Novice

CEDilke, marec 2022

Novosti programa Ustvarjalna Evropa. // Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. // Aktualni razpisi. // Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. // KULTURA Partnerske ponudbe. // Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili).

E-novice · 3. marca 2022

Kar je novo ….

Evropska komisija je objavila novo publikacijo Creative Europe 2014–2020: gender equality, European Green Deal, digitization, s projekti sodelovanja, ki naslavljajo politične prednostne naloge Komisije kot so evropski zeleni dogovor, enakost spolov in digitalni prehod.
Veseli nas (!!!), da so med predstavljenimi projekti tudi tisti, ki vključujejo slovenske izvajalce: Bunker, Druga godba, Kersnikova, Ljudmila, Lutkovno gledališče Ljubljana, Mesto žensk, Mladi zmaji, MoTA, NUK, PiNA, Projekt Atol, ProstoRož, RIS Dvorec Rakičan, SCCA–Ljubljana, Slovenski etnografski muzej, TiPovej!, Umetnostna galerija Maribor, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU in Urbanistični inštitut RS.

Konzorcij nagrade EU za književnost EUPL je sporočil, da bo v obdobju 2022–2024 vzpostavljen nov sistem izbora nagrajenk oz. nagrajencev. Po novem bo sedemčlanska evropska žirija namesto enega nagrajenca v vsaki od sodelujočih držav prvič podelila enega skupnega zmagovalca, poleg tega pa bo podelila tudi pet posebnih priznanj. Letos so nominirani avtorice in avtorji iz 14 držav, tj. iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Belgije, Gruzije, Grčije, Irske, Italije, Litve, Severne Makedonije, Norveške, Romunije, Slovaške, Španije in Ukrajine.

Do 25. maja lahko sodelujete pri izboru nagrade LUX. Izbirate lahko med tremi evropskimi filmi. Z glasovanjem lahko dobite priložnost, da se udeležite podelitve nagrad občinstva LUX, ki bo 8. junija 2022 v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

#Rezultati
Še niste prejeli rezultatov za vašo prijavo na razpis Kultura/MEDIA za leto 2021? Bodite pozorni na e-sporočila Izvajalske agencije EACEA! Slednja naj bi do konca februarja 2022 prijavitelje obvestila, ali so bili na razpisu uspešni ali ne.

Obveščanje o rezultatih KULTURA Evropski projekti sodelovanja: Kolegi iz EACEA so nas 1. marca obvestili, da so vsa obvestila z informacijo o rezultatih prijav na razpis COOP 2021 končno zapustila sistem in naj bi prispela v e-nabiralnike prijaviteljev. Preverite in nas obvestite. Držimo pesti!
V primeru, da vam tokrat ni uspelo, lahko prijavo nadgradite in ponovno poskusite. Letošnji rok za prijave COOP 2022 se izteče že 31. marca! Vabljeni na delavnico za prijavitelje v petek, 4. marca ob 10.00. Prijave obvezne tukaj.

Na portalu Funding & Tender Opportunities so objavljeni rezultati naslednjih razpisov za leto 2021:
Evropske mreže (CREA-CULT-2021-NET)
Panevropske organizacije (CREA-CULT-2021-PECE)
Evropski filmski festivali (CREA-MEDIA-2021-FEST)
Filmi v gibanju (CREA-MEDIA-2021-FILMOVE)
Razvoj inovativnih orodij & novih poslovnih modelov (CREA-MEDIA-2021-INNOVBUSMOD)
Dostop do trgov in mreženje (CREA-MEDIA-2021-MARKETNET)
Razvoj talentov in usposabljanja (CREA-MEDIA-2021-TRAINING)
Evropska kinematografska mreža (CREA-MEDIA-2021-CINNET)
Novinarska partnerstva (CREA-CROSS-2021-JOURPART)

Pozor: rezultati še niso dokončni, saj še vedno poteka proces podpisovanja pogodb z EACEA.
Kljub temu pa lahko že čestitamo trem filmskim festivalom Kino Otok, Liffe in Animateka ter DSAF – Društvu slovenskega animiranega filma (usposabljanje CEE Animation Workshop), ki so prejeli podporo Ustvarjalne Evrope.

Ogled za nazaj: Evropski filmski form za bolj zeleno AV industrijo. Če ste zamudili spletni pogovor o čezmejnem sodelovanju na področju prizadevanj k podnebno bolj nevtralni in zeleni AV industriji, si posnetek lahko ogledate tukaj.

Ne zamudite

Motovila (CED Slovenija) organizira informativne in svetovalne dogodke za deležnike, ki pripravljajo projektne vloge za razpise Ustvarjalna Evropa v letu 2022. V marcu izpostavljamo dve brezplačni spletni delavnici za prijavitelje. Delavnic ne bomo snemali, ponovitve ne bo.

