Novice

CEDilke, maj 2023

Novosti programa Ustvarjalna Evropa. * Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. Zelene prakse. * Aktualni razpisi. * Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. * Priložnosti NEWSmedia. * KULTURA Partnerske ponudbe. * Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili …). In tudi priložnosti za sofinanciranje projektov Ustvarjalna Evropa.

E-novice · 11. maja 2023

Kar je novo ….

#Rezultati razpisov Ustvarjalna Evropa2022: ali veste, da je na razpisih Ustvarjalna Evropa za leto 2022 uspelo 49 slovenskim organizacijam, ki sodelujejo skupaj pri 57 projektih in za katere so skupaj prejele 5,2 milijona EUR evropskih sredstev? Več razkrijemo kmalu.

Lenart Piano je med letošnjimi nominiranci za nagrado YTAA, in sicer za projekt »Ali lahko gradimo drugače?«, ki je idejna zasnova tovarne konopljinega betona v Šmatevžu pri Gomilskem. Čestitamo!

Martina Vidaić iz Hrvaške je letošnja dobitnica nagrade EU za književnost EUPL. Posebno omembo je prejelo še pet avtorjev, in sicer Maud Simonnot iz Francije, Ag Apolloni s Kosova, Iida Rauma s Finske, Tõnis Tootsen iz Estonije in Χάρη Ν. Σπανού (Hari N. Spanou) s Cipra.

Evropska komisija je objavila rezultate razpisa KUTURA Perform Europe, na katerem je izbrala konzorcij partnerjev, ki ga sestavljajo IETM, EFA, Circostrada, EDN, Pearle* in IDEA Consult. V naslednjih treh letih bodo omogočili podporo za čezmejno gostovanje in digitalno distribucijo del na področju uprizoritvenih umetnosti v državah članicah Ustvarjalne Evrope. Prvi razpisi naj bi bili objavljeni konec leta 2023. Vabljeni k obisku spletišča Perform Europe.

Evropska komisija uvaja nov ukrep za podporo spomenikom z znakom evropske dediščine. European Heritage Label Bureau bo do leta 2026 izvajal projekt za krepitev zmogljivosti osebja in koordinatorjev spomeniških območij, vrednega 3 milijone EUR. Z Znakom se v Sloveniji ponašajo Partizanska bolnica Franja, Spominska cerkev Sv. Duha na Javorci in Prešernova Zdravljica (NUK kot sedež spomeniškega območja).

Ne zamudite ….

Za vas organiziramo:
🟢 Srečanje predstavnikov organizacij, ki so na razpisih Ustvarjalna Evropa za leto 2022 uspešno pridobili evropska sredstva.
Ljubljana, 17. maj. Na povabilo.
🟢 Info srečanje Kultura premika Evropo za rezidence za izvajalce/upravljalce rezidenčnih programov, ki jih zanima razpis Kultura premika Evropo za rezidence.
Ljubljana, 23. maj. Prijave odprte.
🟢 Delavnica S konkretnimi koraki do trajnostnih kulturnih dogodkov.
Izola, 8. junij. Prijave odprte. 🌱
🟢 KULtorek: Dogodek je namenjen brezplačnemu svetovanju o programu Ustvarjalna Evropa.
Predhodne prijave obvezne na info@ced-slovenia.eu.

Priporočamo obisk: Marché du Film de Cannes: Let’s celebrate the MEDIA community!
CED pisarne vabijo na srečanje in druženje na MEDIA stojnico na filmskem festivalu v Cannesu.
18. maj ob 17.30: Srečanje prejemnikov podpore sklopa POSLOVANJE – Business Cluster
21. maj ob 17.30: Srečanje prejemnikov podpore sklopa VSEBINE – Content Cluster
22. maj ob 17.30: Srečanje prejemnikov podpore sklopa OBČINSTVA – Audience Cluster
Vstop možen samo z vabilom, za več informacij piši na ines.kezman@ced-slovenia.
Preverite še preostali program, ki se bo odvijal v MEDIA paviljonu.

