doživljanja dediščine – raziskovanje kulturnih poti«, ki bo prihodnje leto v Šibeniku (HR), 23. in 24. marca. Rok za predložitev prispevkov je 15. januar 2023.

Partnerji projekta Sence pandemije: skriti glasovi / Shadow Pandemic: Hidden Voices, med njimi SNG Maribor / Festival Borštnikovo srečanje, so objavili poziv za natečaj za izbor treh novih dramskih besedil. Rok prijave je 18. januar 2023.

Končalo se je že četrto usposabljanje CEE Animation Workshop. Zadnji modul je potekal na spletu od 7. do 9. novembra, kjer smo v sodelovanju skupaj z CED MEDIA Češka predstavili priložnosti programa Ustvarjalna Evropa za razvoj AV projektov. Naslednja edicija usposabljanja bo potekala drugo leto v Ljubljani in Bratislavi ter na spletu.

Pionirski dom – center za kulturo mladih je kot del projekta Poets of Today – Voices of Tomorrow 11. novembra v Ljubljani organiziral mednarodno konferenco o pomembnosti branja v šolskem sistemu.

Konec oktobra je v Novem Sadu potekal otvoritveni dogodek projekta Remix Comix, pri katerem kot partner sodeluje Forum Ljubljana. V Novem Sadu se je z intalacijo May the Children on the Street Play with Your Eyes! predstavila tudi mlada stripovska ustvarjalka Dora Benčevič.

Med 14 izbranimi celovečernimi filmi je nagrado EAVE Marketing Workshop na mednarodnem filmskem festivalu v Solunu prejel film Izgubljena leta, kar je producentu Andražu Jeriču (Temporama) omogočilo brezplačno udeležbo EAVE delavnice v začetku naslednjega leta.

Mednarodna žirija mladih z vsega sveta, med njimi rekordnih 195 udeležencev iz Slovenije, je izbrala prejemnika Evropske nagrade mladega občinstva. Nagrado je prejel film Žival (Animal) režiserja Cyrila Diona. Pri organizaciji dogodka je sodeloval tudi Zavoda Otok.

Objavili smo nove zelene zgodbe Ustvarjalna Evropa, ki sta jih prispevala Zavod Projekt Atol in Urbanistični inštitut RS. »Zelena izdaja« zgodb Ustvarjalna Evropa se osredotoča na dobre prakse za (bolj) trajnostno mednarodno (so)delovanje in mobilnost v kulturi. Priporočamo ogled.

Na spletni strani smo objavili predstavitve projektov, ki so prejeli podporo na razpisu KULTURA Evropski projekti sodelovanja za leto 2021. Hvala vsem organizacijam, ki ste se odzvale vabilu.