Novice

CEDilke, junij 2023

Novosti programa Ustvarjalna Evropa, vključno z #rezultati2022. II Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. Zelene prakse. II Aktualni razpisi. II Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. II KULTURA Partnerske ponudbe. II Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili …). In tudi priložnosti za sofinanciranje projektov Ustvarjalna Evropa.

E-novice · 7. junija 2023

#Rezultati razpisov 
Na razpisih Ustvarjalna Evropa za leto 2022 je kar 52 slovenskih organizacij prejelo podporo EU v skupni višini 5,6 milijona evrov, ki jim bo omogočila razvoj in izvedbo vrhunskih kulturnih, filmskih in medijskih projektov. Motovila je izjemno ponosna na ponoven uspeh domačih ustvarjalcev! Več preberete tukaj.

Kar je novo …

Znani so rezultati posebnega razpisa Ustvarjalna Evropa za podporo ukrajinskemu kulturnemu in ustvarjalnim sektorjem. Komisija je podprla tri projekte, ki bodo omogočili usposabljanje in mentorstvo ter podporo na področju duševnega zdravja.

Začel se je Filmski teden Evrope 2023. Predstave filmov si boste lahko ogledali brezplačno vse do septembra v 22 mestih po Sloveniji. Več tukaj.

Sodelujte v raziskavi za Ustvarjalno Evropo! Evropska komisija prosi za povratno informacijo o uporabniški izkušnji evropske platforme vseh projektov s podporo Ustvarjalne Evrope – Creative Europe Projects Results Platform. Prispevajte mnenje do 16. junija.

Ne zamudite ….

Za vas organiziramo:

🟢 Delavnica S konkretnimi koraki do trajnostnih kulturnih dogodkov: Izola, 8. junij. 🌱
🟢 Akreditirane predstavnike AV industrije med 14. in 16. junijem vabimo na koprodukcijske zajtrke, ki bo na Annecy International Animation Film Festival.
🟢 CED Slovenija tudi letos na filmskem festivalu v Karlovih Varih sodeluje s CED MEDIA Češka. 3. julija vabimo akreditirane predstavnike AV industrije na večerjo distributerjev. Za več glej tukaj.
🟢 KULtorek: do konca junija organiziramo brezplačna svetovanja o programu Ustvarjalna Evropa. Potem sledi nekoliko poletnega oddiha, ko vam bomo ponovno na voljo. Predhodne prijave obvezne na info@ced-slovenia.eu.
🟢Jeseni organiziramo forum »Mobilnost za ustvarjalnost«, zato lahko že zdaj v koledarju rezervirate 12. in 13. september, ko bomo v Ljubljani gostili domače in mednarodne strokovnjake, s katerimi bomo razpravljali o trajnostni in pravični mobilnosti v kulturi.🌱

Zelene prakse: začnite z majhnimi koraki 🌱🌱🌱
Evropska komisija je objavila študijo Greening of the Creative Europe Programme z ukrepi, ki bi jih moral sprejeti program Ustvarjalna Evropa, da bi postal bolj trajnosten in podprl cilje EU na področju podnebnih sprememb.

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa z rokom za oddajo vlog v letu 2023:

✔️ Izteka se razpis Kultura premika Evropo #CultureMovesEurope za gostitelje rezidenc: rok 15. 6.
✔️ MEDIA Podpora za prodajne agente: rok 20. 6.
✔️ MEDIA Filmi na poti: rok 4. 7.

Novi razpisni cikel Kultura premika Evropo
bo stekel še to jesen. Objava razpisa za individualno mobilnost je predvidena v začetku oktobra, za rezidence pa objavljen sredi oktobra letos.
Jeseni pričakujemo tudi objavo razpisov KULTURA za leto 2024, in sicer za projekte sodelovanja (oktober 2023), kroženje evropskega leposlovja (januar 2024), platforme (november 2023) in mreže (december 2023).

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities. Pri pripravi projektnih vlog so vam lahko v pomoč posnetki preteklih seminarjev EACEA.

Če želite sodelovati kot ocenjevalka_ec evropskih razpisov, ste vabljeni, da na portalu FTOP izkažete interes in se s prijavo vključite v podatkovno bazo potencialnih ocenjevalcev (Portal Expert Database).

MEDIA usposabljanje

✔️ Eureka Series Programme za scenariste in producente serij s scenarističnimi izkušnjami in z zanimanjem za ustvarjalno produkcijo. Rok prijave: 15. junij.
✔️ Circle Fiction Orbit za režiserke, ki pripravljajo svoj drugi ali tretji celovečerni film. Rok prijave: 18. junij.
✔️ MIDPOINT Writers´ Room za scenariste in producente brez konkretnega projekta v razvoju. Rok prijave: 21. junij.
✔️ CPH:LAB za dokumentarne projekte, ki si prizadevajo raziskati potencial digitalnih tehnologij. Rok prijave: 22. junij.
✔️ ISI:Business and Legal Affairs 2023 za filmske in televizijske producente. Rok prijave: 30. junij.
✔️ The Audience Design Lab 2023 za ekipe igranih, dokumentarnih in animiranih filmov, ki so v fazi poznega razvoja ali pa so že dokončali svoj celovečerni film. Rok prijave: 30. junij.
✔️ Biennale College Cinema delavnica za mlade filmske ustvarjalce za razvoj in produkcijo celovečernih filmov z majhnim proračunom, ki bodo predstavljeni na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah. Rok prijave: 3. julij.
✔️ Zagreb film festival delavnica Moj prvi scenarij za scenariste, ki pripravljajo scenarij za dolgometražni prvenec. Rok prijave: 20. julij.
✔️ Audiovisual Women za ženske na vodstvenih položajih v AV industriji. Rok prijave: 4. september.
Za več MEDIA usposabljanj glej https://www.creative-europe-media.eu/

MEDIA povezovanje

✔️ DOK Co-Pro Market za producente, ki želijo pridobiti sofinanciranje za dokumentarne filme, tudi animirane, v razvoju. Rok prijave: 29 junij.
✔️ CineLink Work in Progress koprodukcijski dogodek na Sarajevskem filmskem festivalu za filme v postprodukciji. Rok prijave: 29. junij.
✔️ The Euro-Mediterranean Documentary Market za producente in filmske ustvarjalce z dokončanimi dokumentarci in dokumentarci v razvoju. Rok prijave: 30. junij.
✔️ Church of XR za ustvarjalce vsebin XR, ki jih zanima pripovedovanje vsebin. Rok prijave: 30. junij.
✔️ Connecting Cottbus dostop do trgov (i) za igrane projekte v razvoju je rok prijave 18. julij, (ii) za igrane filme v fazi produkcije ali post produkcije pa je rok prijave 23. avgust.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Sveže partnerske ponudbe v spletni bazi partnerskih ponudb CED Slovenija iz Francije: Cultures Eco Actives želi kot partner sodelovati pri projektih sodelovanja majhnega obsega, ki vključujejo trajnostno delovanje.

Če želite, lahko da vašo partnersko ponudbo posredujemo evropski mreži centrov CED. Kako, preverite tukaj. Aktualne partnerske ponudbe tujih organizacij so objavljene na spletu CED Slovenija.

Funding and Tenders Portal (FOTP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu FOTP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

Opazili smo …

Muzej za arhitekturo in oblikovanje vabi na MADE IN DIALOG – Prihodnost rokodelstva in njegovo povezovanje z oblikovanjem, ki bo 13. junija med 10.00 in 12.00 v Ljubljani. Dogodek je del projekta Made In 2.0.

Pionirski dom želi v okviru projekta Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti približati sodobno poezijo dijakom, profesorjem in javnosti. Vabljeni na pesniško branje po Ljubljani, na katerem boste prisluhnili pesnicam in pesnikom, ki sodelujejo v projektu. 17. junija ob 11. uri, začetek v Pionirskem domu.

V Mariboru do 18. junija poteka 58. Borštnikovo srečanje, SNG Maribor pa program dopolnjuje tudi z aktivnostmi projekta Senčna pandemija: skriti glasoviShadow Pandemic.

Kot del projekta Taking care si lahko v Slovenskem etnografskem muzeju do 30. junija ogledate razstavo Belo zlato: Zgodbe o bombažu. To je zgodba o surovini, ki je soustvarila globalni kapitalistični sistem in s tem sooblikovala svet, v katerem živimo. To je zgodba o bombažu.

Bunker bo 24. avgusta na festivalu Mladi levi (18.–26. avgust) sklenil projekt ACT – Art, Climate, Transition. Napovedujejo pester program z umetnicami_ki Tery Žeželj, Robertino Šebjanič, Anta Hamptona in še kaj.

Mesto žensk sporoča, da gre ekipa projekta Uprizarjati spol – ples v tvojih čevljih na Švedsko. Tam bodo gostovali z gledališko plesno predstavo Nihče več ne žvižga, ki je nastala pod vodstvom režiserke Brine Klampfer in koreografinje Vite Osojnik.

Na Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) je 22. in 23. maja potekal delovni sestanek projektne skupine ARCH‐E, Evropska platforma za arhitekturne natečaje. Glavni cilj projekta je spodbujanje odličnosti arhitekturnih rešitev v evropskem grajenem okolju z večjo uporabo arhitekturnih natečajev in premagovanje različnih ovir pri čezmejnem sodelovanju na področju arhitekturnih storitev.

Med letošnjimi prejemniki Župančičeve nagrade za dvoletno ustvarjanje je tudi Urška Djukić, režiserka MEDIA podprtega filma Babičino seksualno življenje. Čestitamo!

Sadni film režiserja Gregorja Božiča in produkcijske hiše Nosorogi se bo prestavil na mednarodni koprodukcijski platformi FIDLab, ki bo julija na mednarodnem filmskem festivalu FIDMarseille.