Delavnica za prijavitelje Kultura projekti sodelovanja
KDAJ: 4. marec, 10.00–13.00
Prijave TUKAJ do četrtka, 3. marca do 13.00.

Delavnica za prijavitelje MEDIA Mreže evropskih festivalov
KDAJ: 11. marec, 10.00–12.00
Prijave TUKAJ do četrtka, 10. marca do 13.00.

Motovila v sodelovanju s Centrom za kreativnost, zavodom Kinoatelje in EPK Nova Gorica/Gorizia GO!2025 organizira program usposabljanja Mala šola kulturnega menedžmenta – serijo treh strokovnih usposabljanj: #1 finančni menedžment (8. marec), #2 razvoj občinstev (5. april) in #3 osnove komuniciranja (12. april).
Prijave za udeležbo na:
* seriji usposabljanj NA LOKACIJI do petka, 4. marca do 12.00;
* samo na posameznem SPLETNEM predavanju do zadnjega petka pred dogodkom (4. marec, 1. april in 8. april).

Na povabilo Društva slovenskih založnikov bomo 10. marca v Trubarjevi hiši literature sodelovali na dogodku pod naslovom Predstavitev: razpis Ustvarjalna Evropa in priložnosti za založnike. Krovni evropski program za kulturni in ustvarjalne sektorje tudi založnikom nudi sredstva za prevajanje, promocijo in distribucijo svežnja leposlovnih del iz in v upravičene jezike. Trenutno je odprt razpis KULTURA Kroženje evropskega leposlovja z rokom za oddajo vlog 31. maj.

Ne spreglejte: Izvajalska agencija EACEA je napovedala številne javne spletne seminarje (okolje webex), ki so vam lahko v pomoč pri pripravi projektnih vlog na razpise Ustvarjalna Evropa za leto 2022 (MEDIA in Medsektorski sklop). Seminarji bodo potekali v angleškem jeziku, približno po dve uri, predhodna prijava pa ni potrebna.

MAREC
* 7. 3. ob 14.00: MEDIA Networks of Festivals
* 8. 3. ob 14.00: MEDIA TV&Online
* 9. 3. ob 11.00: MEDIA 360°/Markets/Training
* 9. 3. ob 14.00: MEDIA VOD Networks and Operators
* 10. 3. ob 11.00: MEDSEKTORSKI SKLOP Media Literacy
* 11. 3. ob 14.00: MEDIA Video Games and Immersive Content
* 15. 3. ob 11.00: MEDIA European slate and mini-slate development
* 17. 3. ob 14.00: MEDIA Innovative Tools

APRIL
* 6. 4. ob 11.00: MEDSEKTORSKI SKLOP Journalism partnerships / Media Freedom and Pluralism
* 7. 4. ob 14.00: MEDIA European Film sales
* 21. 4. ob 11.00: MEDSEKTORSKI SKLOP Innovation Lab
* 26. 4. ob 14.00: MEDIA European co-development

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa za leto 2022 z rokom do 17.00.00:
– KULTURA Evropski projekti sodelovanja: 31. marec
– KULTURA Kroženje evropskega leposlovja: 31. maj
– MEDIA Filmi na poti: 15. marec in 5. julij
– MEDIA TV in spletne vsebine: 5. april in 20. september
– MEDIA Razvoj inovativnih orodij & novih poslovnih modelov: 7. april
– MEDIA mreže evropskih festivalov: 7. april
– MEDIA Razvoj videoiger & XR vsebin: 12. april
– MEDIA Razvoj skupine projektov: 27. april
– MEDIA Razvoj talentov in usposabljanja: 4. maj
– MEDIA Dostop do trgov in mreženje: 28. junij
– MEDIA Mini razvoj skupne projektov: 8. september
– MEDIA Razvoj evropskih ko-produkcij: 8. september
– MEDSEKTORSKI SKLOP – Medijska pismenost: 6. april
– MEDSEKTORSKI SKLOP – Novinarska partnerstva: 7. september
– MEDSEKTORSKI SKLOP – Laboratorij za ustvarjalne inovacije: 7. september

POZOR: Besedilo razpisa je že na voljo, pri nekaterih razpisih bodo prijavnici obrazci dodani kasneje.
Več o časovnici drugih razpisov Ustvarjalne Evrope v vseh treh sklopih TUKAJ.
Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities

MEDIA usposabljanje

Serija usposabljanj za ustvarjalce dokumentarnih projektov:
* DocCeleratorRoughCut (6.–7. apr. 2022). Rok prijave: 9. marec
* DocCeleratorStory Dates (16.–17. maj 2022). Rok prijave: 9. april.

CICAE – Art Cinema CICAE Arthouse Cinema Training & Mentoring programme: 6-mesečni mentorski program s poudarkom na razvoju občinstva, zelenih praksah in inovativnih poslovnih modelih. Rok prijave: 15. april.

Green Film Lab se osredotoča na uvajanje zelenih praksah v filmsko produkcijo in svetuje, kako pridobiti zeleni certifikat. Prva delavnica bo potekala v Trentu, 29. april–1. maj, sledita še dve delavnici na temo zelene produkcije. Rok prijave za prvo delavnico: 25. marec.

MFI Script 2 Film Workshops 2022 za scenariste, producente in režiserje s celovečernim filmom, televizijsko serijo ali dokumentarnim projektom v razvoju. Rok prijave s projektom je 30. marec, brez projekta pa 20. april.

Serial Eyes: intenzivno 8-mesečno usposabljanje za scenariste in ustvarjalce TV serij, s fokusom na razvoju in produkciji. Rok prijave: 6. maj.

Cinekid Script LAB je 6-mesečni program usposabljanja za scenariste z otroškim celovečernim filmom ali serijo. Rok prijave: 24. maj.

POZOR: Pri razpisovalcih programov in/ali Slovenskem filmskem centru preverite možnosti podpore pridobitve štipendij za kritje šolnine ali za kritje stroškov potovanja.

MEDIA povezovanje

MIPTV 2022 – MEDIA Umbrella Stands nudi možnost brezplačne udeležbe na največjem koprodukcijskem dogodku za TV in digitalne vsebine v Cannesu, med 4. in 6. aprilom letos. Za več informacij glede udeležbe nam že danes pišite na ines.kezman@ced-slovenia.eu.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Preverite sveže partnerske ponudbe iz Portugalske (Via Urbana) ali Poljske (CRAVE Music Agency, Spółdzielnia Muzyczna contemporary ensemble, Regional Museum in Rzeszów).

Opazili smo …
[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Celovečerni igrani film Fantasy režiserke Katarine Rešek- Kukle izbran za 44. edicijo francoske rezidence Cinéfondation kanskega festivala.

Na mednarodni koprodukcijski tržnici FEST Forward sta se predstavila tudi Blok 5 režiserja Klemna Dvornika in Noben glas režiserke Ester Ivakič.

KUD Sodobnost vabi k ogledu pogovora o različnih strategijah motiviranja za branje, spodbujanju branja pri otrocih, tekmovalcem Bralnega vlaka pa dali tudi bralni nasvet. Pogovor je 2. marca moderirala Urška Bračko.

KUD Police Dubove je konec februarja pričel s tretjo sezono Slovanskega bralnega kluba, pripravili pa so tudi spomladanski ciklus spletnih seminarjev za moderatorje bralnih klubov, tokrat kar v 4 zahtevnostnih stopnjah: začetni, nadaljevalni, izpopolnjevalni in višji izpopolnjevalni.

Odpuščanje režiserke Marije Zidar je otvoritveni film 24. Festivala dokumentarnega filma (9.–16. marec) v Ljubljani. Po festivalu film začenja svojo pot po slovenskih kinih.

Dokumentarni film Smučarske sanje režiserke Haidy Kanlcer bo imel svetovno premiero 13. marca na festivalu dokumentarnega filma v Solunu, slovenska premiera pa bo sklenila Festival dokumentarnega filma (9.–16. marec) v Ljubljani.

12. marca vabljeni v Kinodvor na premiero češkega lutkovnega celovečerca Tudi miši gredo v nebesa. Po ogledu filma se bo organizirana delavnica Društva Slon.

Zavod Otok ima odprt poziv za prostovoljce, ki želijo sodelovati na18. mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok (Izola, 1.–5. junij). Vabljeni vsi, ki imate radi film in se želite neformalno praktično usposobiti na področju organizacije filmskih in kulturnih dogodkov. Rok prijave je 1. april.

Izvajalci projektov Ustvarjalna Evropa, obveščajte nas!

Motovila v sklopu dejavnosti CED Slovenija pripravlja serijo t. i. ustvarjalnih zgodb Creative Europe Stories z namenom promocije EU programa Ustvarjalna Evropa. Januarja smo dodali zgodbe zavoda Nosorogi, Radiotelevizije Slovenija in Druge godbe. Naj vam bo v navdih, še posebej, če snujete evropski projekt!

Berite, berite, preberite ….

Kaj je Ustvarjalna Evropa?
ABC KULTURA za razpisi 2022
ABC MEDIA za razpisi 2022
Ustvarjalna Evropa – kdo lahko sodeluje?
Kje preverim, ali moja organizacija že ima PIC kodo?
Financiranje EU za kulturne in ustvarjalne sektorje

Evropska komisija je objavila smernice za komuniciranje, ki so lahko v pomoč upravičencem do sredstev Ustvarjalne Evrope.

NASVET za vse, ki izvajate ali zaključujete projekte prejšnje generacije Ustvarjalne Evrope 2014–2020:
Kako pravilno navajati podporo programa Ustvarjalna Evropa 2014–2020?
Ustvarjalna Evropa: kje najdem dokumentacijo za poročanje?