Novice

CEDilke, junij 2024

#uporabisvojglas Novosti programa Ustvarjalna Evropa * Dogodki, ki jih pripravljamo za vas * Zelene prakse * RAZPISI * MEDIA usposabljanje in povezovanje * KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih * Priložnosti Ustvarjalna Evropa

E-novice · 4. junija 2024

Novosti programa Ustvarjalna Evropa

Ali veste, da poslanci Evropskega parlamenta odobrijo proračun EU, vključno s programi financiranja, kot je npr. Ustvarjalna Evropa.
Zakaj voliti? Ne veste, koga izbrati, kako delujejo evropske volitve? Pripravili smo nekaj napotkov.
V Sloveniji bomo predstavnike za Evropski parlament izbirali 9. junija.
Volite lahko tudi predčasno, in sicer od torka do vključno četrtka pred volilno nedeljo, torej od 4. do 6. junija. #uporabisvojglas

Prispevaj mnenje o Ustvarjalni Evropi!
Evropska komisija začela s posvetovanjem o izvajanju edinega evropskega programa financiranja za kulturni in ustvarjalne sektorje. Posvetovanje bo trajalo do 6. septembra.
Zdaj je čas, da podate oceno, ki lahko vpliva na prihodnji evropski program za kulturo!

Na 77. filmskem festivalu v Cannesu je nagrade prejelo pet filmov, ki so nastali s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA.

Europa Nostra je podelila nagrade EU za kulturno dediščino Europa Nostra Awards za leto 2024. Med nagrajenci ni slovenskih predstavnikov.

Na tretjem razpisu EFFEA za festivale, ki bodo uveljavljajočim se umetnikom omogočili rezidenčno bivanje in mednarodno promocijo, je bilo uspešnih 5 festivalov in 1 kolektiv iz Slovenije. Čestitamo!

Dogodki, ki jih pripravljamo za vas

V sodelovanju s festivalom Kino Otok nadaljujemo razpravo o trajnostnih okoljskih praksah v kulturi in filmu. Vabljeni na seminar in delavnico Zeleni prehod v kulturi: fokus na mladem občinstvu, 6. junija v Izoli.

KULtorek je namenjen brezplačnemu svetovanju o programu Ustvarjalna Evropa. Predhodne prijave so obvezne.

Zelene prakse🌱🌱🌱

Še vedno je aktualna študija Evropske komisije Greening the Creative Europe Programme (2023). Vključuje smernice za prijavitelje in prejemnike sredstev ter priporočila za spremljanje in ocenjevanje zelenih vidikov projektnih predlogov. Novi razpis za projekte sodelovanja (COOP) bo imel dodatna merila za ocenjevanje zelene strategije organizacij.

Pomnite: Zeleni prehod je horizontalni cilj, ki ga morajo naslavljati prav vsi prijavitelji na razpise Ustvarjalna Evropa, tudi ko »ozelenitev« ni njihova glavna prednostna naloga.

Razpisi

Večina razpisov Ustvarjalna Evropa v vseh treh sklopih KULTURA, MEDIA in Medsektorski sklop (CROSS) za leto 2024 je že zaključenih, objavo novega razpisnega cikla pričakujemo jeseni letos.

Še aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa za leto 2024 so sicer dostopni na povezavi tukajInformacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities in CED Slovenija. Raziščite prenovljeni portal EU FTOP za financiranje in razpise.

Če ste zamudili ali preskočili zadnje razpisne roke, preverite, kateri razpisi Ustvarjalna Evropa KULTURA, MEDIA in CROSS bodo še aktualni do konca izteka programa, tj. do leta 2027.

Odprt je drugi razpis LIVEMX za podporo evropskemu glasbenemu sektorju, ki je namenjen spodbujanju bolj raznolikega in trajnostnega glasbenega sektorja v Evropi. Podpora bo dodeljena projektom za izvoz glasbe, glasbena prizorišča ter digitalno kroženje in sodelovanje. Rok za prijave je 24. junij.