Zelene prakse: začnite z majhnimi koraki 🌱🌱🌱

DELAVNICA S konkretnimi koraki do trajnostnih kulturnih dogodkov – prijave odprte!
Izola, 8. junij (10.00–13.00), na festivalu Kino Otok
Delavnica s praktičnimi rešitvami za bolj trajnostno delovanje kulturnih organizacij v času podnebne krize. V sodelovanju z Umanotero, slovensko fundacijo za trajnostni razvoj. Namenjena je predstavnikom kulturnih in ustvarjalnih organizacij (javnih in zasebnih) ter lokalnih skupnosti, ki dejavno razmišljajo o premiku k bolj trajnostnim praksam. Prost vstop, obvezne pa so predhodne prijave do 5. junija na pro@isolacinema.org ali info@motovila.si.

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa z rokom za oddajo vlog v letu 2023:
Objavljena sta dva razpisaKultura premika Evropo #CultureMovesEurope:
✔️ za individualno mobilnost, namenjen ustvarjalcem in kulturnim delavcem. Rok prijave je 31. maj.
✔️ za gostitelje rezidenc, namenjen pravnim osebam, ki izvajajo rezidenčne projekte. Rok prijave je 15. junij. NE SPREGLEJTE: Goethe inštitut v petek, 12. maja ob 11.00, organizira spletno srečanje z informacijami o razpisu, CED Slovenija pa v Ljubljani, 23. maja.

⏰ MEDIA Produkcija TV in spletnih vsebin: rok 16. 5.
– MEDIA Razvoj mini skupne projektov: rok 1. 6.
– MEDIA Podpora za prodajne agente: rok 20. 6.
– MEDIA Filmi na poti: rok 4. 7.

Evropska komisija sporoča, da bo predvidoma avgusta sprejet delovni program za kulturo 2024. Pomeni, da naj bi nato jeseni sledila objava razpisov KULTURA za leto 2024, in sicer za projekte sodelovanja (oktober 2023), kroženje evropskega leposlovja (januar 2024), platforme (november 2023) in mreže (december 2023).

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities. Pri pripravi projektnih vlog so vam lahko v pomoč posnetki preteklih seminarjev EACEA.

Če želite sodelovati kot ocenjevalka_ec evropskih razpisov, ste vabljeni, da na portalu FTOP izkažete interes in se s prijavo vključite v podatkovno bazo potencialnih ocenjevalcev (Portal Expert Database).

MEDIA usposabljanje

✔️ Cinekid Script Lab za scenariste ali režiserje otroških filmov. Rok prijave: 28. maj.
✔️ Atelier Ludwigsburg-Paris za bodoče producente in distributerje do 30 let s predhodnim znanjem iz filmske industrije. Rok prijave: 31. maj do 12.00.
✔️ ACE Series Special delavnica za izkušene TV producente na področju razvoja in produkcije TV serij. Rok prijave: 6. junij.
✔️ Biennale College Cinema delavnica za mlade filmske ustvarjalce za razvoj in produkcijo celovečernih filmov z majhnim proračunom, ki bodo predstavljeni na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah. Rok prijave: 3. julij.
Za več MEDIA usposabljanj glej https://www.creative-europe-media.eu/

MEDIA povezovanje

✔️ Kids Kino Industry mednarodni koprodukcijski forum za ustvarjalce filmov in serij za mlado občinstvo vseh formatov v razvoju / v nastajanju. Rok prijave: 12. maj.
✔️ DOK Co-Pro Market za producente, ki želijo pridobiti sofinanciranje za dokumentarne filme (tudi animirane) v razvoju. Rok prijave: 29 junij.
✔️ The Euro-Mediterranean Documentary Market za producente in filmske ustvarjalce z dokončanimi dokumentarci in dokumentarci v razvoju. Rok prijave: 30. junij.
✔️ Church of XR za ustvarjalce vsebin XR, ki jih zanima pripovedovanje vsebin. Rok prijave: 30. junij.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Sveže partnerske ponudbe v spletni bazi partnerskih ponudb CED Slovenija iz Finske (Rällä) in Grčije (Culture Select) na področju uprizoritvenih umetnosti.

Če želite, lahko da vašo partnersko ponudbo posredujemo evropski mreži centrov CED. Kako, preverite tukaj. Aktualne partnerske ponudbe tujih organizacij so objavljene na spletu CED Slovenija.

Funding and Tenders Portal (FOTP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu FOTP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

Priložnosti #NEWSmedia

Kot del projekta Cross-Border Local s podporo Ustvarjalne Evrope se ta mesec zaključuje poziv Local Cross Boarder Journalism za lokalne čezmejne ekipe vsaj dveh profesionalnih novinarjev ali lokalne novičarske organizacije, in sicer za novinarsko preiskavo o vseh vprašanjih, ki zadevajo Evropo in/ali so z njo povezana. Rok prijave: 25. maj.

Opazili smo …

Izvajalci projektov Ustvarjalna Evropa, obveščajte nas!
Poleg tega nujno preverite smernice za uporabo grafične podobe programa – na voljo so različni elementi, ki jih lahko uporabite, npr. logotipi, vizualije za družbene medije, infografike in plakati A4 v angleščini, predloge za roll-up stojala, plakat ipd. Vsak prejemnik podpore Ustvarjalna Evropa naj upošteva določila in navodila iz zadevne pogodbe z Izvajalsko agencijo EACEA.

Pri Mladinski knjigi sta kot del projekta Vračanje svobode (RE-FREE) izšli dve deli. Nemška pisateljica Dita Zipfel se predstavlja s knjigo Kako mi je norost razložila svet v prevodu Anje Zag Golob, danska pisateljica mlajše generacije Lise Villadsen pa s knjigo Kvantni skok, ki jo je prevedel Darko Čuden.

Med 12. in 13. majem bo v Gledališču Glej potekal mednarodni mladinski festival FuN! Festival, kjer se bodo srečali partnerji in mladinske skupine projekta Future = NOW! A Youth Manifesto z gosti iz Het Stichting Theaterschip (NL) in NDM Ateliér (CZ). V dveh dneh se bodo v Ljubljani in Kranju zvrstile številne predstave, zato ne zamudite pestrega programa.

Slovenski gledališki inštitut vabi na predstavitev projekta in publikacij Klasiki v stripu, ki bo v torek, 16. maja ob 10. uri v Ljubljani. Predstavili bodo projekt Klasiki v stripu in tri stripe, ki so nastali v okviru projekta, tj. Alfred Jarry: Kralj Ubu ali Poljaki, avtor stripa Ciril Horjak – dr. Horowitz, William Shakespeare: Romeo in Julija, avtor stripa Juraj Martiška ter Sofoklej: Antigona, avtor stripa Daniel Chmielewski.

Založba Malinc se bo v okviru projekta LIT-UP med 18. in 19. majem mudila v Torinu, kjer bodo obiskali sejem Salone Internazionale del Libro. Tam bo potekala prva delavnica, ki bo založnikom in avtorjem pomagala izboljšati sposobnosti in zmogljivosti za sodelovanje na mednarodnih sejmih. V Torinu bodo tudi drugi predstavniki slovenskih založb, tj. Hart, Muck Blažina, KUD Zrakogled in KUD Sodobnost International.

Kot del projekta Evropski filmski izziv, pri katerem sodeluje Innovato, še vedno poteka drugi izziv European Film Challange, in sicer do 28. maja do 23:59. Več o pravilih za sodelovanja si lahko preberete tukaj. Zmagovalec izziva bo odpotoval na Sarajevski filmski festival, ki bo med 11. in 18. avgustom.

19. Filmski festival Kino Otok že v maju in juniju organizira projekcije ter srečanja s filmskimi ustvarjalci, v Ljubljani ter v art kinematografih v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu. Glavnina festivala bo v Izoli med 7. in 11. junijem. CED Slovenija bo na festivalu Kino Otok izvedla delavnico »S konkretnimi koraki do trajnostnih kulturnih dogodkov«, 8. junija. Vabljeni!

KUD Sodobnost in založba Malinc sodelujeta pri organizaciji celodnevnega bralnega seminarja Vesolje med vrsticami, o tem, kako ponuditi otrokom literaturo kot dogodek, glej program. Seminar bo 30. maja v Ljubljani kot del aktivnosti projekta GG4A: inovativno medkulturno promoviranje branja. Dogodek je predvsem namenjen knjižničarjem in učiteljem slovenščine ter učiteljem razrednega pouka. Prijavnina je 20 EUR, za vse, ki so letos vključeni v projekt Naša mala knjižnica, pa je seminar brezplačen, sporoča KUD Sodobnost.

Izvajalci projektov Ustvarjalna Evropa, ne spreglejte priložnosti za sofinanciranje projektov!
Naslednji rok za oddajo prijave na razpis Ministrstva za javno upravo je 30. maj. POMNITE: MJU sporoča, da po 2. odpiranju na voljo ostaja cca. 0,6 milijona evrov.