Novice

CEDilke, maj 2022

Novosti programa Ustvarjalna Evropa. // Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. // Aktualni razpisi. // Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. // KULTURA Partnerske ponudbe // Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili …).

E-novice · 12. maja 2022

Kar je novo ….

BALATORIUM vzpostavlja program rezidenc za umetnike, ki delujejo na različnih kulturno-umetniških področjih. Rok za prijavo je 15. maj opolnoči. AiR BALATORIUM je del EPK Veszprém-Balaton 2023.

Spremljajte Evropski filmski forum (20. maj), ki je del programa 75. canskega filmskega festivala in letos v središče razprav postavlja konkurenčnost evropskega AV sektorja na svetovni ravni. Poleg tega priporočamo obisk MEDIA stojnic, kjer bodo letos potekale štiri konference. Na letošnjem festivalu se bo sicer predstavilo petnajst filmov s podporo MEDIA. Kar trije med njimi tekmujejo za najprestižnejšo nagrado Zlata palma. Več tukaj.

Kakšna bi morala biti prihodnja evropska podporna shema za trajnostno in vključujočo distribucijo uprizoritvenih umetnosti? Do 23. maja podajte svoje mnenje. Pilotni projekt Perform Europe se namreč približuje svoji zadnji fazi – oblikovanju političnih priporočil za nacionalne in evropske oblikovalce politik, da bodo vzpostavili podporni sistem, ki bo omogočil trajnostna in vključujoča čezmejna gostovanja in predstavitve uprizoritvenih umetnosti.

Vse do 25. maja lahko prispevate glas za svoj najljubši nominirani film za nagrado LUX, ki jo letno podeljuje Evropski parlament.

Ali ste vedeli, da pobuda NEWS združuje več instrumentov financiranja za sektor novičarskih medijev? Tudi Ustvarjalna Evropa v okviru medsektorskega sklopa. Trenutno je aktualni razpis za podporo novinarskim partnerstvom (odprt do 7. septembra 2022). Centri CED iz 13 držav, med njimi CED Slovenija, 1. julija organiziramo spletni dogodek “NEWS Pitch“ za medije in novinarske organizacije.

Evropska komisija je aprila znak evropske dediščine za leto 2021 podelila 12 znamenitostim, ki so imele pomembno vlogo v zgodovini in kulturi Evrope ter pri oblikovanju EU. Komisija je vse od leta 2011 do danes podelila že 60 znakov, med njimi tudi trem spomeniškim območjem iz Slovenije, tj. Prešernovi Zdravljici – Narodni in univerzitetni knjižnici (2020), Cerkvi Sv. Duha na Javorci (2017) in Partizanski bolnici Franja (2015).

Ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic je bila podeljena nagrada EUPL za leto 2022, ki jo prejme Iva Pezuashvili iz Gruzije za roman A garbage chute. Evropska žirija je podelila še pet posebnih priznanj, ki so jo prejeli Eugenia Kuznetsova (UA), Gaea Schoeters (BE), Slađana Nina Perković (BA), Tadhg Mac Dhonnagáin (IE) in Jacobo Bergareche (ES).

Ste zamudili oddajo Panoptikum na temo kultura v evropskih projektih? O tem, kako se slovenska kultura in umetnost se vse bolj odpirata v Evropo. Da je Slovenija uspešna pri evropskem financiranju uspešna. In da so slovenske kulturne organizacije ustvarile partnerske povezave s številnimi državami.
Voditeljica Nina Jerman je gostila našo Matejo, pa tudi Barbaro Rovere, Uroša Vebra in Tanjo Hladnik.

Ne zamudite

»Za okolju prijazne kulturne dogodke«. Izola, 2. junij od 11. do 13.00.
Kulturni in ustvarjalni sektorji lahko z lastnim zgledom prispevajo k iskanju odgovorov na aktualne podnebne in okoljske izzive. Kakšni naj bodo konkretni koraki kulturnih organizacij na poti ozelenitve?
V sodelovanju z zavodom Otok.

Razvoj avdiovizualnih projektovMaribor, 24. maj ob 16.30.
Predstavitev priložnosti za mednarodno povezovanje na področju filma in primerov dobre prakse.
V sodelovanju s Film Factory in v koprodukciji s Centrom za kreativnost.

Pitch Your Innovation! Na spletu, 20. junij od 10.00 do 13.00. 
Dogodek je namenjen predstavnikom kulturnega in ustvarjalnih sektorjev, vključno z AV, ki jih zanima razpis Ustvarjalna Evropa Laboratorij za ustvarjalne inovacije. Sodelujete lahko aktivno s predstavitvijo projekta ali v občinstvu in se z namenom sodelovanja povežete s prisotnimi udeleženci.
V sodelovanju z mrežo CED in EACEA.

Pitch for projects: News – Journalism Partnership. Na spletu, 1. julij od 10. do 13.00.
Dogodek je namenjen javnim in zasebnim medijem ter novinarskim organizacijam, ki jih zanima razpis Medsektorski sklop Novinarska partnerstva programa EU Ustvarjalna Evropa.
V sodelovanju z mrežo CED in EACEA.

Motovila sporoča, da smo na dan Evrope, 9. maja, sklenili pobudo Amplify. Eno pomembnejših sporočil je decentralizacija priložnosti financiranja in spodbud EU za več mednarodnega kulturnega sodelovanja, ki ga bo Motovila spodbujala še naprej. Spremljajte #Amplify. Naj se sliši glas kulture!

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa z roki za oddajo v letu 2022 do 17.00.00:

– KULTURA Kroženje evropskega leposlovja, CREA-CULT-2022-LIT: 31. maj
– KULTURA Znak evropske dediščine: objava junij
– KULTURA Perform Europe za področje uprizoritvenih umetnosti: objava junij
– MEDIA Evropski ponudniki VOD, CREA-MEDIA-2022-VODNET: 2. junij
– MEDIA Podpora za prodajne agente, CREA-MEDIA-2022-FILMSALES: 14. junij
– MEDIA Dostop do trgov in mreženje, CREA-MEDIA-2022-MARKETNET: 28. junij
– MEDIA Razvoj skupine projektov (»mini«), CREA-MEDIA-2022-DEVMINISLATE: 8. september
– MEDIA Razvoj projektov – evropske koprodukcije, CREA-MEDIA-2022-CODEV: 8. september
– MEDSEKTORSKI SKLOP – Novinarska partnerstva, CREA-CROSS-2022-JOURPART: 7. september
– MEDSEKTORSKI SKLOP – Laboratorij za ustvarjalne inovacije, CREA-CROSS-2022-INNOVLAB: 7. september

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities.
Če ste zamudili katerega od seminarjev Izvajalske agencije EACEA, lahko na povezavi tukaj dostopate do izročkov predstavitev in video posnetkov seminarjev.
Vsi, ki oddajate vlogo na razpis Kroženje evropskega leposlovja in ste konec aprila zamudili spletni dogodek »Push Boundaries: Translate«, ga zdaj lahko pogledate v posnetku tukaj.

MEDIA usposabljanje

Cinekid Script LAB je 6-mesečni program usposabljanja za scenariste z otroškim celovečernim filmom ali serijo. Rok prijave: 24. maj.
Atelje Ludwigsburg-Pariz je enoletni program usposabljanja za mlade evropske filmske producente in distributerje. Rok prijave: 31. maj.
Green Film Lab usposabljanje za evropske filmske strokovnjake o zelenih praksah v filmski produkciji, uporabi zelenega protokola in pridobitvi certifikata. Rok prijave: 3. junij.
eQuinoxe Europe Screenwriters Workshop je 7-dnevna scenaristična delavnica. Rok prijave: 20. junij.

MEDIA povezovanje

Cartoon Springboard pitching za »mlade« talente na področju animacije.
Rok prijave: 23. september.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Partnerske ponudbe so objavljene na spletu CED Slovenija. Sveže pa iz Španije Mediterranean Citizens Assembly Foundation za sodelovanje na razpisu Kroženje evropskega leposlovja 2022 ter iz Francije La boîte à resorts za sodelovanje pri projektih sodelovanja 2023. Slednji še posebej iščejo partnerje iz Slovenije.

Sporočite nam, ali (bo)ste k sodelovanju v projektu Ustvarjalna Evropa, ki ga pripravljate ali pa že izvajate, vključili ukrajinske organizacije oz. ustvarjalke_ce.

Opazili smo …
[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Od 5. maja je v kinih na ogled Inventura režiserja Darka Sinka, ki je na zadnjem festivalu slovenskega filma prejel štiri vesne. Preverite sporede posameznih kinematografov.

Založba Malinc 19. in 20. maja vabi na mednarodni simpozij NA ISTI STRANI: pomen posrednikov v literarnem polju. Z domačimi in tujimi gosti bodo potekale razprave o posredovalnih vlogah na literarnem polju. Gostja dogodka je tudi naša Mateja. Na simpozij se lahko prijavite do 17. maja. Dogodek je del projekta Poti do evropske književne raznolikosti.

Mesto žensk v sredo, 1. junija ob 18 uri vabi v Muzej novejše zgodovine Celje na pogovor o tem, kako je ženska plat zgodovine vidna in prisotna v javnem prostoru ter kako različna mesta v Sloveniji predstavljajo zgodovinske, družbene in arhitekturne in druge dosežke žensk. Na dogodku bo predstavljen tudi turistični vodnik Po svoji poti: 25 izletov po zgodovini žensk, ki je nastal kot del projekta WoW.

Imate radi zgodovino? Uživate v risanju? Cenite nekonvencionalne pristope k zgodovini? Projekt CAN for Balkan – Comics Alliance Networking for Balkans vas vabi k sodelovanju na razpisu. Rok prijave do 17. julija.

Cinda Real v produkciji Inštituta za transmedijski dizajn se je uvrstil v tekmovalni program Films for Children Competition na festivalu animiranega filma Animafest Zagreb 2022. Čestitamo Sari Božanić in ostalim avtorjem!

European Film Promotion (EFP) uspešno sodeluje s filmskim festivalom v Sydneyju (8.–19. junij). Na letošnji ediciji EUROPE! VOICES OF WOMEN IN FILM bodo avstralskemu občinstvu, filmski industriji in novinarjem predstavili deset izbranih filmov izjemnih evropskih filmskih ustvarjalk. Med njimi je tudi režiserka Tijana Zinajič s filmom Prasica produkcijske hiše December.

Na spletni strani CED Slovenija smo osvežili vizitke projektov In from the Margins in The Perennial Biennial (MGLC) ter (NON)ALIGNED MOVEMENTS (Nomad Dance Academy Slovenija).

Izvajalci projektov Ustvarjalna Evropa, obveščajte nas!

Berite, berite, preberite ….

Kaj je Ustvarjalna Evropa?
Kdo lahko sodeluje v Ustvarjalni Evropi?
Kje preverim, ali moja organizacija že ima PIC kodo?
Kateri finančni mehanizmi EU so za kulturne in ustvarjalne sektorje?
Kako naj komuniciramo projekt s podporo Ustvarjalne Evrope?

Za navdih pa publikacija Creative Europe 2014–2020: gender equality, European Green Deal, digitization, Creative Europe Stories – ustvarjalne zgodbe ali pa prebrskajte po prenovljeni platformi projektnih rezultatov Ustvarjalna Evropa – Creative Europe Projects Results Platform.

NASVET za vse, ki izvajate ali zaključujete projekte prejšnje generacije Ustvarjalne Evrope 2014–2020:
Kako pravilno navajati podporo programa Ustvarjalna Evropa 2014–2020?
Ustvarjalna Evropa: kje najdem dokumentacijo za poročanje?