V okviru projekta Culture Helps / Культура допомагає, ki je sofinanciran iz programa Ustvarjalna Evropa, je objavljen tretji razpis za sofinanciranje projektov na področju spodbujanja integracije zaradi vojne razseljenih Ukrajincev s pomočjo kulture. Rok prijave je 24. junij.

Europa Nostra je objavila razpis za nominacije sedem najbolj ogroženih prizorišč kulturne dediščine v Evropi. Rok za prijavo je 15. september. Priporočamo obisk julijskega spletnega info seminarja, ki ga brezplačno organizira Europa Nostra.

Če želite sodelovati kot ocenjevalka_ec evropskih razpisov, ste vabljeni, da na portalu FTOP izkažete interes in se s prijavo vključite v podatkovno bazo potencialnih ocenjevalcev (Portal Expert Database).

MEDIA usposabljanje

Eureka Series Programme za scenariste in producente serij s scenarističnimi izkušnjami in z zanimanjem za ustvarjalno produkcijo. Rok prijave: 6. junij.

MIDPOINT Short za scenariste, režiserje in producente, ki razvijajo kratke filme. Rok prijave: 17. junij.

MIDPOINT Writers´ Room za scenariste in producente brez konkretnega projekta v razvoju. Rok prijave: 21. junij.

Circle Fiction Orbit za režiserke in osebe, ki se opredeljujejo z ženskim spolom, ki razvijajo celovečerni igrani film. Rok prijave: 21. junij.

CPH:LAB za dokumentarne projekte, ki si prizadevajo raziskati potencial digitalnih tehnologij. Rok prijave: 21. junij.

Biennale College Cinema delavnica za mlade filmske ustvarjalce za razvoj in produkcijo celovečernih filmov z majhnim proračunom, ki bodo predstavljeni na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah. Rok prijave: 4. julij.

TFL Next – TV Series 2024 za scenariste, režiserje in producente. Rok prijave: 7. julij.

Zagreb film festival delavnica Moj prvi scenarij za scenariste, ki pripravljajo scenarij za dolgometražni prvenec. Rok prijave: 20. julij.

Cartoon Springboard za mlade animatorje, ki želijo razvijati nov animiran projekt – serija, spletna serija, igrani film (minutaža 60 minut). Rok prijave: 2. september.

MEDIA povezovanje

CineLink Work in Progress koprodukcijski dogodek na Sarajevskem filmskem festivalu za filme v postprodukciji. Rok prijave: 7. junij.

Co-production Business Breakfast with Central and Eastern European Producers je brezplačen dogodek za evropske producente, distributerje in financerje, ki bodo na mednarodnem festivalu animiranega filma v Annecyju. Rok prijave: 8. junij.

The Euro-Mediterranean Documentary Market za producente in filmske ustvarjalce z dokumentarci v razvoju in/ali dokončanimi. Rok prijave: 30. junij.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

  • Aktualne partnerske ponudbe tujih organizacij so objavljene na spletu CED Slovenija.
  • Če želite, lahko vašo partnersko ponudbo posredujemo evropski mreži centrov CED. Kako, preverite tukaj.
  • Funding and Tenders Portal (FOTP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu FOTP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

Iščete partnerje Albanije, Armenije, Bosne in Hercegovine, Gruzije, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije, Srbije, Ukrajine in Tunizije za sodelovanje v Ustvarjalni Evropi s sedežem v tretji državi? Namen spletnega dogodka 19. junija je ponuditi priložnost za mreženje in sodelovanje v evropskih projektih sodelovanja z organizacijami, ki imajo sedež zunaj držav članic EU. Prijave obvezne.

Opazili smo priložnosti s podporo Ustvarjalna Evropa

Na odru SNG Maribor v sklopu Borštnikovega srečanja je 📣med 4. in 6. junijem na ogled predstava Konec sveta v treh dejanjih o nasilju nad ženskami v času pandemije. Predstava je del projekta Senčna pandemija – skriti glasovi.

Na programu festivala Kino Otok je 📣6. junija delavnica o trajnostnih okoljskih praksah v kulturi in filmu, ki jo v Izoli soorganizira Motovila (CED Slovenija). Predavala bo Claudia Ziegenfuß iz združenja Kijufi (DE), ki v mreži Young4Film koordinira vzpostavitev listine o trajnostnem razvoju in družbeni ozaveščenosti na področju aktivnosti razvoja mladega občinstva.

Univerza v Novi Gorici kot del projekta Cultural BEES – kulturne čebele 📣6. junija organizira Ekosistemski forum za izboljšanje veščin mladih v kulturni dediščini in ustvarjalnih industrijah. Forum lahko spremljate na spletu, prijave so obvezne.

Urbanistični inštitut RS vabi 📣9. junija na delavnico Lesosad – rezbarsko-kiparsko delavnico z lesom za boljši javni prostor, ki bo na Domačiji Pr’ Lenart. Delavnica je brezplačna in v spremstvu staršev namenjena tudi otrokom. Prijav za udeležbo do 6. junija. Aktivnost je del projekta v okviru projekta SMOTIES (Human Cities).

Zavod Bufeto sodeluje v dveh projektih s podporo EFFEA in vabi na 📣predstavi: 9. junija na Maria Palma: Potopljeni glas, ki je nastala na rezidenci Maria Palma Borras, in 20. junija na Rummi – Crew: Dejstvo ali fikcija?, ki je nastala kot del istoimenske rezidence.

Delavski dom Trbovlje je 📣objavil poziv za produkcijo interdisciplinarnih znanstvenih in umetniških projektov, ki se osredotočajo na revitalizacijo trboveljske termoelektrarne z najvišjim dimnikom v Evropi. Rok prijave je 23. junij. Aktivnost je del projekta FASIH.

Partnerji projekta Forest Encounters / Srečevanja z gozdom, pri katerem sodeluje Društvo Igor Zabel, 📣išče ubeseditve različnih srečavanj z gozdom s človeške in nečloveške perspektive. Rok za prijavo je 30. junij.

Plesna platforma Aerowaves 📣 išče mlade koreografe iz Evrope. Izbrana dela bodo predstavljena na festivalu Spring Forward prihodnje leto v Gorici (IT) in pri številnih partnerjih platforme Aerowaves po Evropi. Rok prijave je 31. julij do 17.00 po srednjeevropskem času.

Aprila je v Ljubljani potekalo srečanje partnerjev projekta LIT-UP, pri katerem sodelujeta založbi Malinc in Goga. Cilj srečanja ter projekta kot celote je povezovanje avtorjev in založnikov, ki pišejo oziroma izdajajo dela v manjšinskih jezikih.

Miš založba je maja letos uspešno zaključila projekt Smo to mi?. V zadnjih dveh letih je izdala 8 evropskih prevodnih del, ki obravnavajo pomembne družbene ali osebne teme sodobnega sveta.

Sredi maja je zavod Aksioma v Ljubljani prvič predstavil sodelovalni raziskovalni projekt expub – Raziskovanje razširjenega založništva. V prihodnjih dveh letih bo skupaj z Institute of Network Cultures (NL), NERO Editions (IT) in Echo Chamber (VB/BE) raziskoval pojem razširjenega založništva.

Partnerji projekta Testni poligon, pri katerem sodeluje Maska, so v sodelovanju z zavodom Cona maja odšli na reparativni odmor raziskovati obnovitveni in celitveni potencial skupnega bivanja, odvezanega hitrega delovnega ritma.

Evropska filmska akademija (EFA) je v svoje vrste povabila 709 filmskih strokovnjakov, med njimi kar pet iz Slovenije, poroča MMC RTV. To so režiserka Rahela Jagrič Pirc, oblikovalca zvoka Miha Jaramaz in Julij Zornik, producentka Zala Opara ter kritik in Večerov novinar Matic Majcen.

Letošnji dobitnik zlate palme za kratki film je Mož, ki ni mogel molčati hrvaškega režiserja in scenarista Nebojše Slijepčevića. Pri filmu so sodelovali igralec Nebojša Pop Tasić, koproducent Boštjan Virc (Studio Virc) in direktor fotografije Gregor Božič. Tako Virc kot Božič sta zapisana med prejemnike podpore MEDIA.