Novice

CEDilke, marec 2024

Novosti programa Ustvarjalna Evropa * Dogodki, ki jih pripravljamo za vas * Zelene prakse * RAZPISI * MEDIA usposabljanje * MEDIA povezovanje * KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih * OPAZILI SMO

E-novice · 6. marca 2024

Novosti programa Ustvarjalna Evropa

Konzorcij nagrade EU za književnost EUPL je sporočil seznam 13 nominirank(cev) za leto 2024, med njimi tudi Tina Vrščaj z družbenokritičnim romanom Na klancu, ki je izšel pri Cankarjevi založbi. Nagrade bodo podeljene 4. aprila na knjižnem sejmu v Bruslju. Držimo pesti!

Med 13. in 20. marcem bo v Ljubljani potekal Festival dokumentarnega filma. Na ogled bo tudi nominiranec za nagrado LUX Sestre v savni režiserke Anna Hints. Podrobnejši filmski program si oglejte na povezavi tukaj.

Mednarodna žirija je med 40 deli, ki so se uvrstila v ožji izbor za nagrado EU za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe za leto 2024, izbrala sedem del, od tega pet v kategoriji arhitektura in dve v kategoriji nastajajoče arhitekture. Med njimi ni slovenskih nominirancev, podelitev nagrad pa bo maja v paviljonu Mies van der Rohe v Barceloni.

Švedski mesti Kiruna in Uppsala se bosta potegovali za naziv Evropske prestolnice kulture 2029. Prihodnje leto bo EPK gostila Nova Gorica.

Evropska komisija je objavila poročilo o spremljanju učinka in uspešnosti Ustvarjalne Evrope v obdobju 2021–2022 – Creative Europe Monitoring Report. V poročilu je opisano, kako je program EU prispeval k okrevanju kulturnih in ustvarjalnih sektorjev, vključno na področju medijev (NEWS), po covidu, hkrati pa jih je spodbudil k večji inovativnosti, okolju prijaznejšim in vključujočim dejavnostim.

Vabljeni k branju posodobljene publikacije Ustvarjalna Evropa 2021–2027 (.pdf). Vključuje “abc” informacije o EU programu financiranja, komu je uspelo iz Slovenije na razpisih za leto 2021 in 2022 ter kako vam lahko pomaga CED Slovenija. Če želite natisnjeno izvedbo publikacije, nam pišite na info[at]ced-slovenia.eu.

Dogodki, ki jih pripravljamo za vas

🟢Mobilnost in kulturno sodelovanje v jugovzhodni Evropi, 16. marec v Ljubljani: Predstavitev in razprava o priložnostih za mednarodno mobilnost in virih financiranja v sektorju uprizoritvenih umetnosti v jugovzhodni Evropi. Dogodek je del 5. edicije platforme TRIGGER in IETM Caravan 2024.

🟢Delavnica za prijavitelje KULTURA Kroženje evropskih literarnih del 2024, 26. marec v Ljubljani: namenjeno založnikom, ki bodo oddali projektno vlogo na razpis CREA-CULT-2024-LIT (rok 16. april 2024). Pred tem zelo PRIPOROČAMO OBISK spletne informativne predstavitve razpisa, ki ga organizira Izvajalska agencija EACEA 13. marca od 10.00 do 12.00.

🟢KULtorek je namenjen brezplačnemu svetovanju o programu Ustvarjalna Evropa. Predhodne prijave so obvezne.

Če ste zamudili spletne informativne seminarje EACEA, si jih lahko ogledate v posnetku. Več informacij na europa.eu Online-Sessions: Creative Europe-MEDIA 2024.

Zelene prakse🌱🌱🌱

CMEPIUS, nacionalna informacijska pisarna za program Erasmus+ sporoča, da publikacija Kažipot VITR za 2030 opredeljuje nujne izzive, s katerimi se sooča naš planet, ter raziskuje nadaljnje korake Unesca pri odzivanju nanje s pomočjo vzgoje in izobraževanja, z novimi poudarki in prednostnimi nalogami. Vzgoja in izobraževanje za trajnostni razvoj ima ključno vlogo pri zeleni preobrazbi tako na ravni posameznikov kot družbe. Predstavljena publikacija podrobno opisuje izhodišča za to ter smernice, ki jih lahko smiselno uporabite pri snovanju zelenih projektov Erasmus+ ali snovanju trajnostne strategije vaše organizacije. Priporočamo v branje! #ZeleniErasmusPlus

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa za leto 2024 z roki za oddajo vlog:

