Novice

CEDilke, marec 2023

* Novosti programa Ustvarjalna Evropa. * Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. * Zelene prakse. * Aktualni razpisi. * Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. * Priložnosti NEWSmedia. * KULTURA Partnerske ponudbe. * Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov Ustvarjalna Evropa (kar smo opazili …).

E-novice · 10. marca 2023

Kar je novo ….

Vabljeni, da prelistate publikacijo Ustvarjalna Evropa 2021–2027, ki je izšla pri Motovili. Vključuje “abc” informacije o EU programu financiranja za kulturni in ustvarjalne sektorje, komu je uspelo iz Slovenije in kako vam lahko pomaga CED Slovenija. Publikacijo lahko brezplačno pretočite s spletne strani CED Slovenija, za tiskano različico nam pišite na info@ced-slovenia.eu.

V ožji izbor za Evropsko prestolnico kulture 2028 v Franciji so se uvrstila štiri mesta, in sicer Bourges, Clermont-Ferrand, Montpellier in Rouen.

Konzorcij nagrade EU za književnost EUPL je sporočil seznam 13 nominirancev za leto 2023. EU z ukrepom opozarja na ustvarjalnost in raznoliko bogastvo sodobne evropske književnosti na področju leposlovja, spodbuja kroženje literature v Evropi in večje zanimanje za tuja literarna dela. Nagrade EUPL bodo podeljene 28. aprila na knjižnem sejmu v Leipzigu.

Ne zamudite ….

European News Pitch
KDAJ: torek, 14. marec, 14.30−16.30
Namenjeno javnim in zasebnim medijem ter novinarskim organizacijam, ki jih zanima razpis Ustvarjalna Evropa – Novinarska partnerstva 2023. Kot opazovalka_ec se na dogodek lahko prijavite do 13. marca.

Omizje o slovenski glasbi v filmu
KDAJ: četrtek, 30. marec, 16.30−17.30
Posvet s predstavniki avdiovizualnega in glasbenega sektorja kot del programa festivala MENT. Na povabilo.

KULtorek v letu 2023. Namenjen vsem, ki pripravljate projektne vloge na razpise Ustvarjalna Evropa za leto 2023. Predhodne prijave obvezne na info@ced-slovenia.eu.

Zelene prakse: začnite z majhnimi koraki 🌱🌱🌱
Del naše ekipa se je 8. in 9. marca v Amsterdamu udeležil konference FOOTPRINTS, kjer smo med drugim predstavili, kako Motovila spodbuja k strukturirani izmenjavi informacij in preverjenih praks, skupnih izzivov in priložnosti za spodbujanje vključevanja trajnostnih vidikov v delovanje organizacij v kulturi. Jeseni 2023 bomo s predstavniki kulturnega in ustvarjalnih sektorjev nadaljevali razprave o okoljskih temah in trajnostnem mednarodnem (so)delovanju.

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa z rokom za oddajo vlog v letu 2023:
Kultura premika Evropo – Culture Moves Europe:

* Ukrep individualne mobilnosti za umetnike in kulturne delavce, ki potujejo od 7 do 60 dni, ali skupine posameznikov (2–5 oseb), ki potujejo od 7 do 21 dni.
* Upravičeno področje: glasba, literarno prevajanje, arhitektura, kulturna dediščina, oblikovanje in modno oblikovanje, vizualne umetnosti in uprizoritvene umetnosti.
* Rok prijave do 31. maja 2023 do 23.59 (vmesni oz. mesečni roki).
* Več informacij na spletu CED Slovenija. Goethe Inštitut ob petkih ob 11. uri organizira spletna srečanja (v angleščini), kjer boste prejeli informacije oz. odgovore na vprašanja o priložnostih za individualno mobilnost.
* Spremljajte FB @CultureMovesEurope.
===========================================
– MEDIA Filmi na poti: rok 14. 3. in 4. 7.
– MEDIA Razvoj občinstev in filmska vzgoja: rok 30. 3.
– MEDIA Razvoj evropskih ko-produkcij: rok 26. 4.
– MEDIA Distribucija AV del: rok 27. 4.
– MEDIA Produkcija TV in spletnih vsebin: rok 16. 5.
– MEDIA Razvoj mini skupne projektov: rok 1. 6.
– MEDIA Podpora za prodajne agente: rok 20. 6.
===========================================
– MEDSEKTORSKI SKLOP Medijska pismenost: rok 30. 3.
– MEDSEKTORSKI SKLOP Laboratorij za ustvarjalne inovacije: rok 20. 4.
– MEDSEKTORSKI SKLOP Novinarska partnerstva: rok 27. 4.

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities. Pri pripravi projektnih vlog so vam lahko v pomoč posnetki preteklih seminarjev EACEA.

Če želite sodelovati kot ocenjevalka_ec evropskih razpisov, ste vabljeni, da na portalu FTOP izkažete interes in se s prijavo vključite v podatkovno bazo potencialnih ocenjevalcev (Portal Expert Database).

MEDIA usposabljanje

 • Inside Pictures je namenjen filmskim in/ali televizijskim vodjem ter producentom. Rok prijave: 12. marec.
 • Spletni seminar Uvod v virtualno produkcijo za strokovnjake s področja AV industrije, ki želijo spoznati vrste, osnove vodenja in prednosti virtualne produkcije. Rok prijave za pridobitev štipendije: 15. marec 2023, na seminar se prijavite do 28. marca.
 • Mentorski program FRAME za strokovnjake s področja AV dediščine z manj kot 5 let izkušenj in s projektom v razvoju ali v teku. Rok prijave: 15. marec.
 • BDC Discoveries za dokumentariste z območja Balkana idr., ki se ukvarjajo s temami, povezanimi z Balkanom, in bi radi sodelovali z regijo. Rok prijave: 19. marec.
 • Laboratorij SeriesLab za profesionalne scenariste ali režiserje (v sodelovanju s producentom), ki sodelujejo pri projektu. Rok prijave: 31. marec.
 • SeriesLab Talents 2023 za izkušene scenariste, ki so sodelovali pri vsaj enem celovečernem filmu. Rok prijave: 31. marec.
 • ANIDOX:LAB za ustvarjalce dokumentarnih animiranih filmov. Rok prijave: april 2023 (datum tbc).
 • European Showrunner Training za izkušene pisce serij. Za kandidate iz Slovenije so na voljo tudi štipendije. Rok prijave: 3. april.
 • Screen Institute usposabljanje za filmske in televizijske strokovnjake o vodenju podjetij in/ali projektov na trajnosten način, in za posameznike, ki želijo v svojem podjetju ali projektu opravljati vlogo zelenega ali trajnostnega koordinatorja. Usposabljanja vodi Katja Schwarz, ki smo jo gostili na forumu Ustvarjalnost ZA trajnost. Rok prijave: 21. april.

Za več MEDIA usposabljanj glej https://www.creative-europe-media.eu/.

MEDIA povezovanje

 • Sunny Side of the Doc za dokumentariste s projekti v razvoju ali produkciji, ki želijo svoje projekte predstaviti mednarodnemu strokovnemu občinstvu. Rok prijave: 6. april.
 • FEST – Pitching Forum dogodek za financiranje in koprodukcijo filmov, namenjen zagotavljanju možnosti za razvoj, podporo, financiranje in koprodukcijo filmskih projektov. Rok prijave: 7. april.
 • Spring International Television market (MIPTV) med 17. in 19. aprilom vabi v Cannes tudi udeležence iz držav z nizko produkcijsko močjo, med njimi je Slovenija, ki lahko zaprosijo za brezplačno akreditacijo. Za več nam pišite na info@ced-slovenia.eu.
 • Venice Gap-Financing Market je platforma, ki evropskim in mednarodnim producentom nudi pomoč pri zagotavljanju financiranja njihovih projektov. Rok prijave: 5. maj.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Funding and Tenders Portal (F&TP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu F&TP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

Partnerske ponudbe so objavljene na spletu CED Slovenija. Npr. ESCS – School of communication and media studies iz Portugalske išče partnerje za sodelovanje na razpisu Medijska pismenost 2023.

Priložnosti #NEWSmedia

Še vedno sta odprta dva poziva Cross-Border Local za lokalne čezmejne ekipe vsaj dveh profesionalnih novinarjev ali lokalne novičarske organizacije:
* Local Cross Boarder Journalism za novinarsko preiskavo o vseh vprašanjih, ki zadevajo Evropo in/ali so z njo povezana. Rok prijave: 16. marec ali 25. maj.
* Investigation Grants for Environmental Journalism za novinarsko preiskavo o okoljskih izzivih, ki so vezani na Evropo. Rok prijave: 27. april.

Opazili smo …

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Izvajalci projektov Ustvarjalna Evropa, obveščajte nas!
Poleg tega nujno preverite smernice za uporabo grafične podobe programa – na voljo so različni elementi, ki jih lahko uporabite, npr. logotipi, vizualije za družbene medije, infografike in plakati A4 v angleščini, predloge za roll-up stojala, plakat ipd. Vsak prejemnik podpore Ustvarjalna Evropa naj upošteva določila in navodila iz zadevne pogodbe z Izvajalsko agencijo EACEA.

Zavoda Otok in Kinodvor 13. in 14. marca organizirata brezplačni mednarodni strokovni seminar o vključevanju mladih v oblikovanje filmskih programov. Število mest je omejeno, obvezne so prijave. Strokovnega seminarja se bo udeležila tudi Motovila.

Pionirski dom vabi tudi na brezplačni PANG, impro večer, 15. marca ob 19.00, z improvizatorji in plesalkami Pionirskega doma. Nastopajoči si bodo skozi improvizacijsko gledališče ter sodobni ples zastavljali vprašanja na različne teme; česa si želimo manj in česa več? Kaj storiti z občutkom, da svet drvi proti svojemu koncu? Kaj nam je zares pomembno in kaj bi nam moralo biti? Dogodek je del projekta PANG.

Pionirski dom ob Svetovnem dnevu poezije 2023 20. in 21. marca že drugič po vrsti organizira Ljubljanski pesniški maraton. V dveh dneh in petnajstih urah ter desetih lokacijah bo sodelovalo vsaj 90 nastopajočih. Vabljeni vse_i, ki imate radi poezijo! Dogodek je sicer del projekta POT-VOT.

Filmski festival Kino Otok – Isola Cinema je objavil poziv za kratke filme v sekciji Video na plaži. K prijavi so vabljeni še neuveljavljeni avtorji nove generacije iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Avstrije. Omejitev glede filmskih zvrsti ni, dolžina prijavljenih filmov pa je lahko do 30 minut. Prijavite se tukaj do 23. marca.

RTV Slovenija vabi vsak torek do konca aprila med 17.00 in 18.30 na B-AIR Lab 2023 – predavanja, okrogle mize in seminarji o pomenu umetnosti in domišljije za kakovosten otroški razvoj. Aktivnosti so del projekta B-AIR.

Zavod CONA vabi v rastlinjak Botaničnega vrta Sežana, kjer bo do 31. maja 2023 na ogled delo Manje Ristić: Sonična ontologija malomarnosti kot del umetniške raziskave in projekta Acoustic Commons. V sklopu projekta je izšla tudi publikacija Ide Hiršenfelder (beepblip) z naslovom Vaje v poslušanju neslišnega, ki prevprašuje naš odnos do lokacije, njene zvočnosti in osmišljanja slišanega in obravnava različne umetniške pristope do teh tematik preko pogovorov z različnimi umetnicami_ki.

Katere dejavnosti je v letu 2022 izvedel NUK kot del projekta EODOPEN, preberete tukaj. Hkrati pa vas vabi k sodelovanju, da pomagajte pri izboru gradiva za digitalizacijo.

Gledališče Glej s predstavo Pride tak dan, pride tako leto, pride pajk, ki je del projekta FUN, marca gostuje na Nizozemskem.

Založba Goga je predstavila knjižni program, ki letos »poka po šivih, saj na seznamu prihajajočih del odmevajo tako domača kot tudi svetovna pisateljska imena. […] Knjigoljubce bodo prsti zasrbeli predvsem zaradi izdaje prvega dela trilogije CoDex 1962: Tvoje oči so me videle uveljavljenega islandskega pisatelja Sjona, znanega po tesnem sodelovanju z glasbenico Björk«, ki ga je Goga izdala s podporo Ustvarjalne Evrope.

Kulturni center Danilo Kiš je sporočil, da je pričel z aktivnostmi literarnega projekta Slavic Soundwalking / Slovanski zvočni sprehod. Gre za multimedijski projekt, ki promovira južnoslovanske književnosti, slovanske jezike in spodbuja transnacionalno kulturno sodelovanje s pomočjo interaktivne mobilne aplikacije, aktivirane na javnih površinah v Ljubljani Zagrebu in Beogradu.

FeKK – Festival kratkega filma v Ljubljani je del novoustanovljene festivalske mreže The END za spodbujanje filmske kritike in vključevanje občinstva. Mrežo sestavljajo festivali Filmfest Dresden (DEU), Vienna Shorts (AUT), Lago Film Fest (ITA), Kortfilmfestival Leuven (BEL), Vilnius International Short Film Festival (LTU) in FeKK. Glavni namen mreže je spodbujati kritiški filmski diskurz s strani mlajše generacije, kot tudi za to generacijo, ter seznanjati nova občinstva s cvetočo evropsko filmsko krajino, kar vključuje partnerske delavnice, mentorske programe in različne skupnostne dejavnosti. Združenje The END v sodelovanju s spletno revijo Talking Shorts predstavlja tudi novo filmsko nagrado v vrednosti 1.000 evrov.

Film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je prejel cezarja za najboljši kratki animirani film. Iskrene čestitke!

Naslednji rok za oddajo prijav na poziv Ministrstva za javno upravo za sofinanciranje projektov NVO s podporo programov EU, vključno z Ustvarjalno Evropo, je 30. maj 2023.
V pripravi je že poziv Ministrstva za kulturo za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope.