Novice

CEDilke, maj 2024

Novosti programa Ustvarjalna Evropa * Dogodki, ki jih pripravljamo za vas * Zelene prakse * RAZPISI * MEDIA usposabljanje in povezovanje * KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih * Priložnosti Ustvarjalna Evropa

E-novice · 8. maja 2024

Novosti programa Ustvarjalna Evropa

Ustvarjalna Evropa od leta 2014 podpira projekte za spodbujanje kulturne raznolikosti, umetniškega izražanja in krepitev gospodarskega potenciala ustvarjalnih industrij. CED Slovenija bo 10 let sodelovanja v programu EU praznovala 10. maja v Ljubljani.

Med prejemniki znaka evropske dediščineEuropean heritage label (EHL) 2023 tudi projekt Cisterscapes, v katerega sta vključena samostan Stična (zanj Muzej krščanstva na Slovenskem) in nekdanji cistercijanski samostan Marijin studenec v Kostanjevici na Krki (zanj Galerija Božidar Jakac). Čestitamo!

Nagrado EUPL 2024 je prejel danski pisatelj Theis Ørntoft za delo Jordisk (založba Gyldendal). Poleg tega je sedem članska ocenjevalna komisija podelila pet posebnih priznanj, ki ga je prejela tudi slovenska avtorica Tina Vrščaj za roman Na klancu, ki je izšla pri založbi Cankarjevi založbi. Čestitamo!

Dogodki, ki jih pripravljamo za vas

Dan Evrope praznujemo s filmom, 9.–12. maj: CED MEDIA pisarne iz Bolgarije, Hrvaške in Slovenije bodo omogočile brezplačen spletni ogled filmov, ki so nastali s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA.

Info dan Ustvarjalna Evropa v Mariboru, 13. maj: O priložnostih za financiranje mednarodnega sodelovanja in povezovanja, ki jih omogoča program EU Ustvarjalna Evropa KULTURA. V sodelovanju z zavodom PIP. Prijave obvezne.

KULtorek je namenjen brezplačnemu svetovanju o programu Ustvarjalna Evropa. Predhodne prijave so obvezne.

NAPOVEDUJEMO: Na letošnji 20. ediciji Kina Otok med 5. in 9. junijem bomo v sodelovanju s Kino Otok – Isola Cinema nadaljevali razpravo o trajnostnih okoljskih praksah v kulturi in filmu. Osrednja gostja in mentorica delavnice bo Claudia Ziegenfuß iz združenja Kijufi (DE), ki v mreži Young4Film koordinira vzpostavitev listine o trajnostnem razvoju in družbeni ozaveščenosti na področju aktivnosti razvoja mladega občinstva.

Zelene prakse🌱🌱🌱

Evropska in mednarodna zveza knjigotržcev (EIBF) in njeni člani mreže knjigotržcev RISE so objavili raziskavo Study on the sustainability of the bookselling sector: state of play, challenges and sector improvements, avtorjev Davida Piovesana in Fanny Valembois, o najboljših praksah, ki jih lahko knjigarnarji uporabijo za vodenje bolj trajnostne in ekološko ozaveščene knjigarne. Priporočamo v branje!

Mreža Reset! network – European network of independent cultural and media organisations s podporo Ustvarjalne Evrope je izdala obsežno poročilo Atlas neodvisne kulture in medijev. V drugem poglavju se osredotočajo na neodvisni sektor z vidika njegovega prizadevanja za ekološko zavezanost. Na podlagi spoznanja o ekološkem vplivu kulture želi Reset! poudariti zavezanost neodvisnih kulturnih in medijskih struktur, da poskušajo te vplive omejiti.

Pomnite: Zeleni prehod je horizontalni cilj, ki ga morajo naslavljati prav vsi prijavitelji na razpise Ustvarjalna Evropa, tudi ko »ozelenitev« ni njihova glavna prednostna naloga.

Razpisi

Večina razpisov Ustvarjalna Evropa v vseh treh sklopih KULTURA, MEDIA in Medsektorski sklop (CROSS) za leto 2024 je že zaključenih, objavo novega razpisnega cikla pričakujemo jeseni letos.

Še aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa za leto 2024 so sicer dostopni na povezavi tukajInformacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities in CED Slovenija. Raziščite prenovljeni portal EU FTOP za financiranje in razpise.

Če ste zamudili ali preskočili zadnje razpisne roke, preverite, kateri razpisi Ustvarjalna Evropa KULTURA, MEDIA in CROSS bodo še aktualni do konca izteka programa, tj. do leta 2027.

Iztekajo se razpisi Kultura premika EvropoCulture Moves Europe za individualno mobilnost za umetnike in kulturne delavce – razpis odprt do 31. maja ter za gostitelje rezidenčnih programov – razpis odprt do 15. maja. Priporočamo obisk majskih spletnih info srečanj, ki jih organizira Goethe institut Bruselj!

Odprt je drugi razpis LIVEMX za podporo evropskemu glasbenemu sektorju, ki je namenjen spodbujanju bolj raznolikega in trajnostnega glasbenega sektorja v Evropi. Podpora bo dodeljena projektom za izvoz glasbe, glasbena prizorišča ter digitalno kroženje in sodelovanje. Rok za prijave je 24. junij.

V okviru projekta Culture Helps / Культура допомагає, ki je sofinanciran iz programa Ustvarjalna Evropa, je objavljen tretji razpis za sofinanciranje projektov na področju spodbujanja integracije zaradi vojne razseljenih Ukrajincev s pomočjo kulture. Rok prijave je 24. junij.

Če želite sodelovati kot ocenjevalka_ec evropskih razpisov, ste vabljeni, da na portalu FTOP izkažete interes in se s prijavo vključite v podatkovno bazo potencialnih ocenjevalcev (Portal Expert Database).

MEDIA usposabljanje

Atelier Ludwigsburg Paris 2024 za bodoče producente in distributerje do 30 let s predhodnim znanjem iz filmske industrije. Rok prijave: 31. maj.

ACE Series Special delavnica za izkušene TV producente na področju razvoja in produkcije TV serij. Rok prijave: 4. junij.

Eureka Series Programme za scenariste in producente serij s scenarističnimi izkušnjami in z zanimanjem za ustvarjalno produkcijo. Rok prijave: 6. junij.

MIDPOINT Writers´ Room za scenariste in producente brez konkretnega projekta v razvoju. Rok prijave: 21. junij.

Biennale College Cinema delavnica za mlade filmske ustvarjalce za razvoj in produkcijo celovečernih filmov z majhnim proračunom, ki bodo predstavljeni na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah. Rok prijave: 4. julij.

MEDIA povezovanje

Galway Film Fair 2024 za producente s projektom igranega, dokumentarnega, animiranega filma ali televizijske serije, ki so že prejeli sredstva za razvoj. Rok prijave: 13. maj.

CineLink Work in Progress koprodukcijski dogodek na Sarajevskem filmskem festivalu za filme v postprodukciji. Rok prijave: 7. junij.

The Euro-Mediterranean Documentary Market za producente in filmske ustvarjalce z dokumentarci v razvoju in/ali dokončanimi. Rok prijave: 30. junij.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

  • Aktualne partnerske ponudbe tujih organizacij so objavljene na spletu CED Slovenija.
  • Če želite, lahko vašo partnersko ponudbo posredujemo evropski mreži centrov CED. Kako, preverite tukaj.
  • Funding and Tenders Portal (FOTP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu FOTP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

Opazili smo priložnosti s podporo Ustvarjalna Evropa

Na dan Evrope, 9. maja Inštitut IRDO vabi v Maribor na 📣 otvoritev murala, veliko stensko poslikavo z naslovom Ptice z otoka na Srednji šoli za oblikovanje Maribor, ki je nastala kot del projekta YAFE – Mladinska umetnost za zemljo s podporo Ustvarjalne Evrope. IRDO smo povabili tudi na info dan v Maribor, 13. maja.

Študenti oblikovanja, arhitekture in obrti starejši od 18 let vabljeni k prijavi na poletno šolo pletenja košar v mestu Loulé na Portugalskem v organizaciji Passa Ao Futuro partnerja platforme MADE IN. Udeleženci bodo skupaj z mentorji iskali nove načine pletenja in uporabe materialov, ob zaključku ustvarjeni kosi pa bodo posebej razstavljeni. Rok za prijave je 📣 12. maj do 23:50 (WET).

Izteka se odprti poziv, ki jo koordinira Fakulteta za arhitekturo UL. Strokovnjaki, misleci in ustvarjalci imajo možnost postati štipendisti platforme LINA, tako da prijavijo radikalne ideje, praktične rešitve, teoretične vpoglede ali prakse, ki spodbujajo razmišljanje o okoljski krizi. 25 izbranih avtorjev bo prihodnje leto oktobra povabljenih na konferenco LINA 2024 v Sarajevo. Rok za oddajo prijav je 📣 13. maj.

Umetnostna galerija Maribor je kot del projekta reCITYing objavila poziv za predložitev primerov dobrih praks s področja reaktivacije urbanih središč. Rok za oddajo je 📣17. maj.
Poleg tega UGM med 17. maj in 28. julijem v Mariboru organizira 📣EKO 9 Trienale umetnost in okolje: Oči v skali. EKO 9 je nastal pod okriljem evropskega projekta EMPACT, ki pod sloganom »Umetnost razmišljanja kakor gora« naslavlja teme ustvarjalna trajnost, sočutje do narave ter sočutni in odporni umetniki.

Po aprilski premieri v Beogradu predstava Konec sveta v treh dejanjih o nasilju nad ženskami v času pandemije maja gostuje v Zagrebu, 📣junija pa bo na odru SNG Maribor v sklopu Borštnikovega srečanja. Predstava je del projekta Senčna pandemija – skriti glasovi. SNG / Borštnikovo srečanje Maribor smo povabili tudi na info dan v Maribor, 13. maja.

Platforma za sodobni ples Moving Balkans vabi plesalce sodobnega plesa k prijavam del za festival Moving Balkans Contemporary Dance Showcase, ki bo maja prihodnje leto. Rok prijave je 📣2. junij.

Na festivalu Kino Otok (5.–9. junij) bo Motovila (CED Slovenija) v v sodelovanju s Kino Otok – Isola Cinema organizirala delavnico o trajnostnih okoljskih praksah v kulturi in filmu. Gostja dogodka bo Claudia Ziegenfuß iz združenja Kijufi (DE), ki v mreži Young4Film koordinira vzpostavitev listine o trajnostnem razvoju in družbeni ozaveščenosti na področju aktivnosti razvoja mladega občinstva.

Po lanskem decembrskem simpoziju Srečevanja z gozdom istoimenskega projekta, ki ga koordinira Društvo Igor Zabel, so partnerji projekta objavili seznam knjig in člankov, ki so jih predavatelji citirali ali omenili v svojih predstavitvah. Vabljeni k branju.

Tretji film režiserke Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike, ki je prejel MEDIA podporo za razvoj, je bil izbran med deset filmov glavnega mednarodnega tekmovalnega programa filmskega festivala Tribeca v New Yorku.