KULTURA
✔️(Evropske mreže NET: 7. marec)
✔️Kroženje evropskih literarnih del 2024 LIT: 16. april

MEDIA
✔️(Razvoj evropskih koprodukcij CODEV: 6. marec)
✔️Evropski ponudniki in mreže VOD VODNET: 9. april
✔️Mreže evropskih festivalov FESTNET: 11. april
✔️Produkcija TV in spletnih vsebin TVONLINE: 14. maj
✔️Filmi na poti FILMOVE: 14. marec in 18. julij

Medsektorski sklop
✔️(NEWS medijska pismenost MEDIALITERACY: 7. marec)
✔️Laboratorij za inovacije INNOVLAB: 25. april

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities in CED Slovenija.
Če ste zamudili ali preskočili zadnje razpisne roke, preverite, kateri razpisi Ustvarjalna Evropa KULTURA, MEDIA in CROSS bodo še aktualni do konca izteka programa, tj. do leta 2027.

Če želite sodelovati kot ocenjevalka_ec evropskih razpisov, ste vabljeni, da na portalu FTOP izkažete interes in se s prijavo vključite v podatkovno bazo potencialnih ocenjevalcev (Portal Expert Database).

Izteka se razpis Perform Europe, ki podpira inovativne zamisli za bolj vključujoče, raznoliko in zeleno mednarodno gostovanje uprizoritvenih umetnosti. Rok za oddajo vlog na razpis je 31. marec 2024. Preverite tudi koledar spletnih informativnih srečanj, ki jih organizira konzorcij Perform Europe.

Razpis Kultura premika Evropo (CME) za individualno mobilnost je za umetnike in kulturne delavce, ki potujejo od 7 do 60 dni, ali skupine posameznikov (2–5 oseb), ki potujejo od 7 do 21 dni. Podpora bo namenjena za strokovno izpopolnjevanje v tujini ali mednarodno sodelovanje, koprodukcije, soustvarjanje ali predstavitev dela novemu občinstvu. Prijave so mogoče do 31. maja 2024 – še trije vmesni mesečni roki! Ob petkih ob 11.00 vabljeni na spletna srečanja, ki jih organizira Goethe institut v Bruslju.

ZMINA: REBUILDING je projekt Ustvarjalna Evropa, ki je namenjen podpori ukrajinskim umetnikom in kulturnim organizacijam pri ustvarjanju ter predstavitvi svojih del v Ukrajini ter državah Ustvarjalne Evrope. V začetku februarja so objavili drugi razpis za sofinanciranje mednarodnih projektov, za katere je predvidenih 600.000 evrov razpoložljivih sredstev. Rok prijave je 7. april.


OBVESTILO: Na razpis za Evropske platformeCREA-CULT-2024-PLAT, je prispelo 37 projektnih vlog. Glede na časovnico naj bi EACEA prijavitelje o rezultatih obvestila julija letos. Do takrat držimo pesti!


MEDIA usposabljanje

👨‍🏫 ACE Leadership Special za producente, ki želijo nadgraditi svoje veščine za učinkovito vodenje podjetja in ekipe. Rok prijave: 5. marec.

👨‍🏫 TFL Next – Feature Film 2024 za scenariste, režiserje in producente. Rok prijave: 8. marec.

👨‍🏫 Inside Pictures za filmske in/ali televizijske vodje ter producente. Rok prijave: 15. marec.

👨‍🏫 Mentorski program FRAME za strokovnjake s področja AV dediščine z manj kot 5 let izkušenj in s projektom v razvoju ali v teku. Rok prijave: 17. marec.

👨‍🏫 MFI Script 2 Film Workshops 2024 za scenariste, producente in režiserje s celovečernim filmom, televizijsko serijo ali dokumentarnim. Rok prijave: 1. april.

👨‍🏫 European Showrunner Training za izkušene pisce serij. Za kandidate iz Slovenije so na voljo tudi štipendije. Rok prijave: 14. april. Priporočamo obisk spletnega informativnega srečanja, ki bo 14. marca ob 18.00.

👨‍🏫 Young Horizons Industry za producente, ki razvijajo celovečerni igrani film ali serije za mlado občinstvo. Rok prijave: 19. april.

👨‍🏫 Venice Gap-Financing Market namenjen iskanju partnerjev za zapiranje finančne konstrukcije igranega ali dokumentarnega projekta (70 min) ali VR/AR/MR projekta (10 min). Rok prijave: 3. maj.

Ustvarjalna Evropa MEDIA ponuja kar 77 usposabljanj za različne profile sodelavcev v avdiovizualni industriji. Prelistajte brošuro Get trained! #2023-2024. Za več MEDIA usposabljanj glej https://www.creative-europe-media.eu/

MEDIA povezovanje

🔗 Sunny Side of the Doc za dokumentariste s projekti v razvoju ali produkciji, ki želijo svoje projekte predstaviti mednarodnemu strokovnemu občinstvu. Rok prijave: 14. marec.

🔗 Ne zamudite zgodnje prijave za Marche du Film v Cannesu, ki bo letos potekal med 14. in 22. majem. Rok prijave: 15. marec.

🔗 Cartoon Next, letos med 9. in 11. aprilom v Marseillu (FR), je namenjen novostim, tehnologiji in napredku v industriji animacije. Registracije za udeležbo so odprte do 18. marca.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Aktualne partnerske ponudbe tujih organizacij so objavljene na spletu CED Slovenija.
Če želite, lahko vašo partnersko ponudbo posredujemo evropski mreži centrov CED. Kako, preverite tukaj.
Funding and Tenders Portal (FOTP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu FOTP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

OPAZILI SMO: Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

Od 8.marca bo v distribuciji program kratkih animiranih filmov za odraslo in mlado publiko z naslovom That’s What She Said, ki opozarja na pomen ženskega glasu v industriji animiranega filma in širše. Program sestavljajo filmi zadnjih edicij festivalov Animateka, Animest, Fest Anča, Animafest in Anifilm, ki so del mreže festivalov animiranega filma (AFN). Prva pofestivalska projekcija bo 📣v petek, 8. marca ob 21.00 v Slovenski kinoteki.

Moderna galerija v sodelovanju z ZRC SAZU v okviru projekta Muzej skupnega konfederacije Internacionala med 24. in 30. avgustom organizira poletno šolo Vsi naši vzhodi. Potekala bo v angleškem jeziku in je namenjena podiplomskim študentkam in študentom ter drugim, ki se poklicno ukvarjajo z umetnostjo ter jih zanimajo obravnavane teme poletne šole. Prijave so odprte 📣do 15. marca.

MoTA ponuja štipendijo za udeležbo na štiridnevni zvočni delavnici s priznanim umetnikom in producentom Nicolásom Jaarjem na festivalu SONICA 2024: Glocalisation. Rok za prijavo je 📣18. marec. MoTA je s festivalom SONICA članica platforme SHAPE.

Zavod Otok za festivalsko sekcijo Video na plaži vabi 📣do 26. marca k prijavam kratkih filmov. Hkrati poziva prostovoljce, da se do 30. marca prijavijo k sodelovanju na prizoriščih festivala Kino Otok v Izoli. Aktivnosti so tudi del projekta festivalske mreže Young4Film, s katerim bo Otok dvakrat gostoval v Italiji, tj. 12. marca na festivalu Bergamo Film Meeting, med 19. in 22. marcem pa bo v Milanu potekalo letno srečanje predstavnikov vseh partnerjev mreže Young4Film.

Umetnostna galerija Maribor je kot del projekta reCITYing objavila poziv za predložitev primerov dobrih praks s področja reaktivacije urbanih središč. Rok za oddajo je 📣17. maj.

Ustvarjalne zgodbe – Creative Europe Stories so namenjene promociji programa Ustvarjalna Evropa. Za navdih si oglejte zgodbo založbe Malinc, ki trenutno izvaja in sodeluje v kar šestih projektih Ustvarjalna Evropa. V video zgodbi Barbara Pregel pojasni, kaj za založbo pomenijo sredstva Ustvarjalne Evrope in mednarodno sodelovanje.

DSAF je z delavnico animiranega filma CEE Animation Workshop 2024 zagnal svoje šesto leto z novim izborom udeležencev in animiranih projektov v razvoju. Med izbranimi projekti je tudi kratki animirani film Perle in kolesa režiserke in scenaristke Haidy Kancler in producentke Maje Zupanc (Invida Slovenija).

Ministrstvo za kulturo je objavilo vabilo k oddaji vlog za sofinanciranje projektov Ustvarjalna Evropa v letu 2024. Ministrstvo bo sofinanciralo delež lastnih sredstev slovenskih prijaviteljev za izvedbo projektov, ki so bili v letih 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 in 2024 izbrani na razpisih programa Ustvarjalna Evropa in v času oddaje vloge za sofinanciranje na to povabilo še vedno potekajo. Rok za oddajo vlog je 18